NE MIRUJU NI TRENA

Poslovno carstvo grade u poreznoj oazi: Harry i Meghan osnovali su čak 11 tvrtki, a imena skrivaju posebno značenje

19.01.2022 u 11:17

Bionic
Reading

Niz od čak nekoliko tvrtki, sve registrirane u Delawereu, raju za porezne obveznike, od travnja 2020. pokreću Meghan Markle i princ Harry, unatoč tome što žive i rade u Kaliforniji

Dugogodišnji odvjetnik i poslovni menadžer Meghan Markle uspjeli su od travnja 2020. do danas, u ime nje i njezinog supruga, princa Harryja, osnovati čak 11 različitih kompanija, a među njih spada i ona preko koje će se prodavati Harryjevi memoari, za koje se nadaju na račun spremiti nekoliko milijuna dolara, i spojiti ih u jednu.

A ono što je posebno zanimljivo je da svaki od naziva tvrtki za supružnike ima posebno značenje - od intrigantnog japanskog izraza za sklapanje ugovora, izraza za Meghanine pjegice na licu na španjolskom, preko rijeke u Južnoj Americi i moguću aluziju na njihov 'bijeg' 2019. godine.

Sve od reda imaju sjedište u uredima odvjetnika Richarda Genowa na Beverly Hillsu, koji je godinama radio s vojvotkinjom od Sussexa. U papirima za svih 11 tvrtki pojavljuje se i ime njezinog poslovnog menadžera Andrewa Meyera, koji ima dobre veze i poznanstva.

  • +6
Stajlinzi Meghan Markle u 2021. godini Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Među 11 njih nalaze se i dvije izdavačke tvrtke - Peca Publishing LLC, osnovana u rujnu 2020. preko koje Meghan ima sva prava na svoju dječju knjigu The Bench, te Orinoco Publishing LLC, koja je osnovana istog dana kao i prva, no registrirana je službeno u Kaliforniji tek 22. prosinca 2021.

Još uvijek nije poznato za što će koristiti Orinoco tvrtku, no pretpostavlja se da preko nje mogao Harry imati prava na svoje memoare, a koje će izdati Penguin Random House kasnije ove godine.

Inače, 'peca' na španjolskom znači 'pjegica', a ima poveznicu s knjigom koju je Meghan napisala u osmom razredu osnovne škole pod nazivom 'Lice bez pjegica... je kao noć bez zvijezda'. Orinoco je pak ime za južnoameričku rijeku, koja se nalazi između Venezuele i Kolumbije.

Neke od tvrtki Sussexovih osnovane su kako bi se očuvao trademark njihove dobrotvorne organizacije Archewell i s njom povezanih tvrtki. U više nego kompliciranoj strukturi, postavili su Cobblestone Lane LLC kao nositelja trademarka Archewella, ali su podnijeli još jednu prijavu za trademark i to za drugi logotip koji sadržava tek slova 'AW'

život u americi

[FOTO] A gdje je Meghan? Prvo pojavljivanje princa Harryja u javnosti nakon rođenja kćeri Lilibet

Pogledaj galeriju

Inače, njihove tvrtke koje su odavno izazvale pozornost u cijelom svijetu one su preko kojih su potpisali ugovore s Netflixom i Spotifyjem - Archewell Audio LLC i Archewell Productions LLC, a dio novca stavljen je i u Baobab Holdings LLC. Uz njih Genow i Meyer su otvorili i dvije tvrtke Bridgemount LLC i Hampshire LLC.

Nagađa se kako su ime Hampshire dali u spomen na nezaboravni odmor u Hampshireu, samo nekoliko tjedana prije negoli je Meghan Markle 2019. rodila sina Archieja. U rujnu 2020. otvorena je i Nemawashi Holdings LLC, japanski izraz za neformalni proces tihog postavljanja temelja za projekt, a osim nje osnovana je i RPV Holdings LLC.

Ono što je najzanimljivije je da su sve one spojene i 'uključene' u jednu tvrtku sa sjedištem u Delawareu, poznatom i kao utočištu za porezne obveznike. Naime, odavno je poznato da je osnivanje tvrtki u Delawareu itekako zanimljivo onima koji žele sakriti pravi identite vlasnika, a za samo 50 dolara vlasnici mogu unajmiti registriranog agenta koji će ih zastupati. Svi financijski podaci, a koji se odnose na tvrtku, strogo su povjerljivi.