ANNA SOROKIN

Ruska prevarantica o kojoj je snimljena hit serija, nije više u zatvoru, a sud joj je zabranio da išta objavljuje na društvenim mrežama

08.10.2022 u 18:49

Bionic
Reading

Anna Sorokin, odnosno Anna Delvey kako se nekad predstavljala, snalažljiva prevarantica koja je uspjela prevariti njujoršku elitu, puštena je na slobodu

Anna koja je rođena u Rusiji, a odrasla u Njemačkoj kamo se preselila s obitelji kad je imala 16 godina, dobila je jamčevinu pod uvjetom da nađe mjesto za boravak nakon što je godinama uspješno varala američko pravosuđe.

Odobrena joj je jamčevina od 10 tisuća dolara pod uvjetom da si nađe mjesto za boravak u kom će biti pod 24-satnim nadzorom, objavili su mediji.

  • +5
Anna Sorokin Izvor: Profimedia / Autor: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

Sorokin, odnosno Delvey godinama uspješno varala američko pravosuđe, a 2019. godine osuđena je zbog teške krađe u New Yorku zbog koje je trebala 12 godina provesti u zatvoru.

Ipak, zbog dobrog ponašanja, prijevremeno je puštena na slobodu, a otada je na Instagramu skupila preko milijun sljedbenika.

Inventing Anna | Official Trailer | Netflix Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Prilikom izricanja presude, sutkinja Diane Kiesel rekla je da je bila 'zapanjena dubinom obmane optužene i njezinim labirintom laži koji su održavali tu prijevaru'.

Sud joj je sad zabranio da išta objavljuje na društvenim mrežama.

'Sudac je s pravom priznao da Anna nije opasnost za zajednicu. Iako još ima nekoliko prepreka koje treba preskočiti u pogledu uvjeta puštanja na slobodu, Anna je oduševljena što izlazi van kako bi se mogla usredotočiti na žalbu na nepravomoćnu osudu', rekao je njezin odvjetnik Duncan Levin.

Anna o čijoj je nevjerojatnoj životnoj priči snimljena uspješna serija 'Projekt Anna' ('Inventing Anna') sa sjajnom Julijom Garner u glavnoj ulozi, godinama je gradila svoj položaj u elitnim krugovima na Manhattanu 'prodajući' im priču da je bogata njemačka nasljednica, a predmet njezinog zanimanja su bile skupocjene umjetnine.

Probila se u elitne njujorške društvene krugove predstavljajući se kao nasljednica s bogatstvom od 67 milijuna dolara rekli su tužitelji.

Lažno je tvrdila da dolazi iz bogate obitelji, a u stvarnosti njezin otac navodno vodi tvrtku za grijanje i hlađenje.

Tužitelji su istaknuli i da je Sorokin krivotvorila evidenciju i lagala kako bi uvjerila banke da joj pozajme novac, luksuzne hotele da joj dopuste boravak i dobrostojeće stanovnike Manhattana da joj pokriju avionske karte i druge troškove, ukravši ukupno 275.000 dolara.

Inače, uhićena je dok je bila na rehabilitaciji u Passages Malibuu, ustanovi za liječenje ovisnosti u Los Angelesu, u listopadu 2017. Sorokin je uhićena tijekom operacije Okružnog odvjetništva na Manhattanu - kojem je pomagala njezina bivša prijateljica Rachel Williams. Ona je 2019. objavila memoare pod nazivom 'Moja prijateljica Anna: istinita priča o lažnoj nasljednici', u kojoj je pisala o svom druženju sa Sorokinom.

U veljači 2021. godine pustili su je iz zatvora, a u ožujku iste godine su je uhitile imigracijska i carinska policija te je ponovno završila u zatvoru.

Pokušala lažirati i kredit od 22 milijuna dolara, a ako izađe uz jamčevinu, Anna sprema žalbu na svoju kaznenu osudu.