poznata umjetnica

Saša Broz o novom projektu i promjeni prezimena svoje kćeri Sare: 'Podržali smo je jer to ima smisla'

27.03.2022 u 19:19

Bionic
Reading

Čuvena kazališna redateljica lani je proslavila tri desetljeća kazališnog stvaralaštva, a sada se sprema za premijeru predstave 'Tajni dnevnik Adriana Molea' koja će doživjeti premijeru u Gradskom kazalištu Žar ptica početkom travnja

'Svi moji prijatelji i poznanici koji su čuli da postavljamo Andriana Molea su oduševljeni jer je 'Tajni dnevnik' obilježio odrastanje mnogih generacija', izjavila je Saša Broz za Večernji list.

Kad je izašao prvi roman o britanskom tinejdžeru Adrianu Moleu, redateljica je bila u svojim tinejdžerskim godinama. U to vrijeme je plesala klasični balet te sa šesnaest dobila dvogodišnju stipendiju za Moskovsko koreografsko učilište pri Boljšoj teatru. Zbog ozljede je morala prekinuti karijeru. 'Ozlijedila sam stopalo, a ozljeda je bila takva da se niti operativno nije mogla sanirati. Kod svakog većeg napora, bol u stopalu bi se vraćala pa nije bilo moguće nastaviti plesati', rekla je Saša koja je nastavila je studirati u Moskvi, a tamošnji studij ju je potaknuo da upiše kazališnu režiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

'Teatar doživljavam kao detoksikacijski prostor od svega što nas vani okružuje i volim raditi predstave koje se direktno ne referiraju na stvarnost', ispričala je. Dodala je kako ima svoj 'kazališni libido koji žudi za katarzom od svega što osjeća kao duhovno zagađenje'.

I ovog puta bilo je govora o njezinom prezimenu na koje ne gleda kao prepreku ni kao olakotnu okolnost u svojoj umjetničkoj karijeri. 'Sa svoje 53 godine, naučila sam živjeti s tim. Ponosna sam na svoje prezime i ponosno ga nosim. Kazalište je specifičan medij. U njemu prezime ništa ne znači, već pečat koji ostaviš svojim radom i koji nema veze s genetikom. Zbog toga se njime i bavim i zbog toga sam nakon baleta tu i ostala', poručila je. Njezina kćer Sara koju je rodila u braku s glumcem Rankom Zidarićem uzela je prezime bake,Titove supruge Herte Haas.

Bivši suprug i ona podržali su je. 'Prije dvije godine rekla je da se želi maknuti od tereta mog i Rankovog prezimena te da je odlučila uzeti bakino prezime Haas. Ranko i ja znamo što znači nositi teret poznatog prezimena, njegov je otac glumac Krešimir Zidarić. Podržali smo je jer smo osjetili da joj je došlo prirodno i da to ima smisla', objasnila je.

Za kćer Saru kaže da je skromna cura i da sjajno slika. Zaposlena je kao scenografkinja u Zagrebačkom kazalištu lutaka i potpisuje scenografiju za predstavu 'Tajni dnevnik Adriana Molea' koja će doživjeti premijeru u Gradskom kazalištu Žar ptica početkom travnja. Saša je najavila da će nakon premijere njezina mezimica početi pripremati slike za svoju četvrtu samostalnu izložbu.

  • +4
Saša Broz Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX