Šestosatni koncert

S više od 60 glazbenika na sceni i punim gledalištem iz cijelog svijeta u Areni otvoren 10. Outlook festival

07.09.2017 u 16:12

Bionic
Reading

U dupkom punoj pulskoj Areni velikim koncertom sinoć je otvoren jubilej Outlook festivala, najvećeg svjetskog slavlja bass glazbe i soundsystem kulture

U dupkom punoj pulskoj Areni velikim koncertom sinoć je otvoren jubilej Outlook festivala, najvećeg svjetskog slavlja bass glazbe i soundsystem kulture. Nezaboravnom početku proslave prvog desetljeća festivala pridonijela je i dosad najveća pozornica u produkciji festivala, na koju se popelo više od 68 glazbenih veličina, nezaobilaznih legendi bass glazbe, ali i mladih nadolazećih zvijezda.

Šestosatni koncert u Areni pohodili su zaljubljenici u bass glazbu iz cijelog svijeta, koji su u Pulu počeli stizati već u ponedjeljak, a od kojih su neki došli čak iz Australije i Japana. Čak ni kiša pri samom kraju koncerta nije omela izvrstan početak festivala koji će se do nedjelje nastaviti na tvrđavi Punta Christo, na 11 pozornica i s više od 300 izvođača. Značaj Outlook festivala prepoznao je i Grad Pula koji je ovog proljeća britansko-hrvatskom organizacijskom timu festivala uručio posebno priznanje Grada Pule za osobite doprinose i postignuća značajna za razvitak i ugled Grada.

  • +33
Otvorenje Outlook festivala Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Po prvi put u povijesti festivala moderno je spojeno s klasikom, nastupom 20-članog Outlook Orchestra koji je izvodio uspješnice grime, hip hop, garage, reggae, dub i drum 'n' bass glazbe uz live vokale. Sastavljen od najpoznatijih britanskih glazbenika, s dva bubnjara te proširenom ritam sekcijom, velikom gudačkom i puhačkom sekcijom, Outlook orchestru pridružili su se i članovi Zagrebačkog kvarteta. Orkestrom je dirigirao Tommy Evans, nagrađivani skladatelj i pokretačka snaga iza bendova Submotion Orchestra i Gentleman’s Dub Club, a legendarni producenti Adrian Sherwood i Mad Professor živim dub miksom i efektima unijeli su dozu prepoznatljivog dub zvuka u ovu gotovo klasičnu izvedbu. Originalni vokalisti izveli su svoje pjesme u posebnom aranžmanu, a među 36 velikana koji su se izmjenjivali za mikrofonom našli su se Horace Andy, Roots Manuva, Dawn Penn, Congo Natty i mnogi drugi. Ovaj jedinstveni orkestar nastao u čast proslave desete godišnjice Outlooka svoj je premijerni nastup s velikim uspjehom održao prošle zime u Londonu. Za jučerašnji koncert pripremljeno je čak 100 minuta vrhunskih obrada klasika bass glazbe.

Snimku koncerta pogledajte ovdje. Galeriju fotografija s otvorenja 10. Outlook festivala pogledajte ovdje.

Nakon orkestralnog spektakla na pozornicu se popeo veliki Dizzee Rascal. Na svom prvom nastupu u Hrvatskoj, jedan od začetnika grime glazbe i dobitnik prestižnih Mercury i Brit nagrada izveo je presjek svoje impresivne karijere od samih početaka pa do danas, uz dobro poznate megahitove pa sve do posljednjeg singla Space kojim je prije par mjeseci najavio i nedavno objavljeni novi album. Jedan od najvećih inovatora svog žanra protresao je zidine dvije tisuće godina stare pulske Arene moćnim grime i garage zvukom i rasplesao mnogobrojnu publiku iz svih krajeva svijeta.

Čast da otvori ovu veliku proslavu pripala je DJ Shadowu, američkom producentu i DJ-u, velemajstoru sempliranja i čarobnjaku za gramofonima koji je svojim eksperimentalnim hip hop beatovima pripremio sve okupljene i za nadolazeće dane kada se proslava desetog Outlook festivala seli na štinjansku tvrđavu Punta Christo.

Od četvrtka do nedjelje na tvrđavi Punta Christo rođendansko slavlje dolaze uveličati najveći iz svijeta dub, reggae, hip-hop, dubstep, drum n bass i drugih srodnih žanrova. Zidinama tvrđave tako će se oriti zvukovi dobro poznatih imena kao što su Ghostface Killah, Roots Manuva, David Rodigan, Mad Proffesor, Shy FX, Loyle Carner, Rockwell, Congo Natty, Chronixx & Zinc Fence Redemption Band, Amy Becker, Alix Perez te mnogi drugi. Uz probrane velikane festival će dati priliku i mnogim mladim izvođačima čije vrijeme tek dolazi, kao i regionalnim majstorima koje predvode Edo Maajka, Filip Motovunski i Egoless, hrvatske uzdanice svjetskog kalibra. Seasplash festival i ove godine preuzima Arija pozornicu Outlook festivala na koji u petak, 8. rujna, dovodi osam sjajnih domaćih i regionalnih bendova, producenata i DJ-eva. Arija koja se nalazi na samom ulazu u prostor tvrđave razglasom će tijekom cijelog festivala upogoniti domaći Seasplash Soundsystem, a jedan od najdugovječnijih hrvatskih festivala, Seasplash, ugostit će podužu listu svojih prijatelja.

Na festivalskim blagajnama bit će moguće kupiti festivalske ulaznice za sve dane (850 kn), 3-dnevne ulaznice (700 kn), 2-dnevne ulaznice (500 kn) i jednodnevne ulaznice (250 kn) isključivo na dan koji se odabere.

Sve informacije o Outlook festivalu dostupne su na:

www.pozitivanritam.hr / www.outlookfestival.com / www.twitter.com/OutlookFestival / www.facebook.com/outlookfestival /  www.youtube.com/outlookfestival / www.soundcloud.com/outlookfestival / www.mixcloud.com/outlookfestival /  www.instagram.com/outlookfestival / Službeni Facebook event Outlook festivala 2017. / Službeni Facebook event Outlook Arene 2017.