dobar posao

Rod Stewart prodao prava na svoje pjesme za gotovo 100 milijuna dolara

16.02.2024 u 08:28

Bionic
Reading

Britanski glazbenik prodao je izdavačka prava i cijeli katalog svojih pjesama za gotovo 100 milijuna američkih dolara, objavio je u četvrtak Wall Street Journal

Prema pisanju ovog američkog poslovnog dnevnika, tvrtka 'Iconic Artists Group' je za spomenuti iznos otkupila prava na Stewartov katalog, ali i određena prava na korištenje njegova imena i lika.

Ovo je u manje od tjedan dana druga velika prodaja prava u svijetu pop i rock glazbe. Naime, Sony je od nasljednika Michaela Jacksona otkupio polovicu prava na njegova izdanja i pjesme, čiju je vrijednost dnevnik New York Times procijenio na 1,2 milijarde američkih dolara. Prema pisanju glazbenog mrežnog portala Billboard, Sony je polovicu prava platio najmanje 600 milijuna USD.

  • +3
Rod Stewart Izvor: EPA / Autor: ANDREW GOMBERT

Tržište prava na glazbu posljednjih je godina izrazito aktivno pa su tako svoje kataloge pjesama bogato unovčili legendarni glazbenici poput Boba Dylana, Brucea Springsteena i Neila Younga.

Investitori smatraju da će im se ulaganja višestruko isplatiti u eri kad su servisi za 'streaming' glazbe u velikom uzletu, s obzirom na to da vlasnici prava zarađuju od svakog emitiranja pjesama, prodaje albuma, korištenja glazbe u promidžbene svrhe ili u filmovima i serijama, što je propisano zakonima o zaštiti autorskih prava.

OBITELJ NA ODMORU

Zaljubljeni kao prvog dana: Rod Stewart i Penny Lancaster uživaju u Marbelli

Pogledaj galeriju