NIKAKO NE PROPUSTITI

'Pobornik' - serija koja se ne boji postavljati neugodna pitanja

31.08.2022 u 13:10

Bionic
Reading

Pobornik je još jedna u nizu kvalitetnih te nepatvoreno 'mračnih' švedskih dramskih serija u koje se jednostavno nemoguće ne uživiti

Pobornik (Partisan), napeta je švedska kriminalističko-trilerna drama u kojoj ništa nije onakvo kakvim se na prvi pogled čini, a na gledatelju je da otkrije što se skriva ispod naizgled mirne površine…

Nešto je trulo u državi Švedskoj...

Filmove i serije počesto - a pogotovo posljednjih nekoliko godina - koristimo kao sredstva bijega bilo u znanstvenu, tzv. visoku (high) ili, pak, superherojsku fantastiku, odnosno općenito u neke maštovitije i od našeg svakodnevnog života udaljenije predjele. Ipak, ponekad je potrebno uhvatiti se u koštac s nekim ovosvjetskim problemima - pa makar i putem ekrana koji, da parafraziramo poznatu poslovicu, 'život znači' te makar oni bili prezentirani uz pomoć jednog nesumnjivo fiktivnog okvira, a kao što je to slučaj u Poborniku.

Smještena u pitoreskni švedski krajolik, Jordnära je naizgled idilična te definitivno dobro organizirana zajednica zatvorenog tipa koja se - i to s nemalim uspjehom - bavi proizvodnjom i prodajom organskih prehrambenih proizvoda. Jednog dana zajednici se priključuje Johnny (tumači ga Fares Fares i to na 'rezerviran', a opet efektan način) - naizgled obični Šveđanin arapskog podrijetla u potrazi za poslom.

U obje prethodne rečenice naglasak bi trebalo staviti na riječ 'naizgled' jer Johnny je zapravo policajac na tajnom zadataku poslan da infiltrira i istraži Jordnäru; dok je Jordnära, pak, u svojoj suštini neo-nacistička sekta u kojoj cvatu rasizam i ksenofobija, u kojoj se radikalizira omladina te u kojoj se provode određeni eksperimenti, a sve to, jasno, s ciljem očuvanja 'čistoće bijele rase'.

Uz originalnu premisu, turobno-mračnu atmosferu švedskog tipa te, nažalost, vječito aktualnu tematiku, Pobornik također odlikuju i odličan soundtrack (otvara ga, znakovito, Cohenova interpretacija francuske antifašističke himne La Complainte du partisan), brzi ritam, kao i "dotjeranost" na vizualnom planu, a prvu sezonu serije možete pogledati na streaming servisu Pickbox NOW.