U 77. godini

Preminuo Gary Brooker, pjevač benda Procol Harum i autor jedne od najpopularnijih pjesama svih vremena

23.02.2022 u 09:20

Bionic
Reading

Pjevač, pijanist i kompozitor napisao je i otpjevao najveći hit benda 'A Whiter Shade of Pale'. Vijest o njegovoj smrti obznanili su članovi benda Procol Haruma na službenim stranicama

Pjevač Gary Brooker iz grupe Procol Harum preminuo je u 77. godini, spokojno, u svojoj kući protekle subote 19. veljače nakon što je izgubio bitku s rakom, javili su članovi benda na službenim stranicama. 'S velikim žaljenjem javljamo da je preminuo Gary Brooker, pjevač, pijanist i kompozitor Procol Haruma', napisali su.

'Obasjavao bi svaku sobu u koju bi ušao, a njegova dobrota prema fanovima različitih jezika je bila fantastična', istaknuli su članovi benda. Poznat je i po pjesmama 'Sirius', 'Eye in the Sky', 'Time', 'Silent and I'... Kad je riječ o privatnom životu, vjenčao se 1968. s Franky Booker nakon tri godine veze. Nisu imali djece. 'Naše misli su s njom, njihovoj obitelji i prijateljima u ovom iznimno tužnom trenutku', stoji u priopćenju benda.

Izvor: Društvene mreže

Rođen u Londonu, Brooker je počeo pjevati duete sa svojim ocem glazbenikom prije nego što je stekao slavu s Procol Harumom, kojeg je osnovao s tekstopiscem Keithom Reidom. Bend je objavio 13 albuma i brojne singlove, ali nijedan nije bio tako uspješan kao njihov prvi, 'A Whiter Shade of Pale', koji će postati jedna od najpopularnijih pjesama svih vremena. Pjesma je izašla 1967. godine, uvrštena je u Grammy Hall of Fame 1998. godine, a BBC ju je 2009. proglasio pjesmom koja se najviše puštala na javnim mjestima u Velikoj Britaniji u posljednjih 75 godina.

'To nije nešto što sam mogao ni izdaleka zamisliti kada sam napisao pjesmu. Svaki glazbenik nada se da će doprijeti do publike i komunicirati s njom, tako da mnogo znači da pjesma ima takvu popularnost i trajnu privlačnost', rekao je Brooker tada za BBC.

Premda se grupa razišla 1977., reformirali su se u novu verziju 1991. te su snimali i nastupali do 2019.. Brooker je također uživao u nekoliko solo pothvata, radeći sa svima, od Erica Claptona i Billa Wymana do Paula McCartneyja, te na turnejama s Ringom Starrom. Bio je jako angažiran i u raznim dobrotvornim organizacijama, a skupio je više od milijun funti za bolnicu Royal Marsden koncertom u Londonu neposredno prije pandemije.

Gary Brooker Izvor: Profimedia / Autor: Bruno Marzi / MEGA / The Mega Agency / Profimedia