Barbra streisand otkrila

Robert Redford dvaput je odbio ulogu u jednom od najljepših ljubavnih filmova ikad

08.10.2023 u 12:09

Bionic
Reading

U svojim memoarima koji će početkom studenog ugledati svjetlo dana glazbena diva i glumica Barbra Streisand prisjetila se kako joj se 'srce slomilo' kada je Robert Redford prvotno odbio ulogu u kultnom ljubavnom filmu iz 1973. 'Djevojka koju sam volio' (The Way We Were) - i to ne jednom nego dvaput

Romantična drama prati neobičan par, Katie Morosky (Barbra Streisand) i Hubbella Gardinera (Robert Redford), koji se zaljubljuju unatoč razlikama u karakteru, porijeklu, ali i svjetonazoru. Započinju ljubavnu vezu koju okrune brakom, ali 1950-ih kada krenu progoni ljevičara u SAD-u, njihova različita politička uvjerenja ih razdvajaju.

U ulomku iz svojih nadolazećih memoara, objavljenom u Vanity Fairu, glumica i pjevačica govori o tome kroz što su ona i redatelj Sydney Pollack prošli kako bi Redforda uvjerili da glumi sa Streisand.

'Bob je ta rijetka kombinacija... intelektualni kauboj... karizmatična zvijezda koja je također jedan od najboljih glumaca svoje generacije. Ali poput mog supruga, on se gotovo ispričava zbog svog izgleda, i to mi se svidjelo kod njega. Htjela sam da Redford glumi Hubbella. Ali on je to odbio', piše Streisand. Tada je zamolila Pollacka za pomoć jer je znala da je jako blizak s Redfordom.

'Moram odati priznanje Sydneyju. Bio je jednako uporan kao i ja jer smo oboje smatrali da će film uspjeti jedino s Redfordom. To je kao kad igrate tenis... Znala sam da će moja igra ići prema gore samo kada sam nasuprot jakog igrača.' Streisand je u svojim memoarima također objasnila da je saznala da je jedan od razloga zašto Redford nije želio ulogu taj što je smatrao da je 'scenarij toliko fokusiran na Katie da je Hubbellov lik nedovoljno razvijen. (Bio je u pravu.)'

The Way We Were Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Bob je upitao Sydney, ‘Tko je ovaj tip? On je samo objekt…. On ne želi ništa. Što taj tip želi?’ Prema Bobovu mišljenju, bio je ‘plitak i jednodimenzionalan. Ne baš stvaran. 'Obrnuta pin-up djevojka, kako je rekao Sydney', piše u memoarima.

No Streisand je toliko željela Redforda u toj ulozi da je rekla Pollacku da mu da sve što poželi: 'Napiši više scena da ojačaš njegov karakter. Neka bude ravnopravno'. Čak su angažirali dva pisca, Davida Rayfiela i Alvina Sargenta, da prošire lik Hubbella. 'Ali Bobov odgovor je i dalje bio ne. Srce mi se slomilo', napisala je Streisand.

U tom trenutku producent Ray Stark već je želio krenuti dalje i angažirati nekog drugog, no Streisand je rekla da je Pollack molio za još tjedan dana tijekom kojih je pokušao 'slomiti' Redforda.

'Rekla sam Rayu da mu ih da kako bi nastavio moliti. Bila sam usred snimanja 'Up the Sandbox' u Africi i jednog sam dana dobila telegram od Sue Mengers u kojem je jednostavno pisalo: ‘Barbra Redford!’. Tada sam znala da je konačno rekao da... i bila sam tako oduševljena! 'Udvaranje je bilo teško, ali Bobova nevoljkost imala je velik utjecaj na scenarij i na kraju rezultirala bogatijim, zanimljivijim likom.'

Film je osvojio dva Oscara, uključujući najbolju originalnu pjesmu za 'The Way We Were', koju je otpjevala Streisand, i najbolju originalnu filmsku glazbu.