PRVO SLUŽBENO POJAVLJIVANJE

Prvi put u 120 godina: Na otvorenju parlamenta Kraljica Elizabeta II sjedila je sama, a umjesto trona princa Philipa stajao je stol

11.05.2021 u 15:24

Bionic
Reading

Nakon prošlotjednih lokalnih izbora, britanski parlament danas je ponovno počeo sa zasjedanjem, a u skladu s tamošnjom tradicijom, svečano ga je otvorila kraljica Elizabeta II. Ovo je ujedno njezino prvo službeno pojavljivanje nakon smrti princa Philipa, zbog čega su napravljene i neke izmjene u tradiciji

Zbog aktualne pandemije koronavirusa, broj uzvanika u domu lordova smanjen je na tek njih 74, s time da je svaki od njih morao donijeti i pokazati negativni test na covid. No, nije to ono što je javnost najviše iznenadilo, nego detalj vezan uz samu kraljicu.

Iako je običaj da su na otvaranju parlamenta nazočni suveren i njegov supružnik, pa su za njih postavljene i zlatni kraljevski tronovi, prepune ukrasa, prvi puta nakon 120 godina došlo je do iznimke.

Zbog smrti princa Philipa maknut je njegov tron, a umjesto nje postavljen je maleni okrugli stol, koji je bio prekriven crvenim svečanim stolnjakom.

Fotografije su najbolje prikazale usamljenu kraljicu kako sjedi i sluša službene govorancije, dok na nekoliko metara udaljenosti, s njezine lijeve strane, sjedi njezin nasljednik, princ Charles sa suprugom Camilom.

  • +6
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Richard Pohle/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Inače, ovo je prvi puta da je izostavljen tron supružnika, postavljen još davne 1901. godine za kraljicu Aleksandru, suprugu kralja Edwarda VII. Tron se inače čuva u Houghton Hallu u Norfolku te svake godine seli u dom lordova na početak zasjedanja britanskog parlamenta. Ove godine tron princa Philipa umjesto da ga se dovede u dom lordova, ostavljen je na čuvanje lordu Great Chamberlainu, upravitelju Westminsterske palače.

Još je jedna zanimljivost vezana uz današnje svečano zasjedanje, a to je da su svi uzvanici, pa čak i princ Charles, nosili zaštitne maske za lice, no toga se nije pridržavala i sama kraljica, koja je umjesto ceremonijalne odjeće i krune stigla u svojoj tipičnoj dnevnoj varijanti, koja uključuje kaput i šešir, a od Buckinghamske palače do Westminsterske palače prevezena je automobilom.