SLIČAN SCENARIJ

Povijest se ponavlja: Evo zašto obitelj princa Philipa nije bila na njegovom vjenčanju

16.05.2018 u 13:11

Bionic
Reading

Traumatično djetinjstvo i samostalno odrastanje obilježili su rano životno razdoblje života princa Philipa. Zbog toga većina njegove obitelji nije bila prisutna na vjenčanju s Elizabetom 1947. godine. Sličan scenarij sada proživljava i zaručnica princa Harryja, Meghan Markle

Britanska javnost svjedoči ponavljanju povijesti i događaja koji su ih obilježili prije 70 godina, kada se održavalo vjenčanje kraljice Elizabete i princa Philipa.

Princ Philip je sin grčkog princa Andrewa princeze Alise od Battenberga te daljini praunuk britanske kraljice Viktorije. Najmlađi je od petero djece ali ujedno i jedini sin grčkog princa. Bolno djetinjstvo pratili su odlazak iz Grčke kada je njegov ujak, kralj Konstantin I., abdicirao s vlasti 1922. zbog vojnog udara u Grčkoj. Istovremeno otac princa Philipa bio optužen za veleizdaju, a kraljevska obitelj prognana u inozemstvo.

Philip je svoje rano djetinjstvo tako proveo u Francuskoj, a sa školovanjem je započeo u Engleskoj, nastavivši ga kasnije u Njemačkoj i Škotskoj. Kada je upoznao tada mladu princezu Elizabetu, svoju su vezu zbog česte razdvojenosti održavali pismima i slanjem fotografija. Iako su se mnogi protivili njihovom braku, kraljevstvo je na posljetku ipak popustilo te su objavili zaruke i datum vjenčanja.

  • +10
Princ Philip i kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sve četiri Philipove sestre, princeze Cecilie, Margarita, Sophie i Theodora bile su udane za njemačke pripadnike kraljevske obitelji. Budući da je u to vrijeme trajao Drugi svjetski rat u kojem su Britanci i Nijemci bili na suprotnim stranama one nisu prisustvovale vjenčanju svog jedinog brata.

Philipova majka, princeza Alice, koja je rođena gluha bila je u to vrijeme već nekoliko godina smještena u psihijatrijsku bolnicu u Francuskoj, nakon što je pretrpjela živčani slom. Otac je često putovao te je nakon sloma kraljevstva u Grčkoj potpuno zapostavio obitelj i obveze oko nasljednika.

  • +17
Meghan Markle i princ harry Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

S druge strane trenutno pratimo velike probleme 36-godišnje Amerikanke Meghan Markle uoči njezina vjenčanje s princom Harryjem, unukom princa Philipa i kraljice Elizabete II.

Skandale reda očeva strana obitelji bivše američke glumice, a posebno otac Thomas Markle koji je u nekoliko dana više puta promijenio odluke oko svog dolaska na vjenčanje.

  • +13
Roditelji Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža

Između ostalog, polubrat i polusestra Meghan Markle u medijima napominju kako su duboko uvrijeđeni što nisu dobili poziv na kraljevsko vjenčanje, unatoč tome što sa sestrom nisu u kontaktu već dugi niz godina.