DOKUMENTARNA SERIJA O HOLOKAUSTU

Poljska vlada upozorila, Netflix uvažio prigovore: Zbog površnosti im pripisali nacističke koncentracijske logore

15.11.2019 u 22:58

Bionic
Reading

Netflix je objavio da će dodati tekstualna objašnjenja nekim kartama koje se pojavljuju u dokumentarnoj seriji o holokaustu pod nazivom 'The Devil Next Door' (Vrag u susjedstvu) nakon što je poljska vlada upozorila na 'povijesne netočnosti'.

Premijer Mateusz Morawiecki prigovorio je da se u toj seriji o suđenju osumnjičenom nacističkom ratnom zločincu Johnu Demjanjuku, Ukrajincu koji je kasnije živio u SAD-u, 'pojavljuje karta koja pogrešno smješta nekoliko njemačkih nacističkih koncentracijskih logora unutar granica moderne Poljske'.

'Nema komentara niti ikakvog objašnjenja da su tim logorima upravljali Nijemci', rekao je u ponedjeljak, dodajući da karta 'zavarava gledatelje da je Poljska bila odgovorna za osnivanje i vođenje tih logora i za zločine koji su bili u njima počinjeni'.

Prigovor je uputio i Poljski institut za nacionalno sjećanje, koji je zaprijetio Netflixu tužbom.

Netflix je na to odgovorio da će dodati tekstualna objašnjenja uz neke karte koje se pojavljuju u toj seriji.

'Bit će tako jasno da je koncentracijske logore u Poljskoj sagradio i vodio njemački nacistički režim koji je izvršio invaziju na tu zemlju i okupirao je od 1939. do 1945.', priopćio je Netflix.

Poljska vlada jako pazi da se njemačke koncentracijske logore koji su postojali na teritoriju današnje Poljske ne opisuje kao 'poljske'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube / Netflix