MASTERCHEF

Petra: ´Trebalo bi izmisliti tablete protiv stresa´

17.11.2012 u 10:29

Bionic
Reading

Petra Plantak prvi put će se suočiti s jednim od poznatih chefova u Izazovu šefa kuhinje. Već treći tjedan zaredom događa se da isti kandidati pobjeđuju u svim izazovima, no nitko od njih, ni Kike, ni Marko, ni Nikola u paru, nije uspio osvojiti imunitet koji im je u borbi za TOP 10 zlata vrijedan

Pri ulasku Petre u Masterchef kuhinju, kandidati su je pozdravili pljeskom. Ona, kako kaže, voli biti u centru pozornosti jer je to lijepo dok traje. Dino je upozorava da izbjegne stare boljke kao što su trema i komotnost. Ona, pak, prije kuhanja, kako kaže, nema tremu: 'Uzbuđena sam jer je ipak to čast, privilegija.' Šef s kojim će Petra danas odmjeriti snage jest Zdravko Tomšić iz Kastva, jedan od pobornika slow fooda na hrvatskoj kulinarskoj sceni koji se kuhanjem bavi dvadesetak godina.

Janjeća kobasica u umaku od Terana na podlozi od rižota s porilukom

Chef Zdravko je Petri predstavio svoje jelo: janjeću kobasicu u umaku od Terana na podlozi od rižota s porilukom. Petra je jelo kušala i postavljala pitanja. ´Na tanjuru je fina porcija, pristojna. Ima sve bitne elemente koje tanjur treba imati: rižu, kobasicu, umak. Milina!´ rekla je. Kaže da ova kobasica nije ni blizu kobasicama koje se rade kod njih u Zagorju. Rižoto je opisala kao savršen: ´Sve osjetiš: rižu, poriluk, češnjak, vino, sir. Sve osjetiš, a nije agresivan.´ Janjeću kobasicu će Petra morati napraviti sama. ´Ovo je smjela kombinacija i jedva je čekam isprobati´, kazao je Radovan. Petra za pripremu ovog jela ima jedan sat i 15 minuta, a Chef Zdravko 15 minuta manje.

´Tajna dobre kobasice je u dobrim sastojcima´, kaže Chef Zdravko. Misli da nije problem napraviti kobasicu u sat vremena ako se to zna napraviti i ako se poznaju osnove mesarstva. Vjeruje da će se Petra dobro snaći s rižotom. Pred kamerama ne kuha prvi put i kaže da mu to ne predstavlja stres jer na kamere zaboravi. Članove žirija poznaje, a Dinu zna godinama. ´On mi je možda najzanimljiviji i najbliži po promišljanju o kuharstvu. On je više obojen Mediteranom i Sicilijom, ja više kontinentom´, rekao je. Drago mu je što je oduševljen njegovim jelom.

´Jelo je jednostavne forme, ali vjerujem da je kompleksnije u okusima´, komentirao je Dino jelo chefa Zdravka. Mate misli da je Petra jedan od kandidata na kojem se vidi da stvarno ovo želi. Emocija je uvijek vidljiva na njoj, što smatra dobrom kvalitetom. Poštuje chefa Zdravka kojeg zna već duži niz godina: ´Da ga nema, ne bi bilo 10-15 mladih kuhara.´ Nazvao ga je ´doktorom kvarnerskog škampa´, i ne samo toga. Radovan bi se osobno usudio imitirati ovo jelo. ´Ja bih da se dogodi to da ne možemo pogoditi koje je čiji tanjur´, priželjkuje.

P.P. u borbi s vremenom

Kad je počela kuhati, Petra je ipak postala nervozna. Misli da 15 minuta vremenske prednosti između nje i chefa i nije neka razlika. Podrška s galerije joj puno znači. Računala je da će joj od početka 'odkoštavanja', što je pretpostavljala kao najveću poteškoću, do ´proizvodnje´ kobasice trebati 35 minuta, ali joj je trebalo 50. ´Nadam se da će mama i tata biti ponosni na mene jer sam sama pravila kobasice i nije mi se gadilo probati sirovu smjesu. Tata će biti ponosan´, rekla je. Zdravko joj je, kako kaže, prije kuhanja sve detaljno objasnio. ´Imam iskustva sa životinjskim crijevima. Jedino je bitno da ga pridržavaš dok ga navlačiš, da ne pukne´, objasnila je jedan dio ´proizvodnje´ kobasice. Za vrijeme kuhanja više se posvetila kobasici nego rižotu. Misli da je njezino jelo ´sirovije´ napravljeno, prilikom serviranja se opekla u nedostatku vremena.

Chef Zdravko tempiranje u kuhinji smatra možda najvažnijom stavkom. Galamu u kuhinji ne podnosi i voli disciplinu. Osjeća se ugodno u Masterchef kuhinji, a kad krene s kuhanjem, zaboravi gdje je. Za vrijeme današnjeg kuhanja dogodila mu se mala nezgoda: puklo mu je crijevo za kobasice i misli da mu fali soli. Kobasica mu je ispala manja nego što je slučaj s originalom. Uglavnom je zadovoljan kuhanjem danas, osim kobasicom, ali je, kako kaže, sve u svemu ispalo u redu. Petrin uspjeh ga nije iznenadio, ali mu je čudno da je uspjela, s obzirom na vrijeme i faze kako je jelo radila. ´Ljudi vas u kuhanju ocjenjuju svakodnevno, tako da mi iščekivanje ocjena nije neki novi trenutak u kulinarstvu´, komentirao je kušanje i ocjene.

Imunitet kandidatima postao nedostižan?!

´Stojim iza sa chefom. Realan sam čovjek, nemam iluzija o tome da ću možda... neću! Znam kako sam kuhala´, izustila je Petra prije nego što je čula ocjene žirija. Prvi tanjur koji je žiri kušao je bio Petrin te je za njega dobila od Dina ocjenu 2, Mate 3, dok ju je Radovan nagradio četvorkom. Chef je za svoj tanjur dobio dvije petice od Mate i Radovana, dok mu je Dino dao ocjenu četiri.

Dino misli da su mrlje na prvom tanjuru nastale zbog žurbe i stresa, što je Petrin problem. Riža je nekuhana, kobasica neumiješana zbog loše procjene te suha i zrnata. Na Chefovom tanjuru je, kako kaže, kobasica bila uža nego što je slučaj na prezentacijskom, dok su ostale komponente štimale. Rižoto je lijep i kremast. ´S obzirom na to da poznajem Zdravka, znam da može puno bolje´, zaključio je. ´Prvi tanjur smo komentirali kao definitivno nekog tko nije imao vremena. Fleke na bijelom tanjuru su nedopustive´, kazao je Mate. Misli da bi jedan potez krpom puno više učinio za to jelo. Radovan bi s tanjura chefa Zdravka opet volio jesti. Okarakterizirao ga je kao rapsodiju jednostavnih, a intrigantnih, specifičnih i autorskih okusa.

Dvojka od Dine Petri nije teško pala jer zna da je pravedan i da joj nije bez veze dao tu ocjenu. Misli da chef Zdravko zaslužuje sve petice. Stresnu situaciju u kojoj se našla komentirala je kroz smijeh: ´Trebalo bi neke tablete protiv stresa izmisliti.´ Zahvalna je na prilici i što je imala divnog čovjeka pored sebe. Chef Zdravko je mislio da će Petra danas dobiti bolje ocjene, ali bi trebala biti zadovoljna jer je uspjela napraviti posao. ´To što mi je moj prijatelj Dino dao četvorku je u redu, bio bih razočaran da mi je dao 5´, kazao je. Časlavu je danas bio polustresan dan. Iako je gledao s galerije, bilo je puno radnji koje je Petra obavljala u kratkom roku, što je bio stres. ´Danas je svakako bio produktivan dan. I za nju i za nas: jak okršaj s jakim protivnikom´, zaključio je.