GRANT WAHL

Poznatom američkom novinaru zbog majice zabranili ulazak na katarski stadion, a stigla je i reakcija FIFA-e

22.11.2022 u 12:11

Bionic
Reading

Američki novinar Grant Wahl stigao je u Katar na jednu od prvih utakmica na Svjetskom nogometnom prvenstvu, no zbog majice u duginim bojama, koju je odlučio odjenuti, osiguranje mu je zabranilo ulazak na stadion

Svjetski mediji raspisali su se o novom incidentu na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru. Novinar Grant Wahl, koji radi za američki CBS Sports i piše kolumne, stigao je na stadion kako bi odgledao jednu od utakmica na prvenstvu, odjeven u majicu kojom je odlučio pokazati solidarnost s LGBTQ zajednicom.

Na katarski stadion Ahmad bin Ali pokušao je ući u majici u duginim bojama, no osiguranje ga je u tome spriječilo. Kako je rekao jedan član osiguranja mu je rekao kako u toj majici ne može ući na stadion te da se mora presvući.

Novinar je odbio skinuti majicu, zbog čega mu je stražar nasilno oduzeo mobitel i zadržao ga gotovo pola sata.

Razlog? Istospolne veze u Kataru su zabranjene, pa je, kako je Grant Wahl u prolazu dobacio svom kolegi iz New York Timesa, čak i uhićen, no na kraju je pušten.

'Pristupio mi je glavni čovjek osiguranja i rekao mi je da me puštaju, a potom se i ispričao. Rukovali smo se, a potom je jedan od članova osiguranja rekao kako su me samo željeli zaštititi od navijača na stadionu koji bi me ozlijedili zbog toga što sam odjenuo tu majicu. Naknadno mi se ispričao i predstavnik FIFA-e', rekao je Wahl i dodao:

  • +41
SP u nogometu, Katar, Doha, ceremonija otvaranja, 20.11.2022. Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

'No, zbog cijele se situacije ne mogu se ne pitati kako je običnim Katarcima koji bi mogli nositi majicu duginih boja kada svijet ne bi gledao ovdje? Kako je to?'

Zanimljivo je da se ovaj incident dogodio iako je FIFA jasno dala do znanja da će zastave duginih boja biti dopuštene na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2022. godine u Kataru.