APEL FILMSKOG LJETOPISA:

'Prekinite filmocid na HTV-u!'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.01.2012 11:46
  • Objavljeno 23.01.2012 u 11:46
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Glavni urednik 'Hrvatskog filmskog ljetopisa', dr. Nikica Gilić, uputio je otvoreno pismo ministrici kulture Andrei Zlatar u kojem apelira da se prekine 'filmocid', oblik kulturocida u kojem središnja TV kuća uništava jedno od najvažnijih područja svoga djelovanja

U ime uredništva 'Hrvatskog filmskog ljetopisa' Nikica Gilić adresirao je pismo novoj ministrici kulture koju poziva 'da u skladu s temeljnim odrednicama razumne kulturne politike: zaštititi filmsku kulturu na HTV-u!'

'Podsjećamo Vas da je filmska umjetnost nezaobilazna u kulturnom životu, te da je film jedan od temeljnih sadržaja svih javnih televizija, uvelike zato što je idealan za prikazivanje na televiziji. S obzirom na promjene u zakonskom reguliranju HRT-a, voljeli bismo da se prekine 'filmocid', oblik kulturocida u kojem središnja TV kuća uništava jedno od najvažnijih područja svoga djelovanja. Filmovi se na javnoj televiziji prekidaju reklamama kao da nema razlike između filma i nogometne utakmice, mnogi termini za prikazivanje filmova odgovaraju samo onima koji noću ne moraju ili ne mogu spavati, a postojanje emisija o filmu, čini se, nikome u vodstvu javne televizije nije bitno.

Takvo nekulturno ponašanje smatramo i znakom posrnule poslovne logike – filmovi (i stari filmovi i domaći filmovi) imaju široku publiku, pa bi barem to trebalo biti razlogom da ih se prikazuje cjelovite, bez prekidanja, i to u elitnim terminima. Televizija je nekoć znala što je dobar i kulturno vrijedan film. Zašto to ne bi znala i danas?

Iz iznesenih razloga predlažemo da u zakon o Hrvatskoj televiziji unesete ove zahtjeve:

1.) poštivanje integriteta (cjelovitosti) audiovizualnog djela, kako se ne bi prekidali reklamama.

2.) organizacijsko praćenje umjetnosti pogodnih za TV prezentaciju, jer javnoj televiziji treba Filmska redakcija, treba je opet osnovati kako bi mogla štititi film na javnoj televiziji' stoji u otvorenom pismu koje potpisuje uredništvo Hrvatskog filmskog ljetopisa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi