najveći sportski događaj

Pitanje prestiža: Evo zašto se glazbenicima ne plaća nastup na Super Bowlu

12.02.2024 u 06:13

  • +5

Usher na Super Bowlu

Izvor: Profimedia / Autor: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Bionic
Reading

Nastup u poluvremenu Super Bowla stvar je prestiža te umjetnici najčešće posvete mjesece pripremi za taj veliki trenutak. Prošle godine Rihanna je zapalila scenu te na pozornici objavila trudnoću te oborila rekord gledanosti s čak 118,7 milijuna gledatelja, a ove godine čast je pripala Usheru

Ove su nedjelje milijuni gledatelja uživali u finalu Super Bowla, okršaju momčadi američkog nogometa koji prati gotovo čitava Amerika, ali i šire. Osim sportske manifestacije koja je od interesima zaljubljenicima u ovaj sport, gledatelji su imali priliku uživati i u velikom glazbenom showu u polufinalu utakmice.

Baš kao i svake godine, polufinalna pauza obilježena je velikom glazbenom zabavnom točkom koja nerijetko postaje dijelom pop kulture, a ove godine za zabavu je bio zadužen Usher.

Nastup se najčešće sastoji od dijelova najvećih hitova autora, a, iako glazbenici najčešće provedu mjesece u pripremi te je kratki koncert jedan od najgledanijih TV prijenosa svake godine, umjetnici za to nikad nisu plaćeni. Da, baš nitko nikad nije dobio nikakvu naknadu...

'Mi ne plaćamo umjetnike. Mi pokrivamo troškove i troškove proizvodnje', rekao je glasnogovornik NFL-a za Forbes 2016. godine, a otada se ništa nije mijenjalo.

Ipak, svi glazbenici umiru od želje da nastupe na toj velikoj pozornici!

'Poluvrijeme Super Bowla i dalje je vrlo željeno mjesto za mnoge umjetnike. Neki od tih umjetnika ne vide svoje pojavljivanje kao političku izjavu, niti vide nastup kao kulturno bojno polje, već svoj nastup uživo vide kao priliku da zabave oduševljenu publiku i podijele svoju glazbu i svoje talent s milijunima gledatelja', izjavila je odvjetnica za zabavu Lori Landew za Forbes 2019.

Prošle godine atmosferu je zapalila Rihanna, a ove godine priliku je dobio Usher. Za Ushera, čiji nastup se podudara s izlaskom njegovog novog albuma 'Coming Home', ovaj je koncert poslužio kao izvrsna prilika za promociju albuma, ali i nacionalne turneje koja počinje u kolovozu 2024.

Dobivanje plaće za nastup na Super Bowlu nije nužno prioritet za pjevače zbog drugih pogodnosti koje dolaze s tim nastupom.

Brojke ne lažu pa strani mediji prenose kako je Shakira zabilježila skok od 230% u streamovima, a diskografija Jennifer Lopez porasla je za čak 335% nakon njihovog nastupa 2020. godine. Nakon nastupa Justina Timberlakea 2018., prodaja njegove glazbe porasla je 534%, a prodaja albuma Brune Marsa za Unorthodox Jukebox skočila je za 92%. Ipak, prošlogodišnji Rihannin nastup 2023. prikupio je 118,7 milijuna gledatelja, najviše u povijesti televizije.

Nitko nikada nije bio plaćen za svoj nastup

Godine 2015. NFL je tražio od umjetnika, uključujući Rihannu, Coldplay i Katy Perry, da plate za priliku da nastupe na velikoj pozornici. Iako je Perry pristala nastupiti, rekla je da je odbila platiti jer nije željela da se to povezuje s njezinim imenom do kraja njezine karijere.

Iako glavne zvijezde nisu plaćene, popratni zabavljači jesu.

'SAG-AFTRA i producenti Super Bowl Halftime Showa sastali su se i imali otvorenu i iskrenu raspravu, te su se složili da nijedan profesionalni plesač neće biti zamoljen da radi besplatno kao dio poluvremena showa', otkrili su nakon što je izbila velika rasprava zbog plesača koji su volontirali plešući na ovoj velikoj manifestaciji.

S obzirom da je Taylor Swift trenutno u ljubavnoj vezi s jednom od glavnih zvijezdi NFL-a, možemo li očekivati da će ona sljedeće godine kročiti na tu veliku pozornicu?

DONOSI MU SREĆU

Taylor Swift čestitala Kelceu na pobjedi na najbolji način - strastvenim poljupcima

Pogledaj galeriju