SVE SE POMNO BIRA

Princ William i Kate Middleton otkrili su gdje će njihova djeca nastaviti školovanje, a evo koje su prestižne škole omiljene u kraljevskim obiteljima

07.09.2022 u 06:49

Bionic
Reading

Nakon što su vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea potvrdili da će princ George i princeza Charlotte preseljenjem nastaviti školovanje u Lambrooku, potražili smo i ostale prestižne škole diljem Europe i tu uistinu ima svega - od onih nalik Hogwartsu pa sve do najskupljih institucija na svijetu

Manje više sve je poznato i sve se dobro zna. Škole koje pohađaju pojedini članovi europskih kraljevskih obitelji dobro su istražene i nude najviše za buduće vladare država, a gdje će nakon osnovnoškolskog obrazovanja svoj put nastaviti prinčevi George i Louis, kao i princeza Charlotte, doznat će se u narednim godinama.

UWC Atlantic College, Wales

Još je 2020. godine The Times je srednjovjekovni dvorac iz 12. stoljeća, koji se nalazi u velškoj dolini Glamorgan, i u kojem je smješten prestižni UWC Atlantic College, prozvao 'Hogwartsom za hipije'. Uz to su napisali da nije riječ o 'uobičajenom internatu' čiji je cilj promicanje koncepta svjetskog mira.

A upravo takva škola pokazala se savršenim odabirom za dvije europske kraljevske obitelji. Tako u UWC Atlantic Collegeu uče najstarija kći španjolskog kralja Felipea VI i kraljice Letizije, princeza Leonor, te srednja kći nizozemskog kralja Willem-Alexandra i kraljice Maxime, princeza Alexia.

Nju su već pohađali upravo nizozemski kralj Willem-Alexander, princeza Raija bint Al Husein od Jordana te buduća belgijska kraljica, princeza Elisabeth.

Ovu školu osnovao je još 1962. godine dr. Kurt Hahn, a predsjednica same ustanove, nakon Nelsona Mandele, koji je tu ulogu obnašao do smrti 2013., britanska je kraljica Elizabeta II. Škola zbog svojeg kredibiliteta privlači učenike iz raznih zemalja te oni u njoj stječu međunarodnu naobrazbu. I dok dio njih prima punu stipendiju zahvaljujući dobročiniteljima iz cijeloga svijeta, velik je broj i onih privilegiranih.

Institut Le Rosey u Rolleu, Švicarska

Puno prije uglednog koledža u Walesu, davne 1880. godine, na mjestu dvorca Château du Rosey iz 14. stoljeća osnovan je Institut Le Rosey u Rolleu, čija godišnja školarina iznosi nevjerojatnih 110 tisuća funti, zbog čega se smatra najskupljom školom u cijelom svijetu.

Poznata i kao 'škola kraljeva', ova institucija može se pohvaliti impresivnim mnoštvom poznatih učenika - od bivšeg iranskog šaha, princa Rainiera od Monaka, princa Guillaumea iz Luksemburga, princa Dasha Ugyena Jigme Wangchucka iz Butana, grčke princeze Marie-Chantal i egipatskog kralja Faruka.

Uz njih, školu su pohađala djeca nekih od najpoznatijih ljudi svijeta, među kojima su sinovi i kćeri Elizabeth Taylor, Johna Lennona i Winstona Churchilla.

Riječ je o uglednom internatu u kojem se promovira život u zajednici, a zanimljivo je da učenici od siječnja do ožujka uživaju u drugom kampusu škole, u glamuroznom odmaralištu Gstaad, te dane provode skijajući, ali i na izletima u razne gradove Europe kako bi proširili svoje kulturno i međunarodno znanje.

Lakefield College School, Kanada

Ova ugledna škola samu sebe opisuje kao 'najbolju kanadsku školu za pripremu, internat i dnevnu školu', a pohađali su je i mnogi članovi kraljevskih obitelji: princ Andrew tijekom razmjene studenata 1978. godine, a španjolski kralj Felipe ondje je završio svoje srednjoškolsko obrazovanje prije nego što se vratio kući na fakultet u Madridu. Princ Andrew navodno je čak do 2019. bio počasni povjerenik škole Lakefield.

Škola je smještena uz rijeku Otonabee, između Toronta i Ottawe, a upravo je njena lokacija jedna od odlučujućih za odabir uglednih roditelja.

Collège Alpin International Beau Soleil, Švicarska

Princeza Marie od Danske, veliki vojvoda od Luksemburga, Guillaume, te princ Felix i princeza Claire od Luksemburga samo su neki od bivših učenika još jedne prestižne škole u švicarskim Alpama. Princ Felix i princeza Claire upoznali su se upravo tijekom školovanja u Beau Soleilu te su svoju ljubav 2013. okrunili brakom.

Osnovan 1910. godine, ovaj koledž spada u jedne od najstarijih privatnih internata u zemlji i prima učenike iz više od 40 zemalja. Školu pohađa manje od 300 učenika i svakom se pristupa osobno, zbog čega je i glavni izbor mnogim kraljevskim studentima. Ne čudi to da ju je The Daily Telegraph proglasio jednom od najekskluzivnijih na svijetu.

Školarina iznosi 99 tisuća funti na godinu i, osim najbolje naobrazbe, učenicima nudi jedinstven pogled na Mount Blanc, kao i mogućnost programa zimskih sportova, a kako bi potaknuli 'širok svjetonazor među studentima', redovito organiziraju studijska putovanja u Kambodžu, Ganu i Tanzaniju.