svestrani glumac

Od zgodnog gangstera do ratnog junaka: Najbolji filmovi Jean-Paula Belmonda

06.09.2021 u 21:44

Bionic
Reading

Promatrajući i više nego bogatu karijeru Jean-Paula Belmonda nema sumnje da je istinski uživao u svom poslu. Od 80 filmova u njegovoj filmografiji, polovica je snimljena 1960 – ih. Njegove uloge dokazuju da je bio vrlo svestran glumac koji se nikada nije bojao okušati u različitim ulogama. Iako ga većina najbolje pamti po ulogama gangstera ili policajca, također je glumio u melodramama s Romy Schneider i Alainom Delonom

'Rekao bih da sam učinio sve što sam htio', kaže Jean-Paul Belmondo povodom svog 85. rođendana. Njegov upečatljiv i karizmatičan izgled te tipični mačo stav naveli su ga da zablista u brojnim filmovima 1970 -ih i 1980 –ih. Tijekom tih desetljeća odglumio je neke svoje najpopularnije uloge, uključujući onu u filmu 'Profesionalac' čija je tematska pjesma Ennia Morriconea film proslavila u cijelom svijetu.

Belmondo je bio poznat kako je vrlo rijetko koristio usluge kaskadera te je sam snimao broje opasne i spektakularne scene. Osamdesetih godina snimao je manje filmova i vratio se svojim kazališnim korijenima nastupajući u klasičnim kazališnim predstavama.

Zdravlje mu se narušilo 2001. godine kada je uslijed moždanog udara zaprimljen u parišku bolnicu. Morao je ponovno naučiti govoriti i hodati, no čim je bio zdrav, vratio se na pozornicu. Njegov posljednji film, 'Čovjek i njegov pas', izašao je 2009. godine, međutim, nije bio dobro prihvaćen, kako od strane filmskih kritičara tako i publike. Belmondo se kasnije ispričao za djelo, ali je priznao da mu je film pomogao u prevladavanju posljedica moždanog udara.

  • +11
Jean-Paul Belmondo Izvor: Profimedia / Autor: - / KCS Presse / Profimedia

Godine 2010. Udruženje filmskih kritičara Los Angelesa odlikovalo je Belmonda za životno djelo. Godinu dana kasnije dobio je Zlatnu palmu u Cannesu. I Venecija je glumca 2016. počastila Zlatnim lavom, a 2017. u Parizu je dobio nagradu César.

Iako posljednjih godina života nije snimao filmove te je živio vrlo povučeno, Belmondo je do kraja života u Francuskoj imao tretman superzvijezde. Na pitanje što najviše želi za svoj 80. rođendan, odgovorio je: 'Život, život, život, život'.

Jean-Paul Belmondo, glumačka zvijezda francuskog novog vala koji se proslavio ulogom u 'Do posljednjeg daha' Jean-Luca Godarda iz 1959., umro je u ponedjeljak u dobi od 88 godina.

Od zgodnog gangstera do ratnog junaka: Najbolji filmovi Jean-Paula Belmonda:

'Do posljednjeg daha', Jean-Luc Godard, 1960.

Belmondo je stekao momentalnu slavu jednim od najutjecajnijih filmova u povijesti kinematografije, prvom dugometražnom filmu Jean-Luca Godarda, nastalim u suradnju s Françoisom Truffautom. Michel Poiccard (Belmondo), karizmatični kradljivac automobila koji je ubio policajca luta pariškim ulicama pokušavajući prikupiti novac za svoj bijeg i istovremeno se udvara Patriciji (Jean Seberg), njegovoj nevjernoj djevojci iz Amerike, koja zarađuje za život prodajom Herald Tribunea. Svojim nekonvencionalnim izgledom i sirovim talentom Belmondo je ubrzo postao jedan od najpopularnijih - a neki kažu i najseksi - glumaca šezdesetih i sedamdesetih, u tandemu sa svojim prijateljem Alainom Delonom.

'Majmun u zimi', Henri Verneuil, 1962.

Jean Gabin i Belmondo - dvije generacije kultnih glumaca sa sličnim, teškim osobinama - zajedno su glumili samo jednom, i to u ovoj komediji o prijateljstvu i smislu života. Albert (Gabin), vlasnik hotela u malom selu u Normandiji, bivši je alkoholičar koji se zakleo svojoj ženi da više nikada neće piti, ali nedostaju mu avanture iz prošlosti. Dolazak Gabriela (Belmondo), mladića koji se opija i pokušava zaboraviti propali brak, izaziva sukob koji uskoro izmiče kontroli. Michel Audiard napisao je scenarij, uključujući legendarne izjave poput: dragulje poput: 'Ne nedostaje mi vino, već mi nedostaje biti pijan.' U Francuskoj je Belmondo postao simbolični nasljednik Gabina, koji je tada bio u kasnim 50 -im godinama i nazivan je kumom' francuske kinematografije.

'Čovjek iz Rija', Philippe de Broca, 1964.

Otmica, špijuni, izgubljeno blago i, naravno, ljubav: svi sastojci su prisutni avanturističkoj satiri i romantičnoj farsi koju pokreće Belmondova kemija na ekranu s lijepom, energičnom Françoise Dorléac (sestra Catherine Deneuve, koja je umrla u automobilskoj nesreći 1967.) Snimljen gotovo u cijelosti na u Brazilu, film je lansirao Belmonda u svjetske zvijezde, a uloga vrlo žilavog, ali prije svega šarmantnog lika postala mu je zaštitni znak.

'Profesionalac', Georges Lautner, 1981.

Tijekom 1970-ih i 80-ih godina Belmondo je glumio u desecima akcijskih komercijalnih filmova koji su bili pravi hitovi među publikom, a filmski kritičari ih baš i nisu hvalili. U ovom pojednostavljenom političkom trileru, Belmondo glumi tajnog agenta koji se, iznevjeren od strane francuske vlade, želi osvetiti. Film je i nasilan i duhovit (opet zahvaljujući Audiardovom duhovitom dijalogu), a Belmondo je besprijekoran u poznatoj ulozi usamljenog, poštenog akcijskog junaka.

'Jadnici', Claude Lelouch, 1995.

Césara za najboljeg glumca Belmondo je osvojio 1989. za ulogu u Itinéraire d’un Enfant Gâté, filmu Claudea Leloucha. 1995. Lelouch je Belmondu ponudio još jednu nezaboravnu ulogu u filmu 'Jadnici' prema legendarnom romanu Victora Huga, ali prilagođeno prema nacističkoj okupaciji Francuske tijekom Drugoga svjetskog rata. Priča prati četiri lika – svaki nastao prema uzoru na lik iz romana – čiji se putevi isprepliću kako radnja napreduje naprijed-natrag između 19. i 20. stoljeća. Belmondo, u jednoj od svojih najznačajnijih izvedbi, igra i Fortina, bivšeg boksača, i Hugovog ikoničnog junaka Jeana Valjeana.

Ostali filmovi koje svakako treba istaknuti:

  • 'Moderato cantabile', Peter Brook, 1960., film novog francuskog vala
  • 'Žena je žena', Jean-Luc Godard, 1961., romantična komedija
  • 'Léon Morin, svećenik', Jean-Pierre Melville, 1961., drama
  • 'Cent mille dollars au soleil' (Greed in the Sun), Henri Verneuil, 1964., triler/komedija
  • 'Ludi Pierrot', Jean-Luc Godard, 1965. triler/ljubavni
  • 'Sirena s Mississippija',' François Truffaut, 1969. triler/ljubavni
  • 'Borsalino', Jacques Deray, 1970., triler
  • 'Swashbuckler', Jean-Paul Rappeneau, 1971., avanturistički/komedija
  • 'Stavisky', Alain Resnais, 1974., drama
  • 'Strah nad gradom', Henri Verneuil, 1975., triler
  • 'Tijelo mojeg neprijatelja', Henri Verneuil, 1976., triler/drama
  • 'L’As des As' (Ace of Aces), Gérard Oury, 1982., triler/komedija
  • 'Itinéraire d’un Enfant Gâté', Claude Lelouch, 1988., romantična drama
  • 'Možda', Cédric Klapisch, 1999., znanstveno-fantastični
l>