PORTRET DJEVOJKE U PLAMENU

Prava ženska filmska poslastica u obliku ljubavne priče za sva vremena

26.02.2020 u 17:43

Bionic
Reading

Dobitnik nagrade za najbolji scenarij na festivalu u Cannesu! Dobitnik nagrade Europske filmske Akademije za najbolji scenarij! Nominacija za Zlatni globus i BAFTA-u za najbolji strani film! Čak 10 nominacija za prestižnu nagradu Cesar!

Posljednja godina minulog desetljeća svakako će ostati upamćena po velikoj količini poprilično kvalitetnih filmova koje smo imali prilike vidjeti u domaćim kinima. Jedan od njih je i fantastična francuska ljubavna priča PORTRET DJEVOJKE U PLAMENU koja je pobrala hvalospjeve filmske kritike diljem svijeta i redovito se nalazila na top listama najboljih ostvarenja 2019. godine. Riječ je o novom filmu Celine Sciamme, već etablirane scenaristice i redateljice koja iza sebe ima par zapaženih uradaka, ali čiji je najnoviji film uvjerljivo najuspjelije djelo u njezinoj dosadašnjoj karijeri. Upravo je za PORTRET DJEVOJKE U PLAMENU Sciamma osvojila nagradu za najbolji scenarij na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, a u istoj kategoriji osvojila je i prestižnu nagradu Europske filmske Akademije. Ljubavna drama PORTRET DJEVOJKE U PLAMENU u domaća kina stiže nam u četvrtak, 5. ožujka!

Bretanja, Francuska, 1760. godine. Slikarica Marianne dobiva zadatak napraviti vjenčani portret Héloïse, mlade djevojke koja je upravo napustila samostan. Héloïse je predodređena da se protiv svoje volje uda, a Marianne je mora naslikati bez njezinog znanja. Iz dana u dan ona ju promatra i potajno slika tijekom noći. Između dvije žene uskoro se rađa intimnost i privlačnost dok zajedno dijele Héloïseine prve i posljednje trenutke slobode, a sve dok Marianne slika portret koji će označiti kraj njihovog odnosa.

Ovoga petka, 28. veljače u Parizu se dodjeljuju prestižne nagrade Cesar, francuski pandan američkom Oscaru. Ljubavna drama PORTRET DJEVOJKE U PLAMENU nominirana je u ček deset kategorija uključujući i one za najbolji film, režiju, scenarij i dvije glavne glumice – Adele Haenel i Noemie Merlant. Ovo je inače treća suradnja redateljice Sciamme i nagrađivane glumice Haenel koje su se jedno vrijeme nalazile i u ljubavnoj vezi – prethodno su surađivale na hvaljenom festivalskom filmu „Water Lilies“ koji je ujedno bio i Sciammin redateljski i scenaristički prvijenac te kratkom igranom filmu „Pauline“. Lik Eloise u filmu PORTRET DJEVOJKE U PLAMENU scenaristica Sciamme napisala je upravo za glumicu Haenel.

Budući u filmu gotovo da i nema muškog lika, film PORTRET DJEVOJKE U PLAMENU savršena je filmska poslastica za žene koja u domaća kina stiže za vrijeme slavlja Međunarodnog dana žena čime on ujedno postaje i prvim kino izborom, jer se radi o iznimno kvalitetnom ostvarenju koje će s gledateljem ostati dugo nakon izlaska iz kinodvorane.

Ljubavna drama PORTRET DJEVOJKE U PLAMENU u domaća kina stiže 5. ožujka!

Izvor: Društvene mreže