KONAČNO SE PRONAŠLA

Prepoznajete li Shuhadu' Davitt? Kontroverzna irska pjevačica prešla na islam

25.10.2018 u 22:16

Bionic
Reading

Pjevačica koju smo nekad znali kao Sinéad O'Connor promijenila je ime u Shuhada' Davitt. Ako vam njezino ime zvuči pomalo muslimanski, u pravu ste, jer je nekad slavna pjevačica prešla na islam

'Objavljujem da sam ponosna što sam postala muslimanka. Prirodni je to zaključak svakog inteligentnog teološkog putovanja. Sva proučavanja Svetog pisma vode prema islamu, što sve ostale svete knjige čini suvišnima. Dobit ću i novo ime. Zvat ću se Shuhada', napisala je na pjevačica na Twitteru.

Da se ne šali, O'Connor je pokazala videom na kojem uči ezan (islamski poziv na molitvu, op.a).

'Ovo je moj prvi pokušaj učenja ezana. Neke riječi još uvijek izgovaram krivo jer su me obuzele emocije, ali slijede još stotine pokušaja...', napisala je Shuhada'.

Vrhunac karijere Sinéad O'Connor je dosegnula odličnom obradom Princeovog 'Nothing Compares 2 U', kada je nepoznatu pjesmu pretvorila u bezvremenski hit.

Zavrijedila je time i poziv na gostovanje u showu 'Saturday Night Live', u kojem je tada 26-godišnja Sinéad trebala izvesti dvije pjesme - naslovnu s novog albuma i a capella obradu pjesme 'War' Boba Marleyja. Na probi za 'War' završila ju je pokazavši sliku afričkog djeteta, što su producenti odobrili jer su mislili kako je dobro skrenuti pažnju na probleme Trećeg svijeta. No nitko nije ni slutio što će se zapravo dogoditi tijekom nastupa uživo.

  • +2
Sinéad O'Connor Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kad je emisija krenula, tijekom izvedbe pjesme 'War' izraz racial abuse zamijenila je s child abuse, a završila ju je riječju evil te pokazala fotografiju pape Ivana Pavla II, koju je pred milijunskim gledateljstvom i pokidala. Rekla je: 'Fight the Real Enemy' i komadiće potrgane fotografije pobacala na pod.

Nastao je tajac, a ekipa showa ostala je u šoku. Za vrijeme reklama i kasnije stiglo je 4.500 poziva ljutitih gledatelja u sat vremena. I prije je Sinéad kritizirala Katoličku crkvu, ali ovo je izazvalo reakcije kojima se nije nadala.

Bio je to jedan od najšokantnijih trenutaka u svijetu glazbe, s kojim je i njezina uspješna karijera krenula nizbrdo. Posljednjih je godina nekad slavna irska pjevačica novinske stupce punila pokušajem samoubojstva i raznim ispadima uzrokovanim psihičkim poremećajima.