PRINCEZA ALICE OD BATTEnBERGA

Bila je gluha od rođenja, liječila se kod Freuda zbog shizofrenije, a utjehu je pronašla u vjeri: Izgubljene godine sa sinom, majka princa Philipa nadoknadila je tek na kraju života

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 12.04.2021 16:11
  • Objavljeno 12.04.2021 u 14:48
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

U sjeni tihog odlaska princa Philipa, koji je preminuo prošlog petka u 100. godini života, a uoči njegovog pokopa u Velikoj Britaniji, ne možemo ne prisjetiti se i njegove majke, čije su dijagnoze i zdravstveni problemi obilježili i njegov život

Priča o obitelji pokojnog vojvode od Edinburgha istodobno je fascinantna, koliko i tragična. Rođen kao princ Grčke i Danske, Philip je bio peto dijete, ujedno jedini sin princa Andrewa od Danske i Grčke te njegove supruge, princeze Alice od Battenberga. Svog jedinog sina rodila je na blagovaonskom stolu u njihovoj vili na grčkom otoku Krfu.

Nedugo nakon njegovog rođenja obitelj je bila osuđena na izgon iz Grčke, a maleni Philip, tada tek 18-mjesečno dijete, bio je ušuškan u košaru u kojoj su se prenosile naranče i tako smješten na britanski ratni broj. Kao jedini muški nasljednik, Philip je odrastao odvojen od sestara. Čak tri od njih, Margarita, Cecilie i Sophie, bile su udane za njemačke aristokrate koji su pak postali članovi nacističke stranke.

Njegova najmlađa sestra Sophie i njezin suprug, princ Christoph od Hessea, bili su toliko predani nacizmu da su ubrzo postali iznimno bliski sa samim Hitlerom odlazeći s njim na privatne ručkove te su čak svog prvog sina nazvali njemu u čast.

O povezanosti svoje biološke obitelji s nacistima Philip je progovorio tek 60 godina kasnije, 2006., kada je rekao da su njima, baš kao i mnogim Nijemcima, rani Hitlerovi pokušaji obnove moći i ugleda Njemačke bili 'privlačni'. On sam jasno je dao do znanja na čijoj je strani tijekom rata, kada se hrabro borio za Britaniju, sudjelujući u bitki na Kreti, bitki kod rta Matapan u Grčkoj, kao i u savezničkoj invaziji na Siciliju.

No povezanost njegovih sestara s Nijemcima bila je očita, stoga nikoga nije začudilo to što one nisu pozvane na njegovo vjenčanje s kraljicom 1947. godine.

  • +47
  • +44

Princ Philip

Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER

Inače, majčinu obitelj Philip nije pretjerano poznavao jer nije bila dijelom njegovog odrastanja, posebice nakon što je njegova majka, preživjevši revoluciju, ali i izgon, doživjela prvo psihički slom, a potom postala zaluđena vjerom, pokazujući veliku hrabrost tijekom rata, kada je zaštitila židovsku obitelj. Prije negoli je u potpunosti okrenula leđa kraljevskom životu Alice je postala redovnica.

Unatoč svemu, Philip ju je iznimno volio iako ga je prisilno odvajanje od majke dovelo do toga da postane iznimno neovisan. No tko je zapravo bila princeza Alice?

Majka vojvode od Edinburgha rođena je kao princeza Alice od Battenberga 1885. godine u dvorcu Windsor, kao praunuka kraljice Victorije. Odgajana je kao britanska princeza iako su njezini roditelji, princeza Victorija od Hessena i Rajne i princ Louis od Battenberga, bili Nijemci i bila je jedna od četvero djece.

Njezina sestra Louise postala je kraljicom Švedske dok je njezin brat bio Louis Dickie Mountbatten, poznatiji kao lord Mountbatten, Philipov voljeni ujak. Iako je rođena gluha, Alice je naučila govoriti jasno i glasno, a fotografije iz prošlih vremena otkrivaju kakva je bila ljepotica.

Godine 1902. na krunidbi kralja Edwarda VII zaljubila se u princa Andrewa, mlađeg sina grčkog kralja. Zbog Balkanskih ratova princ Andrew vratio se u vojsku dok je princeza Alice pomagala u raznim operacijama, kao i uspostavljanju poljskih bolnica. Za njezin ju je doprinos i humanitarni rad kralj George V, djed današnje kraljice Elizabete II, nagradio Kraljevskim crvenim križem 1913. godine.

Do 1914. Alice je rodila četiri kćeri, a nakon što je 1921. rodila i jedinog sina, princa Philipa, situacija u Grčkoj se pogoršala. Revolucija je rasla, a grčka kraljevska obitelj bila je prognana. Grčku su napustili na britanskom ratnom brodu, a prva im je postala bila Pariz, u kojem su živjeli kao izbjeglice na račun svojih rođaka. Sve to itekako je utjecalo na Alice, čija su strastvena religijska uvjerenja iz dana u dan postajala sve ekscentričnija.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Do 1930. sve je češće čula glasove u glavi i bila uvjerena da ima fizičku vezu s Isusom i ostalim vjerskim figurama. Nije trebalo dugo da joj postave dijagnozu - shizofrenija. Nakon što liječenje u berlinskoj klinici nije pokazalo uspjeha po savjetu slavnog Sigmunda Freuda podvrgnuta je najgorim tretmanima - rendgenskim zrakama uništavali su joj maternicu kako bi je izliječili od frustriranih spolnih želja, a potom su je prebacili u švicarski sanatorij.

Kada je odlazila u Švicarsku, tada devetogodišnjeg princa Philipa baka je odvela na piknik. Vratio se kući, a majke više nije bilo te je iduće dvije i pol godine provela kao zatvorenica u sanatoriju. Iako se službeno nikada nije razvela od supruga, Alice je napustila princa Andrewa, a on je svoj život plejboja nastavio živjeti na Francuskoj rivijeri s ljubavnicom te je 1944. preminuo u Monacu.

Sve to vrijeme Philip je bio praktički beskućnik koji je provodio školske praznike s raznim rođacima, a najdraži su mu bili dani provedeni kod voljenog ujaka, lorda Louisa Mountbattena.

Kada je 1932. Alice napokon puštena iz sanatorija, bila je napuštena od svih, boraveći u skromnim hostelima u Njemačkoj. Majka i sin sreli su se tek pet godina kasnije, kada ih je tragičan događaj natjerao na ponovni susret. Bio je to sprovod Cecilie, Philipove sestre koja je sa samo 26 godina poginula u avionskoj nesreći.

Alice je nakon svega željela da se tada već 16-godišnji Philip preseli u Atenu i živi s njezinom obitelji, no on se odlučio za kraljevsku mornaricu dok je 1941. Alice bila gotovo zarobljena u Grčkoj koju su okupirali nacisti. Preživljavala je zahvaljujući paketima hrane koje joj je slao brat, lord Mountbatten.

Svoju hrabrost pokazala je upravo tijekom rata, kada je u svojoj kući, na tavanu, sakrila židovsku obitelj iako je samo nekoliko metara od njezina doma bilo glavno sjedište Gestapa. Kada su oni postali sumnjičavi, Alice je iskoristila činjenicu da je gluha kako ne bi morala odgovarati na pitanja.

Nakon završetka rata Philip je dobio dijamante iz majčine tijare, a na kraju su završili u zaručničkom prstenu koji je poklonio svojoj budućoj supruzi, tada princezi Elizabeti. Ostatak nakita Alice je prodala i osnovala svoj vjerski red - Kršćansko sestrinstvo Marte i Marije - i u siromašnom dijelu Atene izgradila samostan i sirotište.

Kada je 1967. godine došlo do vojnog puča u Grčkoj, Alice je odbijala napustiti Atenu sve dok princ Philip nije poslao avion i posebnu zamolbu kraljice da napusti grad i dođe u Britaniju. Svoje posljednje godine života princeza Alice provela je u Buckinghamskoj palači sa sinom i snahom, sve do 1969., kada je preminula u 84. godini života.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!