DIJELI DJEDOVU STRAST

Otkriveni detalji nasljeđa: Evo tko će postati vlasnik kočije i ponija pokojnog princa Philipa

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 19.04.2021 14:56
  • Objavljeno 19.04.2021 u 14:56
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Steve Parsons / AFP; GoffPhotos.com / Goff Photos (Profimedia)

Jedan od najdirljivijih momenata sprovoda princa Philipa bila su dva ponija upregnuta u kočiju svog pokojnog gospodara, na kojoj su bili položeni njegovi kočijaški kapa, rukavice i pokrivač, pa čak i plastična posuda u kojoj je držao grumenčiće šećera za svoje ljubimce. Poniji princa Philipa i polirana tamnozelena kočija ostaju u obitelji, a bit će dodijeljeni članu koji dijeli njegovu ljubav prema sportskoj vožnji kočija – sedamnaestogodišnjoj unuci Lady Louise

U jutro smrti princa Philipa, kći grofa i grofice od Wessexa viđena je kako odaje počast djedu upregnuvši ponije u njegovu kočiju, koju je provezla velikim parkom Windsora.

Britanski mediji navode da će Lady Louise, kći princa Edwarda, grofa od Wessexa i vojvotkinje od Wessexa, Sophije, i dalje redovito vježbati dva crna ponija, Balmoral Nevis i Notlaw Storm, u Windsoru. Princ Philip je 2019. godine ponosno gledao kako njegova unuka sudjeluje u natjecanju u vožnji kočija na Royal Windsor Horse Showu, na kojem je osvojila treće mjesto.

Tom sportu Lady Louise, kao i njenu majku, naučio je princ Philip, koji se 1971. godine, u svojim pedesetim godinama, prebacio na ovaj sport s pola zbog artritisa.

Zaslužan je za obikovanje ovog sporta u Velikoj Britaniji, u kojemu se još uvijek natjecao u svojim osamdesetim godinama, predstavljajući Britaniju na tri europska prvenstva i ukupno šest svjetskih prvenstava.

U 91. godini života princ je dao izraditi tamnozelenu kočiju od aluminija i čelika prema svojim specifikacijama, nakon čega ga se moglo vidjeti kako se vozi oko Windsora i na drugim kraljevskim posjedima.

Oba ponija su pasmine fell poni, rođeni 2008. godine. Pasmina je porijeklom iz Sjeverne Engleske, a zbog svoje veličine, snage i okretnosti koriste se za jahanje i vožnju. Međutim, fell poniji su kategorizirani kao ugroženi, dijelom i zbog genetske bolesti.

  • +6
  • +3

Kočija princa Philipa

Izvor: Profimedia / Autor: Tim Ockenden / PA Images / Profimedia

Princ Philip nikad nije krio koliko voli s bičem u ruci proći kočijom kroz selo.

'Starim, reakcije su mi sve sporije i pamćenje nepouzdano, ali nikad nisam izgubio silno zadovoljstvo vozeći se kroz britansko selo', napisao je princ Philip u svojoj knjizi.

Kao predsjednik Međunarodne federacije za konjički sport, inicirao je izradu prvih međunarodnih pravila za vožnju kočija 1968. godine, što je potaknulo širi interes za ovaj sport.

Međutim, neki članovi obitelji prisjećaju se i onih manje kraljevskih trenutaka princa Philipa s kočijom i ponijima.

'Sjećam se da je ovdje izvlačen iz nekoliko jaraka', prisjetila se Sophie.

Philipov je sin Edward uz smijeh dodao kako je u prvim danima znao imati problema, na što je Sophie u šali odgovorila: 'I nedavno!'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!