jedinstveno kulturno putovanje

Osvježenje na HTV-u: Klasična glazba za svaki dan

17.01.2024 u 23:09

Bionic
Reading

Klasična glazba neprestano je dio naše svakodnevice a toga uglavnom nismo ni svjesni. Od rođenja slušamo Brahmsa, mature i prve plesove slavimo uz Straussa, vjenčavamo se uz Wagnera i Mendelssohna, pijemo i jedemo uz Rossinija, Bellinija, Berlioza, pokapamo uz Chopina i Mozarta... Prvu epizodu dokumentarne serije Klasična glazba za svaki dan emitiramo u utorak, 23. siječnja u 20:45 na Prvom

Domaćin serije Borko Perić vodi nas na nezaboravno glazbeno putovanje u šest epizoda 'od kolijevke pa do groba', istražuje različite faze života koje su obilježene klasičnim skladbama. Kroz razgovore sa stručnjacima i glazbenicima, Borko otkriva duboke veze između glazbe i ljudskog iskustva. Serija pruža jedinstvenu perspektivu o važnosti klasične glazbe u našem životu i kako ona oblikuje naše emocije, sjećanja i svakodnevne trenutke, stoji u najavi.

Roditelji diljem svijeta uspavljuju svoje bebe uz taktove slavne uspavanke Johannesa Brahmsa, navikavaju svoju djecu na klasičnu glazbu od prvih dana a često toga nisu ni svjesni. Borko Perić u prvoj epizodi serije brižno istražuje duboke veze između Brahmsove Uspavanke i roditeljskog iskustva istražujući kako glazba oblikuje emotivnu povezanost unutar obitelji. Kroz priču o dječjim igračkama koje sadrže glazbenu kutiju s Brahmsovom Uspavankom Borko Perić istražuje fenomen uspavljivanja djece uz klasičnu glazbu.

Osim toga, serija govori o važnosti glazbe tijekom poroda i postporođajnog razdoblja te istražuje kako glazba utječe na emocionalnu dobrobit majki i novorođenčadi. Ujedno propituje i učinkovitost tzv. Mozartova efekta na razvoj ljudi i biljaka, pri čemu razmatra raznolike teorije i eksperimente koji su povezivali klasičnu glazbu s različitim aspektima života. Putujući do autentičnih lokacija na kojima su veliki majstori poput Brahmsa i Mozarta živjeli i djelovali, serija dodatno oživljava kontekst u kojem su nastala njihova remek-djela, kao i inspiraciju, te nudi ne samo glazbeno, već i jedinstveno kulturno putovanje.

Autori su Snježana Tribuson i Arsen Oremović koji potpisuje scenarij, režiju i montažu. Voditelj je Borko Perić, direktor fotografije Raul Brzić, producent Ljubo Zdjelarević, a urednik Jozo Barišić. Podukcija: Kinoteka za HRT