LJUBAVNE ZAVRZLAME ARISTOKRATA

Romani Jane Austen nepresušna su inspiracija za filmske ekranizacije: Ovo su poslastice koje vrijedi pogledati, pogotovo ako ste ljubitelji ljubića

09.07.2022 u 16:43

Bionic
Reading

Englesku književnicu Jane Austen ne treba posebno predstavljati, a njezina djela govore sama za sebe. Naime šest njezinih velikih romana koje je napisala za relativno kratkog života doživjelo je nebrojene filmske i televizijske ekranizacije

Sastavni element gotovo svakog romana Jane Austen, proslavljene britanske spisateljice koja generacijama osvaja čitatelje svojim djelima, ljubavne su zavrzlame, britansko selo i slatke brige aristokracije 19. stoljeća. Sva njezina djela ljubavni su romani, pisani pod utjecajem romantizma u engleskoj književnosti, no ona nije bila tipična predstavnica tog pravca. Upravo zbog toga poslužila je kao idealna inspiracija brojnim redateljima za filmska i televizijska djela.

Ekranizacija romana ove proslavljene autorice je mnogo, a iza njih stoje vrlo uspješni redatelji i producenti, kao i svjetski poznata glumačka imena.

'Razum i osjećaji' iz 1995.

Ovo je vjerojatno najpoznatiji roman Austen, stoga ne čudi to da je doživio mnoge filmske i televizijske adaptacije. Možda najpoznatija ekranizacija je ona iz 1995. redatelja Anga Leeja, a u kojoj su uloge ostvarili Kate Winslet, Emma Thompson, Hugh Grant i Alan Rickman.

Nakon što se pojavio u kinima film je dobio prave hvalospjeve kritike te osvojio mnoge ugledne filmske nagrade i nominacije. Bio je nominiran u čak 11 kategorija za britansku nagradu BAFTA, a na samoj dodjeli proglašen je najboljim filmom godine dok su Emma Thompson i Kate Winslet pobijedile u svojim kategorijama za najbolju glavnu, odnosno najbolju sporednu glumicu. Uz to, Thompson je za ovaj film osvojila i svoj drugi Oscar za najbolji scenarij te tako postala prva osoba u povijesti koja je osvojila i scenaristički i glumački Oscar.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Ponos i predrasude' iz 1995.

Klasični roman Jane Austen izdan je davne 1913. godine i najviše je puta adaptirano djelo ove autorice. Ističe se verzija iz 1995. u kojoj je glavnu ulogu Darcyja zaigrao oskarovac Colin Firth.

U središtu radnje ovoga filma je obitelj Bennet s petero kćeri (Jane, Elizabeth, Mary, Kitty i Lydije) koje njihova majka želi dobro i bogato udati u što kraćem vremenu. Veliku senzaciju u selo donosi vijest da na susjedno imanje stiže bogati mladić, gospodin Bingley, pa majka već vidi priliku za barem jednu svoju kćer na nadolazećem balu. Bingley se zagleda u Jane, najljepšu od sestara, ali na putu se nađe njegov prijatelj, gospodin Darcy.

'Uvjeravanje' iz 1995.

Film redatelja Rogera Michella iz 1995. godine prati sudbinu Anne Elliot, koju igra Amanda Root, a riječ je o mladoj britanskoj dami koja nailazi na svoju davno zaboravljenu ljubav koju je odbacila zbog uvjeravanja prijatelja.

Ovaj film drugačiji je od većine ekranizacija romana Jane Austen i to zato što je snimljen kao čista drama koja opisuje teške životne uvjete žena u Engleskoj u 19. stoljeću. Klasni sukobi, rodne uloge i diktatura lažnog morala isprepleću se kroz ovaj filmski scenarij, tvoreći tako atipičnu ekranizaciju slavne knjige. Mnogi uz to smatraju da je ovo najemotivnija i najtužnija priča potekla iz pera velike spisateljice, a ovaj je film pokušao to što vjernije prenijeti na veliko platno.

'Emma' iz 1996.

U ovoj povijesnoj romantičnoj komediji glavnu ulogu igra Gwyneth Paltrow kao Emma Woodhouse, djevojka koja sebe smatra autoritetom u ljubavnim pitanjima. S najboljim namjerama, Emma pokušava spariti svoje prijatelje, u prvom redu Harriet, koju spoji s velečasnim Eltonom, te svoju guvernantu, koju upozna s budućim suprugom, gospodinom Westonom. Međutim Emma ni približno nije tako dobar Kupid kao što si umišlja i previše vremena provodi u rješavanju tuđih ljubavnih problema, tako da joj treba poprilično vremena da shvati kako se zaljubila u gospodina Knightlyja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

'Mansfield Park' iz 1999.

Još jedan popularni film nastao prema romanu Jane Austen došao je u kina 1999. godine. ‘Mansfield Park’ nadahnut je istoimenim romanom iz 1814., ali brojni su detalji promijenjeni u odnosu na knjigu.

Prati život Fanny Price koja oko desete godine života odlazi živjeti kod bogatih rođaka i ostavlja svoju siromašnu obitelj. Međutim tamošnje ju društvo neprestano podsjeća da mu ne pripada i da je nižeg statusa od ostatka obitelji. Jedini tko je uz nju od samog početka je Edmund, sin njezine tete iz drugog braka, s kojima Fanny razvija nepredvidljiv odnos.

  • +13
Ekranizacije Jane Austen Izvor: Profimedia / Autor: AF archive / Alamy / Alamy / Profimedia

'Ponos i predrasude' iz 2005.

Nakon vrlo uspješne adaptacije iz 1995. 'Ponos i predrasude' dobivaju još jednu verziju, izuzetno popularnu dug niz godina. U njoj glume Matthew Macfadyen i Keira Knightley, a film govori o životima pet sestara iz engleske obitelji i proučava tadašnje društvo i moral. Zanimljivo je to da je film ujedno bio prvijenac redatelja Joea Wrighta i doživio je nevjerojatan uspjeh, a kritičari su ga hvalili zbog idealnog balansa tradicije i klasičnog povijesnog pripovijedanja uz nove, moderne filmske metode. Također, bio je nominiran za četiri Oscara.

'Ljubav i prijateljstvo' iz 2016.

Film je nastao 2016., a baziran je na satiričnom i vjerojatno najmračnijem romanu Jane Austen napisanom 1794. godine. U njemu glume glumačke zvijezde Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, Xavier Samuel i Emma Greenwell, a radnja prati prekrasnu udovicu Lady Susan koja itekako zna kako u visokom društvu iskoristiti fizičke čari za svoj probitak.

'Emma' iz 2020.

Film koji je svjetsku premijeru doživio netom prije proglašenja pandemije jedna je od omiljenih ekranizacija romana Jane Austen. Ova britanska komedija prati život mlade, lijepe i bogate Emme Woodhouse koja se obožava igrati Kupida i romantično spajati ljude, obično bez mnogo uspjeha. U glavnim ulogama nalaze se Anya Taylor-Joy, Johnny Flynn, Josh O'Connor, Callum Turner, Mia Goth, Miranda Hart i Bill Nighy, a kritika je proglasila ovu ekranizaciju jednom od najuspješnijih u povijesti kinematografije.

Serija 'Sanditon'

Zadnji, nedovršeni roman slavne britanske spisateljice dobio je ekranizaciju u obliku serije 'Sandition', čija je prva sezona prikazivana na HRT-u, a uskoro ćete imati prilike gledati i drugu. Uloge su pripale sjajnoj glumačkoj postavi koju čine Rose Williams, Anne Reid, Kris Marshall, Kate Ashfield, Crystal Clarke, Jack Fox, Charlotte Spencer, Lily Sacofsky, Elizabeth Berrington i brojni drugi.

Radnja je smještena u sve popularniji gradić na obali Sanditon prepun živopisnih likova te ljubavnih priča i intriga. Sve započinje time da glavna junakinja Charlotte privuče pozornost dva nova udvarača i tu kreću problemi i slatke muke.

'Pod tuđim utjecajem' iz 2022.

Najnovija poslastica inspirirana romanom Jane Austen u srpnju stiže na Netflix, a riječ je o filmu u kojem je glavnu ulogu dobila Dakota Johnson.

Radnja prati Anne Elliot, 27-godišnju ženu čija je obitelj zapala u financijske poteškoće pa moraju smanjiti svoje troškove te iznajmljuju kuću admiralu i njegovoj ženi. Ženin brat, kapetan Frederick Wentworth, bio je nekada Annein zaručnik, no zaruke su razvrgnute kada se ona, pod utjecajem prijatelja i obitelji, odlučila na taj korak. Sada su oboje slobodni, a novi susreti pružaju mnogo prilika za obnavljanje odnosa i brojne humoristične, pa i sarkastične situacije.

Inače, Dakota se ovom prigodom udružila s Carrie Craknell, hvaljenom redateljicom koja je stekla velik ugled na britanskoj kazališnoj sceni i krenula u produkciju ekranizacije filma, što će za obje na neki način biti debi – redateljici prvo filmsko ostvarenje, a za Dakotu prva ekranizacija takve vrste romana.

Persuasion Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix