tajanstvena dama

Prošli su trnovit put: Neponovljivi trener i veliki šarmer Miroslav Ćiro Blažević volio je samo nju, svoju Zdenku

08.02.2023 u 08:18

Bionic
Reading

Neponovljivi trener i izbornik koji je osvojio simpatije ljudi svih dobi i zanimanja zbog svoje neposrednosti i duhovitosti bio je jedinstvena pojava na ovim prostorima. Kao ratno dijete, imao je teško djetinjstvo i mladost, no kasnije je u sportskoj karijeri postigao neizmjerne uspjehe. U privatnom životu, uz suprugu koja je bila njegov najveći oslonac, mogao se pohvaliti velikom obitelji koja sada tuguje za njim

Miroslav Ćiro Blažević 1961. oženio je Zdenku Đorđević (koju od milja zove Nena). Upoznao ju je u Rijeci, gdje su oboje unajmili sobu na istom katu. Njemu je tad bilo 27 godina, a Zdenka je bila maturantica. Jednom prilikom je izjavio da ga je njoj privukla njena zatvorenost i samozatajnost, a osvojila je i njegovu majku, koja je imala velik utjecaj na njega.

Trener svih trenera također je otkrio da je supruga rođena 1941., kad je bilo bombardiranje Sarajeva, u kojem joj je poginuo otac. Otkrio je da je imala težak život te da je s njim prošla neizvjesne dane i emigraciju. Puno je napravila za njih kad su se u mladosti odselili u Švicarsku i bili prisiljeni raditi svakakve poslove da bi preživjeli. Dok je Ćiro radio u ateljeu za dekoraciju, Zdenka je prodavala salatu.

Kad je imala tešku prometnu nesreću i zamalo izgorjela u automobilu, liječnici su joj davali tri posto izgleda da preživi. Ćiro je tad ostavio sve, i novac i nogomet, da je spasi. Nakon što se oporavila izjavio je da je 'svu svoju lovu koju je zaradio prepisao na nju'. Isticao je da on i Zdenka uvijek sve zajedno prebrode te da je jako pažljiv prema njoj.

Gospodja supruga i Radojka Šverko, naša velika glazbena umjetnica

Objavljuje Miroslav Ćiro BlaževićUtorak, 14. lipnja 2016.

U braku su dobili troje djece - sina Miroslava te kćeri Barbaru i Katarinu. Sin živi u Zagrebu sa suprugom i dvoje djece, Damjanom i Mavie, dok su Barbara, sa sinovima Filipom i Michaelom, i Katarina s djecom u Švicarskoj. Inače, je vrlo emotivno govorio o obitelji, a otkrio je i da mu je jako teško jer njegova djeca nisu složna.

U travnju 2022. godine za portal RTL-a priznao je da rijetko viđa svoje unuke i da nikada nije bio klasičan djed: 'Tijekom svoje karijere sam gledao kako ću im osigurati sve da ne prolaze kalvariju kakvu sam ja prošao. To je bila moja prva okupacija i, hvala Bogu, mislim da je to bilo najvažnije.'

U prvom razredu osnovne škole imao je simpatiju, djevojčicu u koju je bio zaljubljen. Zvala se Vesna Šarić. Rekao je da mu je nešto najljepše iz tog razdoblja bilo kad mu je rekla da i ona njega voli. Ćiro je inače bio veliki šarmer. Nema ženske osobe kojoj, u susretu s njim, nije uputio lijepe riječi. Prije Zdenke ljubio je Sarajku.

  • +3
Ćiro Blažević sa sinom Miroslavom prošetao centrom Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Imao sam veliku ljubav u Sarajevu, ali nije bila na dobru glasu. Otac je htio pričati s njom, a ja nisam dao. Rekao sam mu da se ne miješa. No onda je došla majka. A ona je na mene imala takav utjecaj da je mogla čak i ljubav moju ugušiti. Sarajka joj nije odgovarala, a Zdenka jest. Cijeli život sretan sam s njom', svojedobno je ispričao Ćiro za 24sata. Jednom prilikom je priznao da mu je simpatija bila Milena Dravić. 'Nije to bila ljubav, već loženje, kako se već kaže. Volim samo svoju suprugu, s kojom sam u braku više od 60 godina', rekao je Ćiro za portal republika.rs.

Više puta je isticao da su recept za dugovječan brak tolerancija i razumijevanje te znati oprostiti. Smatrao je 'da će se ljubav, ako nema tolerancije i oprosta, vrlo brzo kompromitirati' te da je 'ljubav najveća stvar na svijetu'. Zadnji put se sa svojom voljenom Zdenkom pojavio krajem srpnja 2022. u Kraljevici na koncertu sopranistice Marije Vidović.

'Ona je alergična na publicitet, smatra da je to moj posao. I nikad, ali nikad, niti jedno slovo nije dala u javnost, niti kad je bila moljena ili visoko plaćena - nije pristala. Čestitam joj na tome jer me mogla samo negdje zafrknuti. Mogla je reći nešto o meni što se ne zna', ispričao je jednom prilikom Ćiro za 'IN magazin'. Do samog kraja govorio je da ga na životu drži 'samo ljubav'. 'Ona je formula za vitalnost', ponovio je trener svih trenera više puta.