POVRATAK U PROŠLOST

Sjećate li se domaćih dance hitova koji su obilježili devedesete

08.04.2017 u 09:17

Bionic
Reading

Premda mnogi smatraju da je muzika devedesetih bila parada kiča, popularnih hitova zvijezda dance muzike mnogi se sjete s nostalgijom. Nema tko se u to vrijeme nije pokušao baviti glazbom u Hrvatskoj. Neki su postigli status zvijezda trasha, a neki ostvarili ozbiljne karijere koje i danas traju. Prisjetimo se hitova koje i danas rado pjevaju na raznim feštama, pijankama i/ili karaoke natjecanjima

Sve je počelo s grupom E.T. koja je zahvaljujući hitu 'Tek je 12 sati' udarila 'temelje' dancea u Hrvata. Nakon drugog albuma E.T. se povukao, ali je uslijedila prava navala novih dancera, i to u takvoj hiperprodukciji da već ni tada nije bilo teško zaključiti kako će većina među njima pjevati tek jedno ljeto. I poslije 24 godine najveći hit E.T.-a nije izgubio na svojoj popularnosti. E.T. postoji i danas, iako su se s godinama mijenjale pjevačice.

Hitovi su se 'štancali' jedni za drugim, a neka tadašnja imena bile su zvjezdice od jednog hita. Čak i mnogi poznati pop i pjevači zabavne glazbe zaplovili su tada u dance ritmove i pridružili se trendu poput Olivera, Giuliana, Tony Cetinski, Nina Badrić, Sandi i drugi.

Svojim dubokim glasom i dugačkim i vitkim nogama osvojila dance scenu pjesmama 'Sladoled', 'Kazna', 'I've Got A Feeling'', 'Nisi ti jedini na svijetu' i mnogim drugima. Karizmatična Davorka Ručević poznatija kao Kasandra se nije mogla nositi s teretom slave pa se povukla. Pisalo se i pričale  su se o njoj zaista teške priče, prema kojima navodno živi u ruševnoj kućici, nezaposlena, s velikim zdravstvenim problemima, no svakako će se zauvijek pamtiti po svom atraktivnom liku i djelu.

Marinela Jantoš Ella devedesetih je bila jedna od najsjajnijih dance zvijezda. Krasio ju je jedan od najmočnijih vokala na tadašnjoj dance sceni. Danas i dalje nastupa ali po domjencima, svadbama, gdje god je zovu... 'Iza ponoći' je bio njezin najveći hit.

Iako je godinama bio prisutan na sceni, Sandi je devedesetih  nizao brojne hitove. 'Ljubav za sve' označio je početak jegove karijere karijere, a 'Kad srce kaže da' je jedan od njegovih nezaobilaznih hitova iz tog doba. U video spotu za tu pjesmu gostovali su mu brojne kolege poput Tonija Cetinskog i grupe Electro team. U to vrijeme dance izvođači nerijetko su na taj način 'pomagali' svojim kolegama.

Tu je i Viktorija Đonlić, danas Rađa. Sa 16 godina postala je pratilja Miss Hrvatske, a godinu dana kasnije osvanula je na hrvatskom estradnom nebu. Zbog tadašnje veze s Dinom Rađom nedugo nakon početka prekinula glazbenu karijeru, ali hit 'Nema veze' i dalje je ostao u sjećanju mnogih koji su u to vrijeme počeli izlaziti.

Nekadašnji Senad od Bosne, napravio je umjetničko ime, nabacio Ray-banke i prijenosni mikrofon i krenuo u osvajanje dance scene. Senad Galijašević, poznatiji kao Senna M autor je hitova 'Beba malena' i 'Tuc-tuc'. Iako su se tim pjesmama mnogi smijali u to vrijeme ponajprije zbog infantilnih tekstova, te se pjesme rado slučaju i danas. Senna se više ne bavi glazbom, nego video produkcijom. 

Pjevačica s kojom je Senna M u to vrijeme surađivao bila je  Anamarija Đumbrek. Sredinom 90-tih vladala je hitovima poput '100%' ili 'Svoja ili ničija', 'Novi svijet'. Kada je bila na vhuncu slave plavokosa pjevačica se udala i preselila u Italiju. Nakon dugo godina dosadilo joj je biti domaćica, pa je pokušala vratiti se ali davno je prošlo vrijeme dancea.

Sredinom devedesetih cupkalo se i na hit grupe Mandi 'Nisi me bio vrijedan ti'. Grupa Mandi je zagrebački dance sastav nastao 1990. godine, a spomenutom pjesmom postigli su zapaženiji uspjeh sredinom devedesetih. Imali su još nekoliko hitova poput 'Zbog tebe', 'Pristajem na sve', 'Predobro te znam'...

Ivana Banfić nastupala je pod umjetničkim imenom I Bee i bila jedna od kraljica hrvatske dance groznice. 'Šumica' je bila njezin veliki hit. Pjevačica i dalje pliva glazbenim vodama no nakon 'Šumice' i dance ere napravila je zaokret u karijeri i odabrala drugačiji zvuk.

I Toni Cetinski je u dance eri imao brojne hitove poput onog 'Totalno sam lud'. Jedan je od rijetkih koji se svojim neprijepornim talentom i dobrim pjesmama uspio održati na glazbenoj sceni.

Zarazna plesna muzika 90-tih i dalje 'živi' u mnogim klubovima koji redovnim dance partijima iz vikenda u vikend pune svoje prostore. Hitovi dance 90-tih poznati su i novijim generacijama, pa ne čudi što su se mnogi zarazili pjevnim, jednostavnim notama.