UOČI BOŽIĆA

Odlazak još jednog glumačkog velikana: U 94. godini života preminuo Pero Kvrgić

23.12.2020 u 11:32

Bionic
Reading

Legendarni kazališni, filmski i televizijski glumac Pero Kvrgić umro je samo nekoliko tjedana nakon Mustafe Nadarevića i Špire Guberine. Svoje posljednje godine života proveo je u Domu za starije osobe u Lašćinskoj ulici u Zagrebu

Tužna vijest stigla je samo dva dana prije Božića - u 94. godini života u Zagrebu je preminuo proslavljeni hrvatski glumac Pero Kvrgić.

Rođen u Moravicama u Gorskom kotaru 4. ožujka 1927. godine, Pero Kvrgić tijekom svoje je dugogodišnje karijere glumio u svim većim hrvatskim kazalištama, a često je glumio u i filmovima i televizijskim serijama. U životu je odigrao više od 190 uloga, a glume se nije odrekao ni u poznim godinama.

1944. godine, sa samo 17 godina, pridružio se partizanskim kazališnim skupinama Ivan Goran Kovačić i August Cesarec, da bi od 1950. do 1954. proveo kao član ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Nakon toga pridružio se ansamblu zagrebačkog Dramskog kazališta, današnje Gavelle, no u konačnici se vratio u HNK Zagreb, u čijem je ansamblu ostao do umirovljenja.

  • +8
Pero Kvrgić Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Sa svojom najdugovječnijom predstavom 'Stilske vježbe', na kazališnoj pozornici proslavio je 90. rođendan. Za svoj rad nagrađen je brojnim nagradama, među kojima i nagradom Vladimir Nazor za životno djelo, a 2007. godine dobio je i vlastitu zvijezdu u hrvatskoj Ulici slavnih na opatijskoj šetnici Slatini.