POUKA ZA HARRYJA

Ogromno povjerenje koje je princeza Diana imala prema Bashiru pretvorilo se u strah, a novinara je nazvala 'otrovnim patuljkom'

23.05.2021 u 20:02

Bionic
Reading

Podrška javnosti, koja se u početku kolebala, nakon intervjua princeze Diane danog 20. studenog 1995. BBC-evoj Panorami je jačala, ali osim ushićenja koje je zbog toga osjećala, Diana se osjećala i jadno zbog sve neizvjesnije i nelagodnije budućnosti. Unatoč vjerovanjima mnogima iz kruga princeze Diane da je oko davanja intervjua bila nasamarena, a i na samom su BBC-u počeli prpotivati ispravnost Bashirovih metoda, princeza Diana mu je poklonila puno povjerenje, zbog čega je kasnije požalila

Početkom 1996. godine, šest mjeseci nakon intervjua kojeg mu je princeza Diana dala u Panorami, u Kensingtonsku palaču potajno je, skriven u prtljažnik auta Dianinog batlera, stigao Martin Basher.

Diana je bila slomljena gubitkom ključnog starijeg osoblja. Tiskovni tajnik Geoff Crawford dao je otkaz još u studenom, a i njezin je privatni tajnik Patrick Jephson u međuvremenu ponudio ostavku. U situaciji u kojoj se našla, možda je bilo neizbježno što se okrenula Bashiru, čovjeku koji je od nje izmamio mnog njene tajne i postao ne samo oslonac, već i osoba od povjerenja koja će joj pomoći u posljednjim mjesecima njenog kraljevskog braka.

'Bio je prava osoba koja je dolazila s pravim pitanjima', rekla je Richardu Kayu, novinaru Daily Maila, u ono vrijeme princeza Diana, kojoj su na isti način, ali s drugim poslom, dolazili i drugi muškarci.

Jednom svom prijatelju princeza Diana je čak rekla da joj je bilo žao BBC-jevog novinara te da mu je pokušala pogurati karijeru.

Manje više je poznato kako je samo sedam tjedana nakon što su se 19. rujna 1995. godine Bashir i princeza Diana upoznali, ona toplo dočekala novinara sa snimateljskom ekipom u svom domu u Kensingtonskoj palači, i spremno odgovarala na niz pitanja koja su trebala uzdrmati monarhiju.

Manje je poznato kako se on tako uspješno ubacio u njen život da se i sam počela pitati je li povjerenje u njega izgubljeno.

  • +7
Kraljica Elizabeta II, princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: Fiona Hanson / PA Images / Profimedia

Otprilike godinu dana nakon što je Bashir do Diane prvi put svratio u prtljažniku batlerovog auta, princeza Diana je novinaru Kayu rekla da se boji kako mnoge tajne koje je s njim podijelila Bashir neće čuvati.

A među tim tajnama bilo je svega, od privatnih prepiski između nje i princa Charlesa do gomile pisama koja je nakon razdvajanja razmijenila s princom Philipom.

Bile su to vrlo povjerljive i osobne stvari, a princeza Diana počela je sumnjati u čovjeka za kojeg još nedavno izjavila da joj je dao krila.

S obzirom na to kako je bila oprezna s prijateljstvom, način na koji je Martin Bashir tako brzo postao neophodna figura u njenom životu je upozoravajuća priča, piše Daily Mail, i možda nešto iz čega bi i princ Harry mogao izvući pouke.

Iako ju je brat Earl Spencer, koji ju je i upoznao s Bashirom, upozoravao na moguću Bashirovu podvalu, čak i sugestije da princ William nesvjesno špijunira svoju majku, princeza Diana je bila navučena i već za nekoliko dana putovala je s Bashirom južnom Engleskom pet sati, cijelo vrijeme razgovarajući.

Kasnije je priznala da ju je Bashir privukao, ne romatnično, ali bio je šarmantan, a izuzetno joj je važna bila i činjenica da nije toliko poznat.

'Nije bio veliko ime i to mi je bilo vrlo umirujuće', rekla je princeza Diana.

Na vrata su joj kucali mnogi s ponudama za intervju. Iz Amerike su joj se nudile Barbara Walters i Oprah Winfrey, a u Velikoj britaniji desetci vodećih novinarski i voditeljskih imena. BBC je odabrala iz patriotskih pobuda, prema njenim vlastitm riječima kao britansku nacionalnu kuću s reputacijom integriteta i fair playa.

U Martinu Bashiru prepoznala je nekoga za koga je vjerovala da će je pustiti da bude ono što je.

'Vjerovala sam mu', odgovorila je princeza Diana Kayu na pitanje zašto je izabrala baš Bashira.

U vakuumu koji je nastao u njenom životu nakon intervjua za Panoramu, i ostavki najbližeg osoblja, bilo je prirodno da Bashir popuni prazninu. Pomagao joj je oko govora i pisama, davao savjete za medije i sastavljao izjave.

Nakon intervjua s obitelji je bio gost na ručku u Kensingtonskoj palači, a kad su počele sumnje oko načina na koji je došao do intervjua, princeza Diana je poslala rukom pisano pismo u kojem ga oslobađa optužbi da je koristio krivotvorene dokumente kako bi je pridobio za intervju.

Sredinom 1990-ih princeza Diana je bila čvrsto uvjerena da je špijuniraju, stručnjaci su provjeravali njene telefone, izinosili neprocjenjivo vrijedne tepihe i podizali podne daske, a nogi vjeruju da je to bilo na Bashirovu sugestiju.

No, početkom 1997. godine njen se odnos s Bashirom počeo mijenjati, jer je novinar potpisao ugovor o knjizi s izdavačem Random House. Trebala je to biti zbirka njenih govora, ilustrirana njenim fotografijama s događaja.

Diana je novinaru Kayu rekla kako joj je Bahir rekao da se procjenjuje da će knjiga širom svijeta zaraditi od dva do tri milijuna funti, a kad ju je on pitao koliki je Bashirov dio, rekla je 100 tisuća funti.

'Uvijek se žalio na novac i da ga BBC nije dovoljno platio', dodala je princeza Diana, a Kay kaže kako mu je tada postalo jasno da se počinje hladiti.

'Kad god ga Paul (batler) vozi, forsira ga s informacijama, želi znati s kim se viđam i što radim', rekla je Kayu kasnije Diana, a Bashira su posebno zanimala petorica muškaraca: Hasnat Khan, kirurg s kojim je imala romansu, Oliver Hoare, poduzetnik Christopher Whalley koji joj je bio prijatelj, američki milijarder Teddy Forstmann i profesor Sir Magdi Yacoub, ugledni kardiokirurg.

Jedno joj je pitanje pobudilo još jaču sumnju u uglađenog novinara, pa je Bashira zanimalo hoće li te godine biti kakvih promjena i hoće li se ponovno vjenčati.

Princeza Diana je i do tada imala neke sumnje o aspektima intervjua za Panormu, a gorko je požalila što je razgovarala o Jamesu Hewittu i priznala da je s njim imala aferu.

'Ne znam koga bih za to krivila, Maritna ili sebe. Nagovorio me da to učinim jer sam bila ranjiva na muškarce', rekla je Kayu Diana.

Izvorna ideja intervjua, rekla mu je Diana, bio je i razotkriti i prljave trikove koji joj se podmeću, poput prisluškivanja telefona i automobila.

'To je trebalo biti učinjeno u dva dijela, ali drugi dio se nikad nije dogodio', rekla je princeza Diana.

Diana je Kayu kasnije rekla da ju je brat Charles Spencer upozorio d ne vjeruje Bashiru, a kako je Daily Mail već pisao, Hasnat Khan ju je među prvima upozorio da s njim nema nikakve veze.

'On je lukavi gad, mama', riječi su princa Williama koje je princeza Diana citirala Kayu.

Nedugo nakon toga, Diana je Bashiru rekla da se želi povući iz projekta knjige, tvrdeći da prema uvjetima razvoda ne može sklapati komercijalne ugovore. Bashir ju je molio da piše princu Charlesu i moli ga dopuštenje, što je ona glatko odbila.

Bojala se da će Bashir iskoristiti njihovo prijateljstvo i da će sve što mu je otkrila o svom životu pretvoriti u knjigu. Zamolila ga je da obeća da neće učiniti tako nešto.

'Rekla mi je da joj je potvrdio to faksom, kojeg je namjeravala čuvati', kaže Kay i dodaje da je sve završilo tako da je prestala primati njegove telefonske pozive i promijenila broj mobitela, a svog mekadašnjeg čovjeka od povjerenja nazvala je 'Otrovni patuljak'.