KONTROVERZNA PJEVAČICA

Prije 25 godina Sinéad O'Connor šokirala je svijet, a otad je sve krenulo nizbrdo

04.10.2017 u 11:13

Bionic
Reading

Sinéad O'Connor uvijek će ostati zapamćena kao pjevačica koja je odlično obradila Princeov 'Nothing Compares 2 U' i nepoznatu pjesmu pretvorila u bezvremenski hit. No kada je poderala sliku tadašnjeg pape Ivana Pavla II tijekom svog gostovanja u popularnom američkom showu 'Saturday Night Live', bio je to jedan od najšokantnijih trenutaka u svijetu glazbe te kraj njezine do tada uspješne karijere

Tada 26-godišnja Sinéad dobila je poziv za gostovanje u showu 'Saturday Night Live', u kojem je trebala izvesti dvije pjesme - naslovnu s novog albuma i a capella obradu pjesme 'War' Boba Marleyja. Na probi za 'War' završila ju je pokazavši sliku afričkog djeteta, što su producenti odobrili jer su mislili kako je dobro skrenuti pažnju na probleme Trećeg svijeta. No nitko nije ni slutio što će se zapravo dogoditi tijekom nastupa uživo.

  • +2
Sinéad O'Connor Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kad je emisija krenula, tijekom izvedbe pjesme 'War' izraz racial abuse zamijenila je s child abuse, a završila ju je riječju evil te pokazala fotografiju pape Ivana Pavla II, koju je pred milijunskim gledateljstvom i pokidala. Rekla je: 'Fight the Real Enemy' i komadiće potrgane fotografije pobacala na pod.

Nastao je tajac, a ekipa showa ostala je u šoku. Za vrijeme reklama i kasnije stiglo je 4.500 poziva ljutitih gledatelja u sat vremena. I prije je Sinéad kritizirala Katoličku crkvu, ali ovo je izazvalo reakcije kojima se nije nadala.

 

Mnogi poznati osudili su taj čin, poput glumca Joea Pescija i Franka Sinatre, koji je na koncertu rekao da 'to mora biti jako glupa ženska' i da bi je 'tresnuo da je muško'. Madonna je pak izjavila da postoje bolji načini za prezentiranje ideja od kidanja fotografije s likom osobe koja puno znači određenim ljudima.

Sinéad svoj postupak nije objašnjavala, šutjela je, a u narednim mjesecima stvarale su se različite teorije o motivima pjevačičina protesta. Rijetki su je pokušali intervjuirati, a većina je njezin radikalan tumačila kroz razne teorije zavjere. Spominjao se utjecaj vudu magije, protest protiv stava Vatikana prema pravima žena zbog nasilja u Sjevernoj Irskoj, a postojala je i teorija da je Irkinja pokušala biti radikalnija od Madonne pa da je to bio dio zabave.

Publika je Sinéad dva tjedna nakon incidenta izviždala na koncertu u čast 30. godišnjice rada Boba Dylana u Madison Square Gardenu. Iako ju je Kris Kristofferson predstavio kao osobu koja je postala sinonim za hrabrost, publika nije dijelila njegovo mišljenje.

Pet godina kasnije Sinéad O'Connor se ispričala Papi preko talijanskih novina Vita, no Crkva je ostala bez komentara.

Sinéad posljednjih godina privlači pozornost zbog incidentnog ponašanja u javnosti te pokušaja suicida.