UOČI SPROVODA

Ovako su se prinčevi William i Harry odlučili oprostiti od voljenog djeda

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 12.04.2021 20:31
  • Objavljeno 12.04.2021 u 17:55
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: CaseyPap / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Britanski prinčevi William i Harry na sasvim različiti način odlučili su odati počast svom djedu, princu Philipu, koji je prošlog tjedna preminuo u dvorcu Windsor, samo dva mjeseca uoči proslave jubilarnog 100. rođendana

Na društvenim mrežama princ William osvrnuo se na život svog djeda, princa Philipa i na njegov napor u službi kraljici, Ujedninjenom Kraljevstvu i zemljama članicama Commonwealtha prije nego što je njegov brat, princ Harry, odlučio odati počast djedu u posve drukčijem tonu.

'Bio je moj djed, majstor roštilja, legendarni zafrkant i drzak gospodin do samoga kraja', napisao je Harry samo nekoliko sati nakon što je viđen u londonskoj zračnoj luci Heathrow bez svoje trudne supruge, bivše američke glumice Meghan Markle.

U vremenima kada su odnosi između braće poprilično zategnuti, William je svoju pisanu počast djedu objavio putem stranica Buckinghamske palače, dok je Harry to isto učinio 30 minuta kasnije na profilu svoje dobrotvorne organizacije Archewell koju je osnovao sa suprugom Meghan.

  • +16
  • +13

Meghan Markle i princ Harry

Izvor: EPA / Autor: DOMINIC LIPINSKI / PA PHOTOS / P

'Moj djed je bio čovjek od službe, časti i velikog humora. Uvijek je bio autentičan, oštrouman i mogao je zadržati pozornost bilo koje osobe zbog svog urođenog šarma, a i zato što nikada niste znali što bi sljedeće mogao reći. On je bio kamen za Njezino Veličanstvo Kraljicu s neusporedivom predanošću. Uz nju je proveo 73 godine u braku i dok bih mogao dalje nabrajati znam da bi sada svima nama s pivom u ruci rekao: 'Molim Vas prekinite'', napisao je Harry.

Kako je u međuvremenu otkriveno, princ Harry na djedovu sprovodu neće nositi vojnu uniformu nakon što mu je kraljica oduzela vojne činove.

Harryjevu objavu u čast djedu britanski mediji i javnost doživjeli su kao povratak njegovoj drskoj prošlosti i trenucima kada su ga kritičari optuživali da slijedi 'probuđene' načine svoje supruge Meghan otkako su svoju vezu ozakonili brakom 2017. godine.

  • +47
  • +44

Princ Philip

Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER

U odnosu na Harryja, njegov stariji brat William za djeda je izjavio kako će mu nedostajati njegov 'izvanredan' i 'nestašan' duh te čiji je život 'definirala dužnost'. U svojoj javnoj počasti djedu, William je istaknuo kako će nastaviti djelovanje svog djeda i potrebu da podrži kraljicu u vremenima kada je njegov brat odlučio emigirirati u SAD.

Vojvoda od Cambridgea također je objavio novu fotografiju svog tada dvogodišnjeg sina, princa Georgea sa svojim pradjedom kako se voze u jednoj od njegovih voljenih kočija na imanju Sandringham u Norfolku 2015. godine, a koju je snimila njegova supruga Kate Middleton.

Kako ističu britanski mediji, Harry je pri dolasku na britansko tlo, uslijed globalne pandemije, te uoči djedova sprovoda završio u karanteni koju će moći napustiti nakon pet dana, a ne nakon deset, ukoliko se test na koronavirus pokaže negativnim prema mjerama britanske Vlade.

Usprkos navedenomu, biti će mu dopušteno prisustvovati djedovoj ceremoniji sprovoda bez obzira na to jer službene smjernice navode da oni koji dolaze iz inozemstva ne mogu napustiti izolaciju iz 'samilosnih razloga'.