omiljeni žanr

Ovo su britanske kriminalističke serije u kojima ćete uživati

15.07.2022 u 09:21

Bionic
Reading

Na spomen poznatih detektiva, hladnokrvnih zločina i neizvjesnih zapleta sjetimo se britanskih kriminalističkih serija, jednog od najprepoznatljivijih i omiljenih žanrova publike željne kvalitetne kriminalistike

Od kultnih serija poput Poirota (Agatha Christie´s Poirot) i Ubojstva u Midsomeru (Midsomer Murders) do novih briljantnih serija Dva tjedna života (Two Weeks to Live) s Maisie Williams ili Zagonetka pravog Sherlocka Holmesa (Murder Rooms: Mysteries of the Real Sherlock Holmes) – ima nešto posebno atraktivno u britanskim krimi pričama. Bez obzira vrte li se oko karizmatičnih detektiva ili pak donose neobične avanture u koje se likovi upuštaju, krimi serije britanske produkcije uvijek uspijevaju privući publiku. Odabrali smo nekoliko izvrsnih uz koje se možete opustiti, a dostupne su na streaming servisu Pickbox NOW.

Koje serije gledati? Od kultnih klasika do nove britanske produkcije

Poirot (Agatha Christie´s Poirot) - nezaobilazna kultna kriminalistička serija

U popularnoj seriji koja se sastoji od ukupno 70 epizoda Poirota glumi genijalni glumac David Suchet. Svaka epizoda adaptacija je romana ili kratke priče Agathe Christie, a Poirot je glavni detektiv u istrazi zločina, najčešće ubojstva. Svih 13 sezona britanske detektivske serije Poirot (Agatha Christie's Poirot) dostupno je na Pickbox NOW.

Inspektor Morse (Inspector Morse) - sasvim drukčiji detektiv

U glavnoj je ulozi John Thaw kao inspektor Morse, a glumac je rekao kako uživa u tome što je njegov lik potpuno drukčiji od Poirota ili Sherlocka Holmesa, koje je okarakterizirao kao klasične detektive. Naime, iako briljantan, Morse nema uvijek pravo. Često zna uhititi pogrešna čovjeka ili nešto krivo zaključiti. Ironične okolnosti uvijek se upletu u slučaj koji istražuje.

Dva tjedna života (Two Weeks to Live) - avanturistička miniserija s Maisie Williams

Avanturistička miniserija, s Maisie Williams (Game of Thrones) i Sian Clifford (Fleabag) u glavnim ulogama, opisana je kao akcijska kriminalistička komedija. Radnja se vrti oko žene koja kreće u tajnu misiju u čast ocu koji je umro pod misterioznim okolnostima dok je bila mlada djevojka. Kritičari je opisuju kao istinski duhovitu akcijsku dramu, a glumu Maisie Williams pohvaljuju ističući njezinu duhovitu stranu, kao i njezine vještine u vratolomijama.

Ptičice (Little Birds) - neobična i vizualno predivna dramska serija

Inspirirana kolekcijom erotskih kratkih priča, neobična drama s Juno Temple (Maleficent, The Dark Knight Rises) u glavnoj ulozi vrti se oko vječne teme - onih koji imaju moć i onih koji žele biti slobodni. Ova šestodijelna serija opisana je kao neobična, ambiciozna i vizualno predivna, a zamamne scene nećete tako lako zaboraviti.

Umorstva u Midsomeru (Midsomer Murders) - još jedan kultni klasik

Hit-serija prema nagrađivanim detektivskim romanima Caroline Graham ima obožavatelje diljem svijeta i još privlači novu publiku, dobru kritiku i glumačke talente. Naizgled idiličan život engleskog sela u okrugu Midsomer krije mnoge tajne, ucjene, intrige, prijevare, preljube, pa i ubojstva, a na glavnom je inspektoru Barnabyju da ih sve razotkrije.

Zagonetke pravog Sherlocka Holmesa (Murder Rooms: Mysteries of the Real Sherlock Holmes) - nova serija u viktorijanskoj Engleskoj

Hvaljena od kritike i publike, ova miniserija oduševit će sve ljubitelje kriminalističkog žanra, čak i ako nisu fanovi Sherlocka Holmesa (ako takvi postoje). Viktorijanska Engleska, misteriozni zločini i gotička atmosfera, s elementima horora i nadnaravnih događaja, ono su što ovu britansku miniseriju izdvaja od drugih i čini posebno primamljivom. S visokom ocjenom od 8.0 na IMDb-u, dolazi nam pet misterioznih epizoda.

Uz ove serije, preporučujemo i još hrpu drugih genijalnih britanskih serija - tu su i Seks, droga i PR (Flack), Shetland, Tajna (The Secret), Jedne srijede ujutro (Keeping Faith) ili Frostov pristup (A Touch of Frost).