DIZAJNER BUDUĆNOSTI

Preminuo Syd Mead, umjetnik kojega će filmski svijet pamtiti po mračnoj, gotičkoj atmosferi u 'Istrebljivaču'

31.12.2019 u 22:06

Bionic
Reading

Syd Mead, američki industrijski dizajner i umjetnik koji stoji iza futurističkoga vizualnog svemira u filmu 'Istrebljivač', umro je u ponedjeljak dobi od 86 godina, objavljeno je na njegovoj Facebook stranici.

Mead, poznat po karakterističnom oblikovanju svijeta znanstvene fantastike, umro je od posljedica raka limfoma, objavio je njegov životni suputnik Roger Servick, a prenijeli su svjetski mediji.

Ime Syda Meada kao scenografa našlo se na špicama 'Zvjezdanih staza' (prvi kino-film iz serijala), 'Istrebljivača', 'Trona', 'Povratka Aliena', '2010: Druge odiseje', 'Nemoguće misije 3' i brojnih drugih filmova o bliskoj i o dalekoj budućnosti.

Nakon završene dizajnerske škole vrlo se brzo osamostalio, a karijeru je počeo u automobilskoj i elektroničkoj industriji, radeći za Ford, Chrysler, Sony i Philips, prije nego što se okušao na filmu te se osamostalio. Sredinom sedamdesetih preselio se iz Detroita u Los Angeles.

Jedinstven talent koji mu je omogućio da osjećaj za ono što će tek doći pretvori u jednostavne linije dizajna hotelskih soba, automobila, miksera ili kulisa kojima se kreću glumci u znanstveno fantastičnim filmovima, učinio ga je jednim od najprepoznatljivijih imena svjetskog dizajna.

U kultnome filmu 'Istrebljivač' (1982.) redatelja Ridleyja Scotta, Syd Mead je svojim ilustracijama stvorio jedinstvenu, mračnu i gotičku atmosferu po kojoj ga pamti cijeli filmski svijet. Radnja filma odvija se u distopijskom Los Angelesu 2019. godine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Prošli je mjesec Nelson Coates, predsjednik Ceha američkih redatelja (DGA) Meada nazvao 'jednim od najutjecajnijih konceptualnih umjetnika i industrijskih dizajnera našeg vremena'.

'Znanstvena fantastika je za mene stvarnost koja je samo malo uranila po rasporedu', poznati je Meadov credo.