moćne i relativno nepoznate

Ovo je pet najbogatijih žena na svijetu i imaju mnogo toga zajedničkog, a evo kako su stekle milijarde na računu

17.07.2022 u 18:28

Bionic
Reading

Od Françoise Bettencourt-Meyers, preko MacKenzie Scott (prije Bezos), do Julije Koch: Najbogatije žene na svijetu imaju mnogo toga zajedničkog. Dobrog ili lošeg, ovisno kroz koju prizmu ih promatrate

Tko su najbogatije žene na svijetu? Tri su tužne istine usko povezane s ovim pitanjem. Prvo, niti jedna od najbogatijih žena na svijetu nije sama izgradila svoj posao u tradicionalnom smislu – sve su nasljednice, bilo smrću očeva ili muževa, bilo razvodom. Drugo, načini na koje je generirano njihovo bogatstvo u mnogim slučajevima nisu uvijek bili etički opravdani. I treće, sve žene na listi najbogatijih su bjelkinje.

Što najbogatije žene na svijetu rade sa svojim bogatstvom?

No postoje i dobre vijesti povezane s najbogatijim ženama, a to je činjenica da gotovo sve one dio svog bogatstva koriste u filantropske svrhe, primjerice za promicanje umjetnosti, istraživanja ili borbu za ravnopravnost spolova. Osobito dobar primjer trenutno daje Mackenzie Scott, bivša supruga osnivača Amazona Jeffa Bezosa: u posljednje dvije godine donirala je više od 8,5 milijardi američkih dolara neprofitnim organizacijama. Uz to, djelovanje pandemije povećalo je njezino bogatstvo, pa se na listi najbogatijih pomaknula za dva mjesta.

Upravo taj primjer pokazuje da lista trenutno najbogatijih žena svijeta nikad nije točno i strogo definiranima jer procjene njihova bogatstva ovise o raznim čimbenicima, prije svega o događanjima na burzi i dinamici globalne ekonomije. Financijski mediji Forbes i Bloomberg prezentiraju liste najbogatijih žena na svijetu, a često dolaze do različitih procjena koje se razlikuju i u nekoliko milijardi dolara. Još je zanimljivo napomenuti da, iako se azijska tržišta, poput kineskog i indijskog, smatraju onima koja snažno doprinose oblikovanju gospodarstva budućnosti, četiri od pet najbogatijih žena na svijetu su Amerikanke, a peta je Francuskinja.

Ovo je pet trenutno najbogatijih žena na svijetu u 2022. godini:

Françoise Bettencourt-Meyers

Neto bogatstvo: 75 do 80 milijardi dolara

  • +2
Françoise Bettencourt-Meyers Izvor: Profimedia / Autor: JEAN-PIERRE MULLER / AFP / Profimedia

Françoise Bettencourt-Meyers treći put je najbogatija žena na svijetu. Prošle godine njezina tvrtka L'Oréal ostvarila je rekordnu prodaju od 32,3 milijarde eura. Ona u svojim rukama drži 33 posto dionica i sjedi u nadzornom odboru L'Oréala. Grupacija uključuje ne samo istoimeni brend L'Oréal Paris, već i druge kozmetičke brendove, kao što su Garnier, Kiehl's, Urban Decay i Lancôme. Odjeljci kozmetike i parfema luksuznih marki kao što su Yves Saint Laurent ili Maison Martin Margiela također su dio portfelja grupe L'Oréal.

Kako su L'Oréal i obitelj koja stoji iza tvrtke uspjeli stvoriti takvo bogatstvo? Ključ uspjeha krije se prije svega u širokom pozicioniranju i uvijek postupnom širenju tvrtke. Danas cjelokupan L'Oréalov portfelj uključuje oko 500 brendova i nekoliko tisuća proizvoda. Françoise Bettencourt-Meyers naslijedila je tvrtku od majke Liliane Bettencourt, čiji ju je otac osnovao 1919. godine na temelju patenta za novu formulu boje za kosu.

O Bettencourt-Meyers, kako privatno, tako i o njezinu odnosu prema poduzetništvu, vrlo malo se zna. Živi povučeno sa suprugom Jean-Pierreom Meyersom u pariškom predgrađu Neuilly-sur-Seine, a par ima dvojicu sinova. Kako bi mogla postati gospođa Meyers, prešla je s katoličanstva na judaizam. Odnos među religijama izrazito joj je važan, dokazuje to i činjenica da je o tome objavila nekoliko knjiga, a našla se tu i ona o grčkoj mitologiji.

Bettencourt-Meyers pokazuje svoju filantropski stranu kao predsjednica Zaklade Bettencourt Schueller, koju je osnovala 1987. s roditeljima Liliane i Andréom. Neprofitna zaklada podupire kulturne, znanstvene i humanitarne projekte u Francuskoj.

Alice Walton

Neto bogatstvo: 65 do 66 milijardi dolara

Alice Walton Izvor: Profimedia / Autor: Kelly Taub/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Gotovo svaki građanin SAD-a u nekom trenutku pridonijet će bogatstvu Alice Walton – tako što će kupovati u Walmartu. Godine 1992., u dobi od 43 godine, naslijedila je svoje udjele u tvrtki od pokojnog oca, Sama Waltona, koji je 1962. osnovao Walmart. S braćom Jimom i Bobom Waltonom posjeduje 50,8 posto dionica Walmarta, danas najvrjednije maloprodajne tvrtke na svijetu – s prodajom koja je premašila 550 milijardi dolara u 2020./2021.

Unatoč 10-postotnom udjelu u tvrtki, Walton ne igra glavnu ili odlučujuću ulogu u Walmart grupi iako je prije radila kao burzovna analitičarka i burzovna posrednica, a 1988. osnovala je i investicijsku banku i zatvorila je nakon deset godina. Walmart je postao vrijedna tvrtka zbog nekoliko čimbenika - Sam Walton fleksibilno je reagirao na tržište, ali i razvio novi marketinški model za supermarkete u kojem su proizvodi koje obilježava konstantna potražnja stavljeni u prvi plan. Walmart sada posluje ne samo u SAD-u, već i u zemljama poput Kine i Meksika.

Bogata nasljednica živi u Fort Worthu u Teksasu, a o njezinu privatnom životu ne zna se puno, osim da uzgaja konje i skuplja umjetnine. Njezina impresivna zbirka uključuje djela američkih umjetnika Edwarda Hoppera i Normana Rockwella, kao i djela Andyja Warhola. To čini Walton jednom od najvažnijih kolekcionara umjetnina na svijetu. Također je imala ključnu ulogu u osnivanju Muzeja američke umjetnosti Crystal Bridges u blizini sjedišta Walmarta.

Što se tiče filantropije, nisu poznate njezine veće donacije dobrotvornim organizacijama. Politički je podržala Hillary Clinton u predizbornoj kampanji 2016. s oko 350.000 američkih dolara – što odgovara tek oko 0,000005 posto njezina bogatstva. Promjena zdravstvenog sustava u SAD-u također joj u fokusu te je 2019. osnovala neprofitnu organizaciju Whole Health Institute, koja zdravstvenu skrb čini dostupnijom građanima SAD-a putem tečajeva, informacija i financijske potpore.

Julia Koch

Neto bogatstvo: 60 do 75 milijardi dolara

Julia Koch Izvor: Profimedia / Autor: Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia

Julia Koch se već nekoliko godina smatra jednom od najbogatijih žena na svijetu - od smrti njezina supruga Davida Kocha, preminulog od raka prostate u kolovozu 2019. Nažalost, tvrtka, u kojoj Julia Koch i njezin šogor Charles Koch posjeduju 42 posto, simbolizira i povezana je s kapitalizmom koji troši sve više i više prirodnih resursa.

Koch Industries djeluje u energetskom, kemijskom i prehrambenom sektoru te proizvodi, naprimjer, asfalt, umjetna gnojiva i plastiku. Ovaj korporativni konglomerat već je bio uključen u razne kontroverze i skandale: braća Koch velikim svotama novca podupiru organizacije koje žele oslabiti sindikate, ukinuti socijalne programe te ublažiti zakone o zaštiti okoliša i smanjiti poreze. Također se smatra jednim od najvećih zagađivača u Sjedinjenim Državama.

Koch želi odaslati sasvim drugačiju sliku: tipična je dama iz njujorškog društva koja se u potpunosti posvećuje svojoj obitelji i dobrotvornim ciljevima. Kao predsjednica Zaklade David H. Koch, ona donira milijune dolara projektima medicinskih istraživanja. Čini se apolitična - iako su njezin preminuli suprug i šogor, primjerice, podržavali desničarski populistički pokret Tea Party i negirali su klimatske promjene. Međutim David Koch uvijek se predstavljao kao manje političan od svog brata i smatran je plejbojem 1980-ih, a u 90-ima on i supruga postali su jedan od najistaknutijih parova u američkom visokom društvu te je na Met Gali Julia često sjedila do Anne Wintour. Otkako se udala 1996. godine, službeno nije imala posao, osim što je bila domaćica i majka.

MacKenzie Scott (prije Bezos)

Neto bogatstvo: 44 do 53 milijarde dolara

  • +4
MacKenzie Scott Izvor: Profimedia / Autor: Walker/Variety / Shutterstock Editorial / Profimedia

Odgovor na pitanje kako je MacKenzie Scott postala jedna od najbogatijih žena na svijetu prilično je jednostavan: bila je udana za Jeffa Bezosa. Kada su se razveli 2019., ona je dobila četiri posto udjela u Amazonu, u to vrijeme procijenjenom na 35,6 milijardi dolara. Pogotovo uslijed koronakrize vrijednost dionica Amazona toliko je porasla da dionice koje ima Scott sada vrijede više od 60 milijardi dolara. Čak i nakon razvoda, Bezos je i dalje najbogatiji čovjek na svijetu čije se bogatstvo procjenjuje na više 200 milijardi američkih dolara.

No bilo bi nepravedno reći da je Scott svoje bogatstvo stekla samo razvodom. Naime tijekom braka s Bezosom od 1993. odigrala je i ključnu ulogu u tome da Amazon postane tvrtka kakva je danas. Kad su se njih dvoje upoznali, radili su zajedno u hedge fondu DE Shaw – ona kao pomoćnica u istraživačkom timu, a on kao viši potpredsjednik tvrtke. Međutim ona je prvobitno studirala jezike na renomiranom Sveučilištu Princeton.

Filantropija joj je oduvijek bila prioritet. Godine 2019. pridružila se organizaciji The Giving Pledge, koju su pokrenuli Bill i Melinda Gates, a prema kojoj se potpisnici obvezuju donirati barem polovicu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe (bilo za života, bilo oporučno). Poznato je i to da je u prvom koraku donirala milijardu američkih dolara za 116 organizacija koje se bore, među ostalim, protiv rasizma i diskriminacije u LGBT zajednici, za rodnu ravnopravnost, protiv klimatskih promjena ili za funkcionalnu borbu za demokraciju - a to je samo mali dio njih. Budući da je u prosincu 2021. objavila da više neće objavljivati ​​točne iznose svojih donacija, njezine daljnje filantropske aktivnosti više nisu poznate. No činjenica je da donacije poput njezinih, posebno u sadašnjoj situaciji u SAD-u, imaju veliku društveno-političku težinu.

Jacqueline Mars

Neto bogatstvo: 32 do 50 milijardi dolara

Jacqueline Mars Izvor: Profimedia / Autor: Leigh Vogel / Getty images / Profimedia

Skandali u koje je Mars Inc. tijekom povijesti bio upleten tipičan su primjer činjenice da se tako enormno bogatstvo kakvo danas posjeduje Jacqueline Mars nije moglo postići etički opravdanim sredstvima, pogotovo u 20. stoljeću. Naprimjer, tvrtka je optužena za prihvaćanje teških kršenja ljudskih prava u uzgoju i žetvi kakaovca koji se koristi u proizvodnji nekih njezinih proizvoda -- navodno se radi o izrabljivanju i dječjem radu, a sumnja se da sirovine dolaze s plantaža koje su bespravno podignute u nacionalnim parkovima i zaštićenim područjima.

Jacqueline Mars periferno je zabrinuta za sve pogreške koje Mars Inc. danas čini: povukla se iz poslovanja tvrtke 2001. Međutim od 1982. godine bila je ključna u kompaniji: držala je položaj predsjednice grupe prehrambenih proizvoda, što znači da je nadgledala sve aktivnosti prehrambenog odjela. Ostala je u odboru u svojstvu savjetnika do 2016., a danas je njezin sin Stephen Badger izvršni direktor tvrtke.

Neki od najpopularnijih proizvoda tvrtke su čokoladice poput Marsa, Snickersa ili Twixa, a portfelju Mars pripada i sve što spada pod brend Wrigley's. Mars Inc. također je jedan od najvećih proizvođača hrane za kućne ljubimce na svijetu i uložio je u veterinarske klinike, kao i u sektor njege biljaka.

Izvan tvrtke Jacqueline Mars pozicionira se kao filantropkinja. U tom kontekstu podržava razne organizacije koje se bave brigom o okolišu. Svoju ljubav prema životinjama poduzetnica pokazuje i pokroviteljstvom američkog konjičkog sportskog tima. Umjetnost joj je također u fokusu te se smatra jednim od ključnih pokrovitelja Nacionalne galerije umjetnosti, velikog muzeja umjetnosti u Washingtonu.