ČISTA DESETKA

Sjećate li se Nadie Comaneci? Bila je čudo od djeteta, a evo kako izgleda i što danas radi jedna od najboljih gimnastičarki svih vremena

14.01.2019 u 06:48

Bionic
Reading

Njezina životna priča zapravo je priča o preživljavanju iz kojeg je Nadia Elena Comaneci izvukla ono najbolje i postigla neviđen uspjeh koji je ispisao stranice povijesti. Ona je prošla doslovce sve - od dječje gimnastičke zvijezde i nacionalne ikone postala je politička zatvorenica u brutalnom komunističkom režimu te je tek tajnim bijegom u Ameriku napokon pronašla životnu sreću

'Kada danas pogledam unatrag i vidim što mi se sve dogodilo u životu, uvjerena sam da ne postoji nijedna stvar koju bih, da mogu, napravila drugačije jer svaka, pa i najmanja stvar koju sam napravila povezuje točke mog života i zbog toga sam ono što jesam danas', izjavila je svojedobno Nadia Comaneci, a posljednjih godina često je možemo vidjeti u društvu slavnih holivudskih glumaca koji ne kriju da su zapravo oni ti koji su počašćeni biti u društvu istinske zvijezde.

  • +27
Nadia Comaneci Izvor: Profimedia / Autor: Auto

No nekada davno Nadia Elena Comaneci nije uživala u svim blagodatima koje joj se danas pružaju. Otac joj je bio mehaničar, a ona je s roditeljima odrasla u rumunjskom gradiću Onesti. Baš poput većine djece tih godina, bila je prepuna energije i trebalo ju je usmjeriti u neki sport da pokaže što može i zna.

Na sreću, legendarni gimnastički trener Bela Karolyi odlučio je upravo u Onesti otvoriti gimnastičku školu. Danima je obilazio lokalne škole, tražeći talentirane gimnastičare, kada mu je za oko zapela djevojčica od tek šest godina koja je savršeno izvodila određene gimnastičke pokrete.

Odrastanje u komunističkoj zemlji bilo joj je obilježeno nevjerojatnom sportskom disciplinom te joj život nije bio ni najmanje lagan, kamoli glamurozan. Dane je provodila vježbajući u dvorani između šest i sedam sati dnevno - izvan dvorane bila je kao i sva ostala djeca, no u tom prostoru bila je prava, istinska zvijezda.

Svoju prvu pravu priliku dobila je 1976. godine na natjecanju Kup Amerike, na kojem su bili predstavljeni najveći gimnastički talenti sa svih strana svijeta. Naravno, Nadia Comaneci dominirala je natjecanjem - treniranje se itekako isplatilo, a ona se vratila kući sa zlatnom medaljom.

Te iste godine, samo četiri mjeseca kasnije, Nadia Comaneci s rumunjskom delegacijom krenula je na Olimpijske igre u Montreal. Tek 149 centimetara visoka i 38,5 kilograma teška, tamo je izmijenila povijest gimnastike jer se najviša moguća ocjena 10.00 nije mogla ispisati na semaforima, pa je pisalo - 1.00. Kada je ugledala semafor, iako je bila sigurna da je dobro odradila vježbe, nije mogla sakriti razočaranje viđenim - da je najlošija ikada - no ubrzo joj je sve objašnjeno i 14-godišnja Rumunjka mogla je slaviti jer je postigla ono što nitko prije nje nije: dobila je čiste desetke, kojih je u konačnici bilo čak sedam.

Nadia Comaneci na Olimpijskim igrama 1976. u Montrealu Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Doslovce preko noći Nadia je postala nacionalna ikona, čije je lice završilo čak i na poštanskim markama, ali i osoba zahvaljujući kojoj Rumunjska više nije bila nepoznata zemlja. Ipak, velik uspjeh donio joj je i teške trenutke, a samo godinu dana poslije olimpijskog trijumfa perspektivna gimnastičarka završila je u bolnici nakon što je pokušala izvršiti samoubojstvo popivši izbjeljivač. Slava i pritisak koji ide uz nju bili su preteški za jednu tinejdžericu, a oporavak, koji je trajao, donio je i neželjenu posljedicu - višak kilograma zbog kojih joj je zabranjeno natjecanje.

Ipak, uspjela se vratiti i na idućim Olimpijskim igrama, onima u Moskvi, ponoviti uspjeh iz Montreala, no sve je poprimilo ružan aspekt nakon što je njezin trener Bela Karolyi optužio suce da su je zakinuli za bodove kako ne bi bila bolja od Ruskinja. Sve se dodatno zakompliciralo nakon što je njezin trener 1981. prebjegao u Ameriku i zatražio azil, a ona se vratila u Rumunjsku.

Tadašnji rumunjski predsjednik Nicolae Ceaușescu stavio ju je pod prismotru kako i ona ne bi prebjegla, a sve je bilo toliko rigorozno da Nadia nije smjela više prijeći granicu te je svoj život posvetila odgoju i treningu nasljednica. Bila je doslovce zatvorenica rumunjskog režima, a kasnije je isplivao i podatak da ju je Ceaușescuov sin Nicu silovao.

Naime, očev nasljednik na tronu silno je volio žene, stoga je na svoj poduži popis silno želio staviti i njezino ime. Iako su često viđani zajedno i on ju je predstavljao kao svoju djevojku, ona i danas tvrdi da nije bila u vezi s njim, barem ne svojevoljno. U to vrijeme bila je zaljubljena u drugog, šest godina mlađeg glumca i pjevača Stefana Banica, a nakon što je Nico Ceaușescu doznao za tu vezu, ali i da je Nadia trudna s glumcem, poslao je tajnu službu po Banica i naredio mu da je ostavi. Dan kasnije Nadia je u tajnosti pobacila bebu, ali i ponovno pokušala samoubojstvo.

Priča o Nadji Comaneci Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Tada se odlučila na riskantan potez - uz znanje brata i njegove supruge te uz pomoć Constantina Panaita, Nadia Comaneci 1989. godine prebjegla je noću iz Rumunjske, preko smrznute rijeke, pored naoružanih vojnika i žičane ograde, u Mađarsku.

'Još i danas, kada se toga sjetim, oči mi se ispune suzama. Nikome nisam rekla. Znao je samo moj brat te njegova žena koji su me u tajnosti dopratili do granice s Mađarskom. Bojala sam se da će majka umrijeti od tuge kada sazna, ali u onoj državi više nisam mogla živjeti.'

Ponijela nije baš ništa, čak ni zlatne medalje ili bilo kakvu fotografiju svoje obitelji. Uspjela je domoći se Austrije i tamošnje američke ambasade, odakle je odletjela u New York. Oženjeni Constantin Panait, koji joj je pomogao u bijegu, odlučio je na njoj zaraditi, stoga se prozvao njezinim menadžerom, ali i postao njezin ljubavnik. Počeo je naplaćivati njezine intervjue i gostovanja po emisijama i na taj način, procjenjuje se, u džep je strpao više od 200 tisuća dolara, no sama Nadia od svega nije dobila ni centa. Kako bi napokon bila slobodna od svih okova, još joj je jednom pomogao njezin trener iz djetinjstva Bela Karoly, uz pomoć Alexandra Stefua.

Nadia Comaneci Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nakon svega je Nadia Comaneci odlučila nastaviti život u Americi, a danas je u sretnom braku s proslavljenim američkim gimnastičarom Burtom Connerom. Njihovo poznanstvo seže još u 1976. - upoznali su se na Kupu Amerike koji su oboje osvojili, a prijateljstvo se s godinama pretvorilo u ljubav. Na njezin rođendan 1994. Conner ju je zaprosio, a vjenčanje je održano 1996. godine u slobodnom Bukureštu pred 10 tisuća ljudi. Rumunjska vlada taj je dan proglasila neradnim kako bi svi mogli s njihovom najvećom zvijezdom proslaviti njezin najljepši dan.

Američko državljanstvo dobila je 2001. godine, a pet godina kasnije i sina Dylana Paula. U njezinu čast jedan je element na dvovisinskom razboju dobio ime 'comaneci', a zbog težine izvedbe i danas je rezerviran samo za najbolje. Njezin život prenesen je i na filmsko platno, a čast da režira kratkometražni film 'Eternal Princess' dobila je Katie Holmes.

Nadia Comaneci danas ima 57 godina, sa suprugom je otvorila privatnu gimnastičku školu, a izrazito je aktivna i u organizaciji sportskih natjecanja za osobe s posebnim potrebama Special Olympics.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

#perfecten#nadiacomaneci

Objavu dijeli Francesca Portoferraio (@francescaportoferraio)