preminuo sir Roger Moore

Pamtit ćemo ga po ulogama u Jamesu Bondu i šarmu kojim je zaveo više žena od agenta 007

23.05.2017 u 17:28

Bionic
Reading

Sir Roger Moore koji je utjelovio lik Jamesa Bonda na kino platnima u čak sedam nastavaka kultnog serijala, izgubio je borbu s karcinomom i preminuo u 89. godini života. Njegova obitelj izvijestila je javnost na Twitteru da će se sprovod održati u krugu obitelji u Monacu prema željama slavnog glumca. Jedan od najboljih Jamesa Bondova vodio je buran ljubavni život, ženio se četiri puta, a svojevremeno je izjavio i da je spavao s više žena od tajnog agenta 007

Čuveni britanski glumac Sir Roger Moore kojeg pamtimo po ulozi Jamesa Bonda, preminuo je u 89. godini u Švicarskoj. Obitelj glumca na Twitteru se oglasila kazavši da je Moore preminuo nakon 'kratke ali hrabre borbe s karcinomom'.

'Hvala ti, oče, što si bio ono što jesi i što si za toliki broj ljudi imao posebno značenje', napisala su u objavi njegova djeca Debora, Geoffrey i Christian te dodala: 'Ljubav kojom je bio okružen u zadnje dane života ne može se opisati riječima.'

Britanski glumac koji je 14. listopada 1927. godine rođen u Londonu kao sin policajca i kućanice, najpoznatiji je po ulozi Jamesa Bonda kojeg je glumio u čak sedam filmova kultnog filmskog serijala. 'Živi i pusti umrijeti' iz 1973. prvi je nastavak akcijskog trilera o Jamesu Bondu u kojem se pojavljuje Roger Moore.

Uslijedili su i nastavci 'Čovjek sa zlatnim pištoljem' 1974., 'Špijun koji me volio' 1977., 'Operacija Svemir' 1979., 'Samo za tvoje oči' 1981., 'Octopussy'  1983., a zadnji nastavak 'Pogled na ubojstvo' snimio je 1985. godine.

Najbolje scene Rogera Moorea u svih sedam nastavka Jamesa Bonda Autor: YouTube

Nakon što je završio fakultet u Durhamu, pozvan je u vojsku gdje je dostigao čin kapetana te je zapovijedao bazom u Zapadnoj Njemačkoj. Zahvaljujući iskustvu s glumom koje je stekao na Kraljevskoj akademiji dramskih umjetnosti, Moore je 1940-ih glumio u manjim ulogama, a 1950-ih radi kao fotomodel i glumac na televiziji.

Uspjeh postiže ulogama u televizijskim serijama 'The Alaskans' (1958.-1959.) i 'Maverick' (1959.-1961.), no svjetsku slavu Moore stječe ulogom pustolova Simona Templara u seriji 'Svetac' (1961.-1969.), jednoj od najdugovječnijih na britanskoj televiziji.

  • +8
Preminuo britanski glumac Roger Moore Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nakon dvije uloge u filmovima 'Crossplot' (1969.) i 'The Man Who Haunted Himself' (1970.), vraća se televiziji u vrlo uspješnom serijalu 'The Persuaders!' (1971.-1972.), koji ga čini i najbolje plaćenim televizijskim glumcem na svijetu.

Filmovi o Jamesu Bondu koje je snimio u razdoblju od 12 godina, donose mu izvanrednu svjetsku popularnost, ali i kritike da je lik Jamesa Bonda previše izvrgnuo parodiji. Unatoč tome smatra se, sa Seanom Conneryjem, jednim od najboljih Jamesa Bondova.

U to vrijeme također glumi i u drugim, najčešće ratnim ili avanturističkim filmovima, kao 'Zlato' (1974.), 'Divlje guske' (1977.) i 'Morski vukovi' (1980.), a neki od novijih filmova u kojima se pojavljuje su 'Ludo krstarenje' (2002.), 'Divlji labudovi' (2009.) i 'Princeza za Božić' (2011.).

Samo za tvoje oči (1981.) - Trailer Autor: YouTube

Osim po glumačkim uspjesima, Sir Roger Moore ostat će upamćen i kao veliki humanitarac te pravi zavodnik. Glumac je za Mail Online priznao da je u svom životu bio potpuno očaran ženama te da je u krevet odveo više dama nego slavni filmski špijun kojeg je tumačio.

Sir Roger Moore, koji je u braku bio četiri puta, priznaje da je prestao računati točan broj žena s kojima je spavao.

'Uvijek sam bio popularan među damama', rekao je. 'Tijekom godina bio sam s lijepim brojem lijepih žena. Budući da sam džentlmen, nikako ne bih mogao reći koliko ih je bilo. No još je važnije da sam to jednostavno prestao brojati. Ipak, imao sam više žena nego James Bond', izjavio je glumac.

Roger Moore bit će pokopan u Monacu u krugu obitelji, baš kao što je i sam želio.