posljednji ispraćaj

Princ William i Kate Middleton pred teškom odlukom: Treba li princu Georgeu ipak dopustiti dolazak na bakin sprovod i kakve će to posljedice izazvati?

18.09.2022 u 10:24

Bionic
Reading

Viši savjetnici palače zatražili su od princa i princeze od Walesa da razmotre opciju kojom bi dopustili 9-godišnjem princu Georgeu da sutra prisustvuje državnom sprovodu kraljice zbog snažne simbolične poruke koju bi tim činom odaslali

S nepunih devet godina i tek što je krenuo u novu školu i suočio se izazovima koje donosi takva promjena, George je sada drugi u redu za prijestolje. Imajući to na umu, viši savjetnici palače sugerirali su kako bi bilo dobro da javnost vidi mladog princa, koji je kraljicu od milja zvao 'Gan Gan', a samim time i budućnost Monarhije.

'Vlada velika želja da princ George bude na pogrebu, barem na nekom dijelom, samo da uvjeri naciju u red nasljeđivanja,' rekao je jedan izvor blizak kraljevskoj obitelji. Drugi izvor iz palače je dodao je: 'Trenutno se raspravlja o toj mogućnosti. Odluka još nije donesena.'

  • +6
Kraljičini unuci na bdijenju Izvor: Profimedia / Autor: Andy Hall/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Djeca princa i princeze od Walesa još nisu viđena u javnosti otkako je u četvrtak, 8. rujna, objavljena kraljičina smrt. Dvoje ostalih praunuka pokojne kraljice, Mia i Lena Tindall, bili su u petak u Westminster Hallu na njezinom ispraćaju. Bili su u galeriji sa svojim roditeljima Zarom i Mikeom Tindallom dok je njihova baka, princeza Anne, zauzela svoje mjesto uz svoja tri brata na tihom bdijenju pokraj kraljičinog lijesa.

Na sinoćnjem bdijenju kraljičinih unuka nije bilo traga od Georgea, Charlotte ili Louisa - a princ od Walesa morat će dobro razmisliti je li prijedlog da se devetogodišnjak uključi u sutrašnji sprovod doista mudar potez. Naime, prošlog tjedna princ William dirljivo je govorio o tome kako je koračanje iza bakinog lijesa dok je posljednji put napuštao Buckinghamsku palaču u srijedu prizvalo dirljiva sjećanja na sprovod njegove majke princeze Diane koji se održao prije 25 godina.

princ i princeza od walesa

Počinje nova era za princa Williama i Kate Middleton: Prvi službeni izlazak kraljevskog para otkako nose nove titule dočekan je s oduševljenjem

Pogledaj galeriju

William i Harry, koji su tada imali 15 i 12 godina, otkrili su svoju tugu u javnosti kada su slijedili Dianin lijes istom rutom niz Mall i Whitehall. Taj trenutak postao je jedna od ključnih slika tog tužnog dana i ostavila je trajan utjecaj na tada dječake, a danas odrasle muškarce. William je ranije rekao da je to bila 'jedna od najtežih stvari koje je ikada napravio', dok je Harry rekao: 'Mislim da se ni od jednog djeteta ne bi trebalo tražiti da to učini, ni pod kojim okolnostima.'

Prošlog tjedna, William je otkrio kako je hodanje iza bakinog lijesa baku bilo 'izazovno' i 'vratilo nekoliko sjećanja' - pa će možda, ipak, poželjeti zaštititi tugu vlastite djece od istog javnog nadzora.

  • +52
Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Očekuje se da će sutrašnji događaj pratiti najveća svjetska TV publika u povijesti, a uključivanje princa Georgea izazvalo bi posebnu pozornost. Ipak, princ i princeza od Walesa posljednjih mjeseci sve više uključuju svoju djecu u javna događanja.

Uz tom, poznato je kako je George imao blizak odnos sa svojom prabakom. Kraljica je obilježila njegov deveti rođendan u srpnju podijelivši zajedničku sliku snimljenu na balkonu Buckinghamske palače tijekom jubilarnog vikenda.