tko želi biti milijunaš

Otvorio pitanje za četvrt milijuna kuna i odustao: Biste li vi znali odgovor?

06.01.2022 u 21:40

Bionic
Reading

Prvo novogodišnje izdanje popularnoga showa 'Tko želi biti milijunaš' otvorio je posljednji prošlogodišnji natjecatelj, Lucian Šošić. Sve džokere iskoristio je za prelazak drugog praga, uspio je otvoriti pitanje za četvrt milijuna kuna, a potom odustao i kući otišao sa osvojenih je 125 tisuća kuna

Svoj put u popularnom kvizu 'Tko želi biti milijunaš?' magistar hrvatskog i engleskog Lucijan Šošić započeo je još u prošloj emisiji kada je dao sedam točnih odgovora i osvojio 4000 kuna, a nastavio ga je u prvoj ovogodišnjoj emisiji. Sva tri raspoloživa džokera iskoristio je na pitanju za 32 tisuće kuna.

'Tko je imao četvero djece?,' glasilo je pitanje za 32 tisuće kuna, ponuđeni odgovori bili su: B. B. King, Larry King, Martin Luther ili Martin Luther King. Tu je Lucijan Šošić iz Donjeg Dolca iskoristio sva tri džokera, te uspio doći do točnog odgovora - Martin Luther King, baptistički propovjednik i predvodnik pokreta za građanska prava.

Nastavivši igru bez džokera, na pitanju za dvostruko viši iznos znao je da je Uzbekistan, a ne Tadžikistan, Kirgistan ili Kazahstan, najmnogoljudniji od 'stanova' nastalih raspadom Sovjetskog Saveza. U nazivima djela kojeg su se glazbom nadahnuta slikara našle i simfonije, nokturni, aranžmani i harmonije, glasilo je pitanje za 125.000 kuna. Paul Delaroche, Vasilij Kandinski, James Whistler i Mark Rothko bili su među ponuđenim velikanima slikarstva. James Whistler bio je točan odgovor za koji se odlučio i sam Lucijan i to bez pomoći džokera.

Na kraju je otvorio i pitanje za 250 tisuća kuna koje je glasilo: 'Britanska kraljica Elizabeta II. Osobno je dvaput otvorila Olimpijke igre: 2012. i …'. Ponuđeni odgovori bili su: 2000., 1976., 1956., 1948. Lucijan je, ne razmatrajući riskiranje kao opciju, na ovom pitanju odustao. Nakon odustajanja izjavio je kako odgovor mogla biti 1948. godina, no pogriješio bi jer je britanska kraljica Olimpijske igre otvorila i 1976. u kanadskom Montrealu. Među godinama, usto, našle su se i 2000. te 1956. Olimpijske igre 1948. otvorio je kralj George VI. One održane 1956. u Melbourneu otvorio je suprug Elizabete II., vojvoda od Edinburgha, a OI u Sydneyu 2000. glavni guverner Australije Sir William Deane, piše HRT.

Sljedeći natjecatelj, najuspješniji u igri 'Najbrži prst', bio je Zadranin Roko Ramov. Džoker 'zovi' iskoristio je na pitanju za 16 tisuća kuna. Za prelazak drugoga praga trebao je odgovoriti na pitanje koja rijeka ne teče afričkim kontinentom. Roko je posegnuo za džokerom 'zovi' koji mu je ponudio krivi odgovor – Gambiju. Roko je džokera posluša te u konačnici otišao kući s tisuću kuna jer je točan odgovor glasio Malawi jer to jezero, za razliku od ostalih navedenih rijeka.