OTVORILE DUŠU

Poznate dame otkrivaju zašto je divno biti žena: 'Neopisivo dobar osjećaj je kad znaš da te muškarac treba i želi, no jednako dobar osjećaj je i taj da žena može sve i sama'

08.03.2019 u 06:40

Bionic
Reading

Osmi ožujka je Dan žena, snažnih žena koje su oblikovale povijest te žena, djevojaka i djevojčica koje se još uvijek bore za svoja prava u cijelom svijetu. Povodom jednog od najdugovječnijih praznika, razgovarali smo s poznatim damama koje su, neke u kraćim, neke u duljim odgovorima, podijelile inspirativne misli o tome kako je biti u koži 'ljepšeg' spola

Iako je tema ravnopravnosti spolova društveno pitanje koje zaslužuje pozornost svih 365 dana u godini, ožujak je ipak mjesec u kojem si svi postavljamo pitanje – kakav je status žena u društvu? Međunarodni dan žena ili Osmi ožujka podsjetnik je na stalno preispitivanje prava te jačanje njihove uloge u društvu, veće zastupljenosti žena na tržištu rada i u politici, sprečavanje svih oblika nasilja nad ženama te ostvarenje njihove potpune ravnopravnosti u društvu. Poznate dame govore o tome zašto je lijepo biti žena.

'Za početak, žena daje život. U tom 'muškom' svijetu muškarci se u mnogočemu oslanjaju na žene i ovise o njima. Neopisivo dobar osjećaj je kad znaš da te muškarac treba i želi, no jednako dobar osjećaj je da žena može sve i sama. Vlast i moć danas su dostupne i ženama, no postoji jedna kategorija u kojoj ipak one caruju. To su emocije. Ženski spektar emocija je nešto čemu se svi muškarci mogu samo pokloniti', kaže Saša Broz.

'Moja je teta imala zanimljivu teoriju vezanu uz činjenicu da žene žive duže od muškaraca. Kad sam bila mlađa, samo bih se nasmijala čim bi ona, ona dotjerana, izgovorila: 'Žene se moraju brinuti o drugima; o djeci, o unucima, o starim roditeljima i nemaju se pravo opustiti i misliti o svojim bolestima. One su potrebnije i zbog toga traju.' Prije nekoliko godina shvatila sam da moram dodatno poraditi na svom 'trajanju' i uživam biti potrebna majka, supruga, kći, prijateljica, profesorica, književnica. Možda i zbog toga što sam ženskost osvijestila daleko kasnije od svojih vršnjakinja. U djetinjstvu su me šišali na kratko, prstima sam jedva uspijevala uhvatiti čuperak kose. S dječacima iz ulice igrala sam nogomet, nadimak mi je bio slavan, ali muški (Šeki). Nakon moje prve književne tribine na kojoj sam (u Osijeku) predstavljala meni tada važnog prozaika (iz Zagreba) do mene je došao glas kako je taj prozaik - po povratku u Zagreb – rekao da sve kužim, kako je bio ugodno iznenađen… No sve lijepo oslabio je rečenicom: 'Mlada kritičarka izgleda kao rukometašica.' Ne bih to shvatila tragično da se taj isti pisac nije bavio ženskom ljepotom u doba petrarkizma. Iz njegovih sam znanstvenih rasprava naučila sve ono najvažnije o opisima ženskog tijela. Kosu sam prvi put pustila preselivši se u Zagreb 1993. godine. Tog svog pisca srela sam u tramvaju, u staroj dvanaestici, i umjesto pozdrava on je samo izgovorio: 'Mijenjate frizuru.' Našminkala sam se prvi put u 33., a majka postala s 43. Imam svoje, posebno, žensko vrijeme…

Sve više mislim o tetinoj rečenici i pred onim piscem, koji je danas moj suprug, krotim u rep svoju kosu. Na moj rođendan, 6. travnja, ponovit ću mu da je na taj dan Petrarca 'spazio' Lauru. A on itekako dobro zna kamo je pjesnika to dovelo; i njega i cijelu svjetsku književnost', ispričala nam je Julijana Matanović.

'Neravnoteža moći stvara ženama prepreke koje moraju često preokretati u svoje nove mogućnost. Izboriti se za neke pozicije u okruženju koje nije naklonjeno ženskom uspjehu i utjecaju, koje je uglavnom rezervirano za muškarce. Iz te pozicije treba stvarati nove prostore prava, slobode, ženski glas. Zbog svog glumačkog senzibiliteta dublje sam ulazila u žensku problematiku, igrala sam najčešće junakinje, antičke i suvremene. Žene neobičnih sudbina, motivacija, kompleksne i važne za naše nasljeđe iz kojih sam dublje propitivala žensko tijelo, ljepotu, traumu, bol, snagu... Ljepota, snag, inteligencija u krhkoj poziciji stvaraju novo društvo budućnost', napominje Senka Bulić.

'Divno je biti žena zato što se uvijek možeš okoristiti ili opravdati za neku glupost pozivanjem na neki uvriježeni i bedasti klišej tipa 'slabiji spol' ili 'žena je varljiva'. Eto, jadna si nisam mogla pomoći', kroz smijeh je rekla Barbara Kolar.

  • +6
Barbara Kolar Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Divno je biti žena sa svim svojim prednostima i nedostacima što nam ih je priroda podarila, sa svim onim tegobama koje nam život nosi jer to su ujedno oni momenti koji nas čine jačima. Žene su boginje koje mogu sve, uzdići se iznad Olimpa, iskoristiti svoju magičnu moć i svladati sve prepreke. Sretan vam Dan žena, divne, čudesne, magične, predivne žene', poručila je dizajnerica Matija Vuica.

'Žena je ipak ta koja nosi stupove doma, ali i mnogih odnosa. Jaka, a opet često emotivna i ranjiva. Njezine oči, onome koji to želi, mogu reći i otkriti sve njezine stavove, emocije, život... Nekako ju je Bukowski znao ogoliti do kraja, njegov drag citat mi je: 'Postoje žene koje imaš, a nemaš. Koje su uvijek tu, a nikad nisu. Koje te guraju, a čuvaju. I zbog kojih si mrtav, a živ. Od takvih se ne odlazi'', kaže novinaraka i urednica Sandra Križanec.

'Iako je prošlo malo više od sto godina otkako su žene krenule u borbu za svoja prava, još uvijek u mnogim segmentima života nismo ravnopravne muškarcima, čak niti u najrazvijenijim zemljama svijeta. Nije lako biti žena, ali je predivno. Žene su osjećajnije, empatičnije, brižnije i sposobne voditi bitke na nekoliko frontova paralelno. Privilegija je osjetiti u svome tijelu kako kuca maleno srce, biti partner muškarcu s kojim saviješ gnijezdo. Vjerujem da žena, svjesna svoje snage, moći i ljubavi zaista drži ne tri, nego četiri ugla kuće. Možda staromodno, ali je tako, barem u mom malom svijetu', otkrila je voditeljica i pjevačica Sanja Doležal.

'Nekad je bilo super biti žena jer nismo morale uzeti koplje i uloviti hranu. U ovom vremenu nema puno prednosti, žene idu u 'lov' kao i muškarci samo lošije naoružane i s puno više emocija pa nam je teže. Ali što ćemo, nismo mogle birati kako ćemo se roditi. Jedina prava privilegija žene je ta da donesemo život na svijet i taj osjećaj sreće i ponosa je neizreciv', tvrdi Viktorija Đonlić Rađa.

  • +5
Viktorija Rađa Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

'Još uvijek živimo u svijetu gdje nisam sigurna koliko je uistinu dobro i lako biti žena. Još uvijek na nekim pozicijama za isti posao ce muškarac biti bolje plaćen. Još uvijek pričamo o zaštiti žena i lošijem položaju istih. Još uvijek se zbiva diskriminacija upravo zbog spola. Nažalost ima dosta ovih ‘još uvijek’. No, žene su jake, žene su svestrane i vjerujem da nam ženska energija puno toga dobrog može donijeti na ovoj našoj lijepoj planeti', poručila je Mia Kovačić.