TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Princ na bijelom... nečemu

08.08.2014 u 13:30

Bionic
Reading

Iako su događaji i problemi vezani uz jučerašnji dan bili i više nego dovoljni da zaokupe cijele informativne emisije svih triju programa s nacionalnom koncesijom, nijedan se nije propustio okom u oko pozabaviti saudijskim princem koji je stigao na odmor u Hrvatsku, kao da ta vijest doista ima ikakve blage veze sa životom ijednog mikroorganizma na ovim prostorima

HTV je možda čak i bio najblaži i njegova je reporterka uspjela ne pasti s nogu od oduševljenja pred saudijskim princem, ali iako su bogatuna u sunčanim naočalama smjestili na kraj svoje središnje informativne emisije, svejedno su se svrstali sa svim ostalim domaćim informativcima koji su jučer jednoglasno trubili o dolasku Alwaleeda bin Talala bin Abdulaziza al-Sauda (da, naravno da sam kopipejstala to ime!) u Hrvatsku i usput vragolasto namigivali kako to možda znači da će nam i ubuduće donosit po naramak para (a što je zapravo slika koja se većini u domovini stvara kada netko kaže 'strane investicije').

Upravo je ovo potonje - insinuacije da posjet jednog svjetski ušminkanog, ali ipak konzervativnog saudijskog bossamožda nešto super znači za Hrvatsku i njezinu ekonomsku budućnost - ono što mi ide na živce u tim izvješćima. Da je riječ samo o standardnoj infotainment spiki u kojoj novinari trčkaraju za poznatima i bogatima po Ilici, Stradunu, Kalelargi ili već nekim Paklenskim otocima, rekla bih, ajd dobro, to je sad taj đir u informativnom programu. Ali ne! Ovi su svi redom - i HTV, i Nova i RTL - stali obigravati oko princa ispitujući ga štošta o prilikama za ulaganja koje vidi u Hrvatskoj, o njegovu mišljenju o našoj budućnosti, čak se i HTV-ova novinarka veselo smijuljila kada joj je Njegovo Veličanstvo na pitanje: 'Koje sličnosti i razlike vidite između svoje zemlje i naše?' odgovorilo da on uvijek vidi sličnosti između Istočne Europe i Bliskog istoka jer - SVI SMO MI ISTOČNJACI. Znam da je pretjerano tražiti da se u takvom šubidubi prilogu itko kritički IŠTA zapita, a kamoli što bi takva napomena zapravo trebala značiti, ali svejedno inspirira na partiju hrkljuša s daljinskim.


Znam da će sad mnogi reći da tako svi izvješćuju i kada se u Hrvatskoj pojavi Angelina Jolie, Beyonce ili Kevin Spacey i osim što im mogu poručiti: 'E, ne'š mi opravdanja!', u svemu tome postoji i jedna bitna razlika. Angelinu, na primjer, nitko nije zaskočio i pitao vidi li kakve mogućnosti posvajanja djece po Hrvatskoj niti je ostale zvijezde s puno love ikako drugačije drukala da na odmoru umiruju tjeskobu siromašnih građana RH nagovještajem da bi možda mogli ulagati u hotele, telekom i, štajaznam, željezarije. Ovdje su se, međutim, uprli da kroz oči monarh-tajkuna gledateljima vlastitu zemlju prikažu kao mjesto koje ima potencijala. Zato što to kaže netko s puno para i tko bi to isto vjerojatno rekao i u Turkmenistanu. Svugdje se, naime, u neki vrag može uložiti. Svugdje postoje neki potencijali. No ulizivanje lovatorima, pa onda još lovatorima čiji je background, ako ni zbog čega drugoga, a onda zbog toga što su PRINČEVI, nešto što si nitko ovdje ne bi poželio 'za po doma', nešto je ipak mnogo odurnije od običnog infotainmenta. I posebno je degutantno kada se događa na isti dan kada se cijela informativna emisija može ispuniti mnogo ozbiljnijom temom - stupanjem na snagu novoga Zakona o radu koji nas sve pretvara u totalno roblje.

Očekivala bih zato da će se barem javna televizija suzdržati od takve debilane. Ali ja isto očekujem svašta.