perfecta_logo-01

PLAYLISTA ZA DOBAR SAN

Ovo su najbolje pjesme za uspavljivanje

Bionic
Reading

Ako ste u potrazi za nečim što bi vas moglo opustiti i smiriti prije spavanja, a dosadašnje metode nisu imale uspjeha – poslušajte glazbu. Dobra glazba može biti puno djelotvornija od relaksirajuće masaže, šetnje ili šalice čaja, a terapije zvukovima koriste se već tisućama godina pa se može reći da je muzika uvijek bila središte rehabilitacijskih procesa raznih kultura diljem svijeta

Glazba je odličan alat pri 'treniranju' za spavanje, no svakako pazite da glazba ne bude preglasna, ali ni pretiha, a ovo su pjesme koje mogu pomoći kod boljeg opuštanja i utonuća u san:

1. 'Weightless' , Marconi Union

Svojedobno je ova skladba benda iz Manchestera proglašena 'najopuštajućom' od strane znastvenika. Bend pjesmu nije snimio tek tako, već uz suradnju terapeuta koji imaju iskustva sa 'zvučnom terapijom'. Osim pri uspavljivanju, osmominutna pjesma izaziva usporavanje otkucaja srca, smanjuje krvni tlak, snižava razinu tzv. stres hormona cortisola.

2. 'Canzonetta Sull'aria', Mozart

Odavno je dokazano da klasika djeluje smirujuće i poboljšava koncentraciju, zagrijava vijuge i stimulira mozak. Muzika salzburškog genija Mozarta svakako spada u najblagotvornije. Kako se glasnoća tona u njegovim skladbama izmjenjuje u razmaku od točno 30 sekundi, zbog toga se sinkroniziraju lijeva i desna polovica mozga, što dovodi do opuštanja.  'Canzonetta Sull'aria' jedna je od najpreporučljivijih za to.

3. 'Strawberry Swing', Coldplay

Pjesma koja se nalazi na albumu britanskog sastava 'Viva La Vida or Death and All His Friends' koji je prožet dozom indijskog štiha, funka i klavirskih dionica, jedna je od onih koje se preporučuje za relaksiranje prije sna.

4. 'West Coast',  Lana Del Rey

Osjećate da ste pod ogromnim stresom i da se nikako ne možete opustiti? Možda pomogne pjesma Lane Del Rey čije skladbe zbog njezina umirujućeg vokala i nenametljivih glazbenih aranžmana, uvijek slušatelja odvuku u neki drugi svijet.

5. 'Never Gonna Give You Up,' The Black Keys

I američki blues-rock duo The Black Keys ima skladbu za lakši i ljepši san. Isaac Hayesova 'Never gonna give you up' vraća u zlatno doba soula i za slušanje podjednako paše i kad se vozi autom po osamljenoj cesti ili se nalazite na zadnjem sjedalu istog tog automobila s voljenom osobom.

6. 'I See Fire', Ed Sheeran

Pjesma engleskog kantautora Eda Sheerana 'I See Fire' originalno je napisana za drugi dio filma 'Hobit' redatelja Petera Jacksona. Njegovo dramatično pjevušenje i tihe akustične gitare idealni su za slušanje prije sna.

7. Adele 'Someone Like You'

Jedna od najemotivnijih pjesama Britnake čarobnog glasa, koja govori o slomljenom srcu, svojom melodijom i sugestivnim vokalom nerijetko izaziva suze. Britanski znanstvenici zaključili su kako ta pjesma stvara napetost kod slušatelja, a nakon što se note vrate uobičajenoj melodiji, napetost nestaje i  vraća se dobar osjećaj koji pogoduje lakšem snu.

8. All Saints 'Pure Shores'

Pjesma pop skupine All Saints zbog milovučnih melodija i ugodnih vokala nalazi se među najčešćim pjesmama koje Britanci imaju u svojim playlistama za bilo koje prilike. Spada i među najpopularnije pjesme koje se slušaju tijekom radnog vremena. Preporučljiva je za jutarnje podizanje raspoloženja, ali i kod večernjem opuštanja prije spavanja.

9. Enya 'Watermark'

Glazba specifičnog i jedinstvenog glazbenog izričaja najpoznatije irske pjevačice i jedne od cjenjenijih glazbenih umjetnica na svijetu, opustit će i one najnapetije i najtvrokornije. Mješavinu sintetičkog popa s velikim utjecajem tradicionalne keltske glazbe, harmonično upakirana u solidan i pjevni pop, vole slušati ljubitelji najrazličitijih glazbenih ukusa. Jedna od njezinih 'najrelaksirajućih' pjesama svakako je 'Watermark'.

10. Cafe Del Mar 'We Can Fly'

U nizu 'uhu i moru ugodnih' pjesama, ova skladba laganih nota i čarobnog glazbenog izričaja svakako može pomoći u trenutcima drijemanja ili opuštanja. 

Pogledaj detaljni horoskop

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal