ANITA, NIKA, NIKOLINA...

Ove HTV-ovke pravo su osvježenje TV ekrana

03.10.2014 u 14:09

  • +6

Anita, Dajana, Nika, Nikolina

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal/hrt

Bionic
Reading

Iako već dug niz godina obogaćuju program HTV-a, Anita Bilić, Nikolina Kovačević i Nika Vincetić tek su u posljednjih godinu, dvije dobile priliku uređivati i voditi Vijesti na Četvrtom programu koje broje sve više gledatelja, a na malim su ekranima pravo osvježenje, baš poput kolegice Dajane Šošić koja je Vijesti zamijenila javljanjem uživo i prilozima u Informativnom programu

Nikolina Kovačević prije dolaska na televiziju brusila je novinarski zanat na Radio Sljemenu, na koji je stigla prije sedam godina. Ondje je, osim vijesti i većih informativnih emisija, uređivala emisiju o znanosti. Radio je, kaže nam, njezina prva ljubav, ali televizija je sasvim nov izazov. 'Vijesti' na Četvrtom uređuje i vodi proteklih godinu dana.

'Priprema televizijskih vijesti puno dulje traje jer se za svaku informaciju mora pronaći i odgovarajuća slika, ali finalni proizvod onda ostavlja puno jači dojam na publiku od radijskih. No radiju nitko ne može oduzeti brzinu. S informacijom izlaziš iste sekunde kad je primiš i nema onoga tko te može prestići', kaže nam Nikolina i dodaje kako je, kada se radi uživo, stres neizbježan. 'Na TV-u si posebno izložen 'paljbi' sa svih strana i nikoga ne zanima što se događa u pozadini', zaključuje.

Nika Vincetić, Anita Bilić
i Dajana Šošić svoje prve novinarske korake napravile su u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'. Anita je ondje stigla prije 12, Dajana prije osam, a Nika prije sedam godina. Bila im je to velika odskočna daska. Tadašnja urednica Daria Marjanović, kaže nam Anita, 'kovala' ju je tako da krene dalje. A to dalje bili su novinarsko-reporterski poslovi u gotovo svim emisijama Informativnog, Mozaičnog i ostalih programa, rad u splitskom dopisništvu, tereni, seminari i novinarske akademije. Onda je došlo uređivanje i vođenje 'Hrvatske uživo', potom i 'Vijesti'. 'Uređujem ih i vodim pune dvije godine. Imala sam čast prva pozdraviti gledatelje 24. prosinca 2012, kada je s emitiranjem krenuo HRT4. Otkad pamtim, uvijek sam nešto pisala i čitala pa sam već kao jako mala shvatila da je novinarstvo posao za mene. Volim kameru, a kažu da i ona voli mene. Jedino što meni nije važno jesam li joj iza ili ispred', kaže nam ova šarmantna majka dviju djevojčica. Tridesetdvogodišnjakinja nam otkriva i kako joj je neostvaren san - dokumentarac. 'Sve u životu lijepo mi se slaže pa će doći i to', zaključuje kroz smijeh. Motivira je kritika, a pohvala još više, ističe.


Nika Vincetić posljednjih pet godina radi za Informativni program. Već godinu i pol uređuje i vodi 'Vijesti' na Četvrtom. 'Kamere mi ne stvaraju nikakvu nelagodu. Šihte su 'lude' - i prije zore i iza ponoći - ali volim to i ne vidim se trenutačno nigdje drugdje', kaže nam Nika, otkrivajući da, kada stigne kući nakon osmosatne šihte, najviše uživa s obitelji i svojim dvogodišnjim sinom.

Dvadesetdevetogodišnja Nika kći je nedavno preminulog legendarnog radijskog voditelja Nenada Marjanovića Zulima, dug niz godina urednika i voditelja emisije 'Vrijeme vinila' na Hrvatskom radiju, a upravo je od njega naslijedila ljubav prema novinarstvu. Iako joj je često posao vrlo stresan, u njemu neizmjerno uživa. Olakotna okolnost je, kaže nam, to što je izvrsna ekipa u redakciji.

'Uvijek bude uzbudljivih trenutaka, pogotovo kad su neke nenadane situacije, poput nedavnih poplava. Izazov je raditi i usklađivati javljanja s terena, biti na 'vrućoj liniji' s npr. Hrvatskim vodama, istovremeno pratiti sva druga područja, a nositi novu emisiju svakih sat vremena, ali uspijevamo uz kolegice, back urednice Danijelu Mudrić i Dijanu Čović, kao i dnevne urednike, i super je osjećaj kada na kraju šihte osjećaš umor, ali i zadovoljstvo jer smo sve 'pokrili'', zaključuje Nika.

Dajana Šošić u Informativnom je programu radila priloge i javljanja za brojne emisije poput 'Dnevnika', 'Zagrebačke panorame', 'Regionalnog dnevnika', 'Boja turizma', vodila je i uređivala 'Zagrebačku panoramu', povremeno i 'Vijesti' na Četvrtom. 'Trenutačno sam u redakciji Unutarnje politike. Za javljanja uživo imala sam tremu, ali srećom ne onu paralizirajuću, već onu koja te tjera da budeš maksimalno koncentriran. Inače, najviše volim rad na terenu, s ljudima, reportaže. Izvještavala sam nedavno s poplavljenih područja i bilo mi je potresno vidjeti ljude u takvoj situaciji', kaže Dajana.