ZANIMLJIVE ČINJENICE

'Seks i grad' danas slavi 20. rođendan, a ovo možda niste znali o kultnoj seriji

06.06.2018 u 12:36

Bionic
Reading

Prije točno 20 godina na današnji dan s emitiranjem je započela serije 'Seks i grad'. Četiri najbolje prijateljice u glavnim ulogama koje otvoreno razmjenjuju svoja ljubavna iskustva napravile su pravu revoluciju u televizijskom smislu. Evo nekoliko stvari koje možda niste znali o kultnoj seriji

Prva epizoda danas kultne serije 'Seks i grad' emitirala se 6. lipnja 1998. godine na HBO-u, a posljednja je prikazana u veljači 2004. Uzbudljive epizode s Mirandom, Carrie, Samanthom i Charlotte zalijepile su milijune diljem svijeta za male ekrane i postale pravi hit. Iako je od posljednje epizode prošlo 14 godina, za serijom i dalje ne jenjava interes.

Produkcija danas obilježava puna dva desetljeća od nastanka kultne serije, a tim povodom mi smo za vas pripremili nekoliko činjenica koje možda do sada niste znali o 'Seks i gradu'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

1. Lik Carrie Bradshaw zapravo postoji

Scenarij za seriju nastao je prema romanu Candice Bushnell koja je u knjizi stvorila pseudonim Carrie Bradshaw kako njezini roditelji ne bi dobili dojam da čitaju o kćerinu seksualnom životu. Dakle izmišljeni lik kolumnistice Carrie Bradshaw koju je u seriji igrala Sarah Jessica Parker, zapravo postoji.

2. Mnogi tv kanali htjeli su seriju

Iako je serija na koncu emitirana na HBO-u, scenarij Darrena Stara zainteresirao je mnoge televizijske kuće. Jedna od njih je i ABC koji se žestoko borio za preuzimanje emitiranja. Na koncu je pobijedio HBO jer je redatelju ponudio više kreativne slobode. Zanimljivo je i da je 'Seks i grad' unio velike promjene na popularni kanal koji je do tada bio poznat po pretežno muškom sadržaju.

  • +10
Seks i grad Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

3. Cynthia Nixon morala je promijeniti izgled za ulogu

Za vrijeme audicija za glavne glumice Cynthia Nixon bila je plavuša. To se nikako nije svidjelo i uklapalo u redateljeve zamisli koji je već imao odabrane dvije plave glumice- Sarah Jessicu Parker i Kim Cattrall. Zbog toga je Cynthiji uvjetovao da oboji svoju kosu u crveno, na što je ona pristala.

4. Sarah Jessica Parker bila je neodlučna oko ulaska u projekt

Središnji lik serije, ulogu Carrie Bradshow dobila je mlada Sarah Jessica Parker koja je u to vrijeme imala mnogo obveza. Osim glumačkih projekata, u to je vrijeme planirala i vjenčanje sa svojim današnjim suprugom Matthewom Broderickom. Strahovala je da će ulaskom u projekt 'Seks i grad' izgubiti mnogo vremena. Iako neodlučna, Parker je ipak prihvatila ulogu, a jednom kada je shvatila da ova serija nije kao i ostale posložila je svoje prioritete. Ostala je živjeti u New Yorku u koji se od tada zaljubila.

Sarah Jessica Parker Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

5. Kim Cattrall bila je veliki izazov

Prije no što su joj ponudili ugovor, produkcija je bila zabrinuta kako će se Kim Cattrall uklopiti u ulogu Samanthe Jones. Zapravo, najviše su ih zabrinjavale njezine godine jer je tada u svojim 40-tima već bila mnogo starija od ostatka ekipe. No, nakon prvih proba, Cattrall je sve oduševila te svojevremeno postala jedan od omiljenih likova poznata po svom slobodnijem ponašanju i neuobičajenim seksualnim stavovima.

6. Miranda i Steve nisu prebliski u privatnom životu

U seriji su možda glumili sudbinski zapisane partnere koji unatoč brojnim krizama i razlikama na koncu pobijede sve prepreke i postanu skladan bračni par, no Miranda (Cynthia Nixon) i Steve (David Eigenberg) nisu bili previše bliski kada su se kamere ugasile. Njihov je odnos bio isključivo poslovne prirode.

7. Serija je popularizirala neke dijelove New Yorka

U gotovo svakoj epizodi serije mogao se vidjeti neki novi bar, klub ili restoran što je oduševljavalo turiste koji bi bezglavo tražili upravo to mjesto došavši u New York. Isto tako serije je popularizirala slastičarnice Magnolia Bakery, ali i Cosmopolitan koktel koji je postao svojevrsni zaštitni znak New Yorka.

Iako je serija završila s emitiranjem još 2004., i dalje je popularan autobusni obilazak New Yorka inspiriran 'Seksom i gradom'. Toliko je popularan među turistima da vozi 7 dana tjedno te posjećuje lokacije poput pekare Magnolia i stepenica ispred stana u kojem je živjela Carrie. Stan je prodan 2012. Ggdine za više od devet milijuna dolara.

Objavu dijeli Marta (@meryyy3110)

Zanimljiva činjenica je i da su svi kokteli ispijeni na setu bili lažni i bezalkoholni. No, s druge strane bilo je i negativnih utjecaja emitiranja. U jednom periodu Samantha je stanovala u središnjem dijelu Manhattana, kvartu Meatpacking district, a loš prikaz naselja u seriji mnoge je odgurnuo od tog dijela grada.

8. Moda kao peti lik serije

Kako je i sama Parker jednom prilikom izjavila, moda je u seriji bila peti glavni lik. Izuzetno se pazilo na odjevne kombinacije glavnih akterica koje su trendove predstavljale na sebi svojstven način. Moda je između ostalog bila i velika ljubav njihovih likova te česta tema serije.

Jedna od zanimljivijih činjenica je da je Sarah Jessica provodila je i do 18 sati dnevno u štiklama, a jedini odjevni predmet koji vidimo dvaput u seriji je krzneni kaput iz prve sezone koji Carrie nosi i u posljednjoj epizodi. Nitko od glavnih likova nije odjenuo istu kombinaciju dvaput.

  • +10
Seks i grad Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Isto tako, famozna roza suknja od tila u kojoj se Carrie pojavljuje na uvodnoj špici i dan danas je u ormaru izvršnog producenta, Michaela Patricka Kinga.