CHIARA FERRAGNI

Otkazala joj i Coca Cola: Influencerica u problemima zbog sporne humanitarne akcije

08.01.2024 u 23:25

Bionic
Reading

Najpoznatija talijanska influencerica Chiara Ferragni ostala je bez važne suradnje s Coca Colom nakon slučaja 'Balocco' koji je izazvao ogroman skandal

Kako je objavila La Repubblica, Coca Colina reklama s Chiarom u glavnoj ulozi navodno se trebala početi emitirati krajem siječnja, neposredno prije otvaranja popularnog festivala u Sanremu no to je sad stopirano i to zbog velikog skandala.

Plavokosa Talijanka sad mora platiti kaznu od milijun eura zbog 'nekorektne komercijalne prakse'.

Naime, Chiara je još 2022. u suradnji s tvrtkom za proizvodnju slatkiša Balocco napravila blagdanski kolač koji je imao logotip njenog prezimena. Cijena slastice bila je trostruko veća od uobičajene, čak 9 eura, a na ambalaži je pisalo da će novac od prodaje biti doniran pedijatrijskoj bolnici u Torinu za prikupljanje sredstava za liječenje djece s rakom kostiju.

Međutim, tvrtka koja je proizvela taj kolač je prije same prodaje donirala 50.000 eura, dok je Chiara uz pomoć humanitarne akcije zaradila milijun eura.

CHRISTIAN DIOR

[FOTO] Revija koja je u Parizu okupila najljepše žene svijeta

Pogledaj galeriju

Osim Coca Cole, i talijanski brend naočala Safilo objavio je raskid licencnog ugovora s jednom od najpoznatijih svjetskih modnih influencerica za proizvodnju i distribuciju brendiranih sunčanih i dioptrijskih naočala. Objava je uslijedila nedugo nakon što je priopćeno kako su izrečene novčane kazne i to više od milijun eura tvrtkama povezanima s Chiarom Ferragni i čak 420.000 eura talijanskoj tvrtki Balocco zbog nepoštene poslovne prakse u vezi s prodajom kolača jer su spomenute tvrtke krivo navodile kupce kako će kupnjom tog proizvoda pomoći pedijatrijskoj bolnici Regina Margherita u Torinu.

Kako se ispostavilo, donaciju od 50.000 eura već je dala tvrtka Balocco nekoliko mjeseci ranije. Tvrtke povezane s Ferragni navodno su od inicijative zaradile više od milijun eura. Nedugo nakon toga, Ferragni se našla u središtu nove bure oko humanitarne akcije s uskršnjim jajetom Dolci Preziosi koje joj donijelo daleko veću zaradu od iznosa doniranog u tu humanitarnu svrhu.

No sad se prozvana Chiara ispričala na Instagramu i objavila kako planira uplatiti novac bolnici u Torinu.

'Donirat ću milijun eura bolnici za potporu skrbi za djecu. Ali to nije sve: radim to javno jer sam shvatila da sam pogriješila u komunikaciji. To je pogreška koju neću ponoviti u budućnosti. Potpuno ću odvojiti svaku dobrotvornu aktivnost, kojima se oduvijek bavim i čime ću se nastaviti baviti, od komercijalnih aktivnosti', rekla je Chiara.

Čak je i talijanska premijerka Giorgia Meloni spomenula taj slučaj tijekom svog završnog govora na svom godišnjem političkom festivalu Atreju u Rimu, te ponovno tijekom svoje konferencije za novinare na kraju godine. 'Postoji pitanje transparentnosti u donacijama, na čemu možda trebamo poraditi kako pojedinačni slučajevi ne bi utjecali na dobrotvorna davanja. Upoznavanje s trenutnim pravilima o transparentnosti i osmišljavanje boljih mogla bi biti korisna vježba za sve', rekla je G. Meloni.