SLAVLJE NA JUGU

Pobjeda na Eurosongu, dolazak Pape i 36. naslov Benfice Portugalcima su jednako vrijedni

14.05.2017 u 17:28

Bionic
Reading

Pobjeda na Eurosongu, dolazak Pape i 36. naslov Benfice Portugalcima su jednako vrijedni

'Bili smo najbolji među najboljima. Čestitke Salvadoru Sobralu', poručio je portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa.

Mladić duge kose i brade, bolesna srca, trebao bi u nedjelju popodne stići u Lisabon u društvu starije sestre Luise Sobral, autorice pobjedničke pjesme.

'Bravo Salvador! Bravo Portugal! Večeras je ispisana povijest', napisao je na Twitteru premijer  Antonio Costa.

  • +8
Pobjednik Eurosonga 2017. Salvador Sobral Izvor: Reuters / Autor: GLEB GARANICH

Salvador Sobral, koji je karijeru počeo u portugalskoj verziji 'Američkog idola' 2009., subotu je bio najbolji i po ocjenama žirija i po glasovima publike. Osvojio ih je melankoličnom pjesmom 'Amar Pelos Dois' (Ljubav za dvoje) koju je, što je na Eurosongu rijetkost, otpjevao na materinskom jeziku.

Pobjednička pjesma Eurosonga 2017 Autor: Eurosong

'Ovo je pobjeda glazbe, pobjeda ljudi kojima glazba uistinu nešto znači', rekao je dvadesetsedmogodišnji pjevač u pobjedničkom govoru. 'Glazba nije vatromet, glazba su osjećaji. Pokušajmo se vratiti glazbi jer to je ono što vrijedi'.

Fatima, nogomet i fado

Na društvenim mrežama tisuće Porugalaca, ali i obožavatelja diljem svijeta hvale mladog glazbenika, 'momka punog jednostavnosti i talenta'.

Portugal na Eurosongu do sinoć nikad nije bio plasiran bolje od šestog mjesta, pa je Sobralova pobjeda zauzela jednak medijski prostor kao i dolazak pape Franje u Fatimu i 36. naslov Benfice u portugalskom nogometnom prvenstvu. Njezini navijači ionako su burno slavili u centru grada pa su ih vijesti iz Kijeva samo dodatno oduševile.

Na taj je način u jednoj večeri, igrom slučajnosti, ponovo aktualizirana slavna formula 'tri F' koja opisuje Portugal - 'Fatima, futebol, fado'.