ključne vrijednosti

Sea Dance festival i njegovi izvođači poslali jasnu poruku: Glazba i umjetnost trijumfirali nad politikom

07.09.2022 u 16:01

Bionic
Reading

Nakon niza prepreka i ultimatuma, izvođači i organizatori Sea Dancea su na ovogodišnjem izdanju festivala, održanom posljednjeg vikenda kolovoza, još jednom naglasili ključne vrijednosti za koje se zalažu

'Stop this war', 'Stop all wars', 'Peace on Earth', 'Peace with Earth', i 'Мир' riječ koja se isto izgovara i piše na jezicima našeg podneblja, kao i na ukrajinskom i ruskom mirovne su poruke koje su posjetitelji mogli vidjeti na videowallovima glavne pozornice Sea Dance festivala i na profilima društvenih mreža izvođača. Jedinstven stav i jedna od osnovnih misija djelovanja Exita još jednom su pokazali kako umjetnost, glazba i univerzalne vrijednosti trijumfiraju nad politikom zasnovanom na podjelama i propagiranju mržnje.

Izvor: Društvene mreže

Mirovne poruke su prikazivane na nastupima niza izvođača na glavnoj pozornici, ali su posebno dobile na značaju tijekom nastupa Nine Kraviz, koja se najviše našla na udaru u proteklih mjeseci. Podsjetimo, ukrajinski bend Kalush Orchestra je početkom kolovoza na svom Instagram profilu pozvao fanove da podrže 'čišćenje scene', i istakao da od Sea Dance festivala očekuje otkazivanje nastupa izvođača iz Rusije, jasno aludirajući na Ninu Kraviz. Ovaj ultimatum su organizatori odmah odbili. Tom prilikom je istaknuta jasna mirovna misija svih Exitovih festivala, kao i to da je diskriminacija bilo kojeg čovjeka i umjetnika na osnovu njegove narodnosti, rase, jezika, vjere ili bilo koje druge osnove u potpunosti neprihvatljiva. Jasno je ukazano i na to da je nužno uspostaviti mir, kako u Ukrajini, tako i u konfliktima širom svijeta.

Nakon izuzetno turbulentnog razdoblja proteklih mjeseci, Sea Dance je opet pokazao zbog čega ga smatraju najvažnijim crnogorskim festivalom i jednim od najprepoznatljivijih glazbenih događaja na Jadranu. Kroz ulaze na plaži Buljarica tijekom tri dana prošlo je više od 40.000 posjetitelja iz mnogih europskih zemalja, a njihova sinergija s inspirativnim nastupima brojnih headlinera, poput Konstrakte, Mind Against, Senidah, Anfise Letyago, Dubioze Kolektiva i Nine Kraviz, rezultirala je idealnim finalom festivalskog ljeta.