NAKON KRIZNOG SASTANKA

Kraljica Elizabeta donijela odluku: 'Voljeli bismo da princ Harry i Meghan Markle ostanu stalni članovi kraljevske obitelji, ali..'

  • Autor: N.B.
  • Zadnja izmjena 13.01.2020 19:02
  • Objavljeno 13.01.2020 u 18:12
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Anwar Hussein / PA Images / Profimedia

Nekoliko sati trajao je sastanak na kraljičinu imanju u Sandringhamu na kojem se odlučivalo kakva će biti sudbina princa Harryja i Meghan Markle. O svemu se odmah nakon završetka javnosti obratila sama kraljica Elizabeta II.

'Danas je moja obitelj imala vrlo konstruktivne rasprave o budućnosti mog unuka i njegove obitelji. Moja obitelj i ja u potpunosti podržavamo Harryjevu i Meghaninu želju za stvaranjem novog života kao mlade obitelji. Iako bismo voljeli da oni ostanu stalno zaposleni članovi kraljevske obitelji, poštujemo i razumijemo njihovu želju da žive samostalnijim životom kao obitelj, a da pri tome ostanu cijenjeni dio kraljevske obitelji. Harry i Meghan jasno su dali do znanja da se u svom novom životu ne žele pouzdati u javna sredstva. Stoga je dogovoreno da će nastupiti prijelazno razdoblje u kojem će vojvode od Sussexa provoditi vrijeme u Kanadi i Velikoj Britaniji. Ovo su složena pitanja o kojima će moja obitelj odlučiti i još je malo posla koji treba obaviti, ali zatražila sam da konačne odluke budu donesene u narednim danima', stoji u službenoj obavi britanske kraljice Elizabete II.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: James Whatling / MEGA / Mega Agency / Profimedia

Kraljica se oglasila svega nekoliko minuta nakon što je završen višesatni obiteljski sastanak u Sandringamu, a koji je proizvela odluka princa Harryja i Meghan Markle da napuste sve kraljevske dužnosti u Velikoj Britaniji.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / Mega Agency / Profimedia

Novinari okupljeni na imanju javili su putem online kanala da je sastanak završen te da su princ Charles, princ William i princ Harry viđeni kako napuštaju imanje. Iz dvorca su izašli odvojeno, ne razgovaravši te se svaki u svom automobilu uputilil u nepoznatom smjeru.

Nedugo prije toga na imanju Sandringham pripadnici sedme sile svjedočili su incidentu za sada nepoznatog čovjeka. Snimku možete pogledati OVDJE.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / Mega Agency / Profimedia

Podsjetimo, prije pet dana vojvode od Sussexa, sasvim iznenada objavili su putem Instagram profila svoju odluku o napuštanju kraljevstva i odstupanju sa svih kraljevskih dužnosti. Najavili su tada i preseljenje u Kanadu.

'Nakon mnogo mjeseci provedenih u razgovoru i razmišljanju, odlučili smo se na promjenu ove godine i započinjemo utirati put progresivnoj novoj ulozi unutar ove institucije. Stoga, namjera nam je odstupiti sa kraljevskih dužnosti koje su nam date u kraljevskoj obitelji, ali i raditi kako bi bili financijski neovisni. Naravno, nastavljamo u potpunosti podržavati Njezino Veličanstvo kraljicu. Zahvaljujući vašem ohrabrenju, osobito posljednjih nekoliko godina, osjećamo se spremnim za ovu promjenu. Naš je plan da svoje vrijeme provodimo između Velike Britanije i Sjeverne Amerike', poručili su tada.

Princ Harry, princ William, Meghan Markle, Kate Middleton

Princ Harry, princ William, Meghan Markle, Kate Middleton

Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / Mega Agency / Profimedia

Ton same kraljice u posljednjoj objavi djeluje toplije nego je javnost očekivala, te u svim točkama pokazuje razumijevanje i podršku prema unuku Harryju, koji je kraljevstvu priredio vrlo neugodno iznenađenje najavivši svoj odlazak.

Isto tako, dopustila je mladoj obitelj da vrijeme provode u Kanadi u ovo prijelazno vrijeme. Međutim, valja podsjetiti da je Meghan Markle još uvijek u procesu rješavanja svog britanskog državljavstva, pa joj je prema zakonu, dozvoljeno boraviti izvan Britanije samo 90 dana.

Princ Harry i Meghan Markle s princom Charlesom

Princ Harry i Meghan Markle s princom Charlesom

Izvor: Profimedia / Autor: John Walton / PA Images / Profimedia

Kako pišu strani mediji, otac princa Harryja, princ Charles, jako je razočaran ovom odlukom. Navodno je upravo princ od Walesa financijski pomagao mladom paru čitavo vrijeme i ispunjavao sve njihove razmažene zahtjeve kako bi što lagodnije živjeli i kako bi se nova snaha Meghan Markle što lakše adaptirala u novu sredinu.

Princ William, princ Charles i princ Harry

Princ William, princ Charles i princ Harry

Izvor: Profimedia / Autor: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Budući da princ Harry po rođenju zauvijek ostaje britanski princ, a njegova i Meghanina popularnost svakim danom samo rastu, ostaje otvoreno pitanje sigurnosnih mjera koje vojvode od Sussexa trebaju.

Daily Mail piše da se kanadski premijer Justin Trudeau ponudio snositi troškove osiguranja princa Harryja, Meghan Markle i njihova sina Archieja. No, hoće li se ta odluka provesti i kako će na nju reagirati kanadska javnost tek ostaje vidjeti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!