TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Ruža Tomašić - nova estradna zvijezda

19.04.2013 u 12:45

Bionic
Reading

Ruža Tomašić ovih je dana u Hrvatskoj za neke slavna, a za neke zloglasna ličnost, no u jednome se svi moraju složiti - prava je estradna zvijezda. Zbog toga je njezino gostovanje u emisiji 'Studio 45' na RTL-u 2 bilo sasvim primjereno, a bilo je - ako ćemo potpuno iskreno - i skroz zabavno. Neopterećena potrebom da ispadne politički mudra i nevjerojatno upućena, voditeljica Antonija Mandić postavljala joj je pitanja kakva bi joj vjerojatno postavio i svaki 'običan čovjek', a što se svega ostalog tiče - na gospođu Tomašić je 'pustila' drugo dvoje gostiju - Ladislava Tomičića i Biljanu Borzan

Neki će možda reći da je neobično što je Antonija Mandić, voditeljica emisije 'Studio 45', koja se na drugom programu RTL-a uglavnom bavi 'lakim temama' - sinoć ugostila Ružu Tomašić, ali ja se ne bih složila. Gospođa Tomašić ovih je dana u Hrvatskoj - vjerojatno privremeno, ali još ćemo vidjeti - stekla status prave estradne zvijezde. Mnogi se, uključujući premijera, nad njom zgražaju, što nije teško, pogotovo ako si zbog vlastitog okruženja sklon zaboraviti gdje živiš, mnogi je slave kao 'hrabru ženu koja govori što svaki pravi Hrvat misli', no bez obzira na sentimente koje prema njoj gajimo, o ženi se priča, i priča se mnogo. Svatko o njoj ima svoje mišljenje koje je u posljednjih tjedan dana naglas izgovorio već u nekoj prilici, svi su dobro upoznati s pojedinostima njezina privatnog života i političke platforme i, sve u svemu, uopće nije čudno što je, na kraju krajeva, završila u 'Studiju 45'.

Pritom želim naglasiti da uopće NE omalovažavam 'Studio 45'. Zgodna je to emisija, Antonija Mandić vodi je ležerno i simpatično, bez tipičnih zločestih i priglupih tonova kakvi su inače rezervirani za show biz sadržaje na televerzumu, a susret s Ružom Tomašić nije joj zapravo uopće prvi susret s, nazovimo je tako, 'ozbiljnijom' temom. Sinoćnje gostovanje Ruže Tomašić, osim toga, imalo je još jedan plus. Za razliku od onih TV novinara i voditelja koji, kada im u studio sjedne političar, odmah pređu u modus 'ja sam jako ozbiljan i kužim se u politiku k'o Aristotel modernog doba', Antonija Mandić svojoj je gošći pristupila potpuno neopterećeno i onako kako bi s njom vjerojatno razgovarao i štokoji 'običan čovjek', samo kad bi imao dovoljno televizičnosti i talenta za izražavanje. A takav pristup osoba (a bogme i fenomen) Ruže Tomašić i zaslužuje. Sve više od toga pretjerana su učitavanja i pridavanje dodatnih značenja javnoj osobi koja mimo svojeg nastupa dodatnih značenja zapravo i nema. Pritom sve nije prošlo ni bez laganih koškanja, za koja se pobrinulo drugo dvoje gosti u studiju - Ladislav Tomičić i Biljana Borzan. Osim što su se pobrinuli za to da emisija ne bude baš samo o Ruži Tomašić, nego i o onome što je naslov najavljivao - o izborima za Europski parlament, recimo da su u tih malo više od pola sata unijeli taman onoliko političke slojevitosti koliko kasnonoćni 'Studio 45' može podnijeti.

Kraće rečeno, 'Studio 45' bio je baš idealan medij za predstavljanje i priču o Ruži Tomašić kao hrvatskoj predstavnici u EP-u jer joj je dao taman onoliko važnosti i značenja koliko ga i ima. A što se same emisije tiče, zbilja mi nije jasno zašto je RTL uporno drži u pretponoćnom terminu, dok u onim udarnima po stoti put emitira reprize humorističnih serija i slične fillere koji bi svoju publiku našli da se emitiraju u bilo koje doba.