CLAUDIA SCHIFFER

Od dvojnice Brigitte Bardot do najuspješnije manekenke svijeta: Maštala je o karijeri pravnice, a danas leži na milijunima zbog modnih angažmana

23.11.2020 u 06:42

Bionic
Reading

Jedne večeri s prijateljicama iz srednje škole zaputila se u popularni noćni klub u Düsseldorfu i od tada je njezin život krenuo sasvim novim smjerom. Danas gotovo da nema osobe koja ne zna lik, ime i djelo Claudije Schiffer, dvojnice Brigitte Bardot koja je ponajprije zahvaljujući svom izgledu izgradila impresivnu karijeru

Plavokosa Njemica rođena je u malom mjestu Rheinbergu, nedaleko od Düsseldorfa, u njemačkoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija. Claudia Schiffer odrastala je u pristojnoj radničkoj obitelji, uz oca odvjetnika, majku kućanicu te još jednu sestru i dva brata. Pri završetku srednje škole počela je s erom izlazaka kao i mnogi njezini vršnjaci, a tada nije ni slutila da će joj upravo jedan takav ludi provod donijeti priliku života.

U dobi od 17 s kolegicama iz škole smišljala je što će dalje sa svojim obrazovanjem, a odrastajući uz oca, maštala je o karijeri pravnice te stažiranju upravo u njegovu odvjetničkom uredu. Međutim jedna večer pomrsila je njezine planove, a danas joj je drago da je tako ispalo.

Rođena za pistu, modeling i poziranje

Utjecajni Michel Levaton, vlasnik modne agencije Metropolitan Model Agency, vrbovao je mnoge modele u to vrijeme u barovima, na ulicama ili raznim događanjima. U jednom noćnom izlasku Michaelu su oči stalno bježale prema 180 centimetara visokoj plavuši prodornih plavih očiju, a onda joj je ponudio suradnju.

Na prvim probama, audicijama za revije ili snimanjima mnoge je nevjerojatno podsjećala na čuvenu Brigitte Bardot. Možda je u tome i tajna njezina brzog proboja, jer svega nekoliko mjeseci nakon dolaska u Francusku osvanula je na 'rezerviranoj za rijetke' naslovnici modnog magazine Elle.

Kada su to uočili neki od svjetskih modnih dizajnera, nema tko se nije zainteresirao za njezino ime i angažirao je na svojim revijama. Ubrzo je Claudia Schiffer postala zaštitno lice za popularni američki brend traperica Guess, a onda ju je Karl Lagerfeld uvrstio u svoje redove te je postala Chanelova djevojka.

‘Karl je bio poput mađioničara. Transformirao me iz mlade i stidljive Njemice u pravog svjetskog supermodela’, rekla je svojedobno za čuvenog Karla Lagerfelda.

Nosila je u to vrijeme revije za Valentino, Versace, Yves Saint Laurent, Dolce & Gabbanu, putovala svijetom i redovito bila lice broj jedan na tjednima mode u Milanu, Parizu i New Yorku.

Uz nekoliko kolegica, poput Cindy Crawford, Naomi Campbell, Elle MacPherson i Christy Turlington, brzo je stekla titulu supermodela 90-ih. Pojavila se na više od 1000 naslovnica kultnih modnih magazina, od čega najviše na početnim stranicama Voguea.

Pred njihovim je fotoreporterima pozirala čak 60 puta, što nije pošlo za rukom nikome osim nje. Posljednji put na naslovnici Voguea vidjeli smo je 2019., kada je spremno pozirala bez ijedne krpice na sebi, prekrivena torbicama i cipelama.

Zanimljivo je da se 1997. odvažila pozirati i za naslovnicu Playboya.

Schiffer se nalazi u Guinnessovoj knjizi rekorda zbog najviše snimljenih modnih naslovnica na svijetu.

Njezino bogatstvo procjenjuje se na 60 milijuna dolara

Počela je skromno i u ono što joj je tinejdžersko vrijeme bilo najvažnije pokriti bilo je osnovne troškove, putovati i uživati u statusu koji njezini vršnjaci nisu mogli ni zamisliti. Kako je rastao interes za njezinim modnim angažmanima, tako su joj rasli i prihodi, a uskoro je postala jedna od najplaćenijih manekenka.

Danas, s odmakom od 30 godina, na to razdoblje gleda s velikim ponosom. Tvrdi da je živjela poput rock zvijezde.

  • +9
Claudia Schiffer Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

‘Bilo je to suludo vrijeme! Živjela sam poput rock zvijezde... Na svakoj reviji čuvali su me tjelohranitelji... Ne samo mene, nego i moju odjeću, čak i rublje - da, i grudnjake i gaćice! Jer svaki put kad bih izišla na pistu i vratila se, mojih stvari nije bilo, sve bi nestalo! Eto, zato je i moje rublje svojedobno moralo imati zaštitare’, prisjetila se vrhunca karijere danas 50-godišnja Schiffer.

Da uz manekenske predispozicije ima nos za biznis, Claudia je dokazala unosnim ugovorima u filmskoj industriji. Nastupila je u nizu uspješnih filmova i videospotova. Ipak, više uspjeha postigla je u modnom svijetu nego kao glumica. Glumila je 1992. uz niz svojih kolegica poput Kate Moss i Tyre Banks u filmu ‘Inferno!’. Nekoliko godina kasnije pojavila se u filmu ‘Richie Rich‘ kao instruktorica aerobika. Godine 2000. zaigrala je u filmu ‘In Pursuit’, a mnogi je možda pamte i iz romantične blagdanske komedije ‘Zapravo ljubav’.

Prilika za kojom i danas žali je to što je 1990. godine odbila sudjelovati u snimanju kultnog spota za pjesmu 'Freedom!' Georgea Michaela, u kojem su se pojavile njezine jednako slavne kolegice Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Christy Turlington i Tatjana Patitz.

'U to vrijeme radila sam s puno vrhunskih brendova i spot mi se nije uklapao u poslovnu strategiju... Tek sad vidim koliko sam bila glupa!' rekla je nedavno za Daily Mail.

Pokušaj zarade u ugostiteljskom sektoru dogodio se krajem 90-ih, kada je s kolegicama Naomi Campbell i Elle McPherson pokrenula bar Fashion café, uskoro osuđen na propast. Navodno nisu imale dovoljno kapitala za održavanje, pa je bilo bolje zatvoriti posao. Nakon toga više se nisu okušale u ugostiteljstvu.

Ruši stereotipe da ljepota i pamet ne idu zajedno

Claudia je kroz modni biznis shvatila da joj jezici jako dobro leže i da nema problema s učenjem novih. Zato danas s ponosom ističe da tečno govori tri svjetska jezika, materinji njemački, francuski i engleski.

Da zaista nema problema ni s jednim od njih, dokazala je u nizu intervjua u kojima spremno i puna samopouzdanja odgovara i na najzahtjevnija pitanja. Francuski, koji mnogi smatraju jednim od težih svjetskih jezika, savladala je tijekom dugog boravka u Parizu, a istovremeno je usavršavala svoj engleski, neizostavan u ovom poslu.

Claudia Schiffer u intervjuu pokazala znanje francuskog jezika Izvor: Društvene mreže

Nije velika ljubiteljica nakita, boji se duhova i obožava mušku odjeću

Kada je kao vrlo mlada stigla u Pariz, Claudia je osjećala veliku slobodu. Kroz modu i odjeću se mogla izraziti. Posebno joj je bila draga muška odjeća, u koju se voljela odijevati kako bi na ulicama izazivala što manje pažnje i mogla nesmetano šetati bez velike pompe.

Uz to nije velik fan nakita te je često i na najglamuroznijim događajima možemo vidjeti tek uz neki decentan modni dodatak, poput bisernih naušnica. Imajući to na umu, ne čudi to da je odlučila probušiti uši tek u dobi od 36 godina. Nikada prije nije imala potrebu za time, a njezini poslodavci nisu se bunili zbog toga.

Jedan od interesantnih podataka iz života lijepe Njemice taj je da je dugo odbijala život u velikim kućama i stanovima zbog straha od duhova. Danas pak pokazuje da je nadvladala taj strah te je s dugogodišnjim suprugom pronašla svoje mirno utočiše u mjestašcu Suffolku u Engleskoj. Živi u dvorcu iz 16. stoljeća, daleko od medija, drugih susjeda i neželjenih pogleda. Njezin posjed prostire se na više od 2000 kvadrata, a uz gotičku građevinu ima bogato uređene vrtove.

‘Nekoć sam strahovala od duhova. I kada sam došla u ovu kuću, osjećala sam strah, ali onda sam shvatila da ovdje žive samo dobri duhovi koje sam s vremenom prihvatila’, našalila se jednom prilikom.

Propale zaruke s poznatim mađioničarem, flertovanja s mnogim zvijezdama i na koncu skladan brak s producentom Matthewom Vaughnom

Claudijina najpoznatija ljubavna veza iz prošlosti neuspjele su zaruke s mađioničarem Davidom Copperfieldom. Proveli su zajedno dugih šest godina, tijekom kojih se Njemica često znala pojavljivati u scenskim nastupima svog voljenog. Mnoge trikove, poput rezanja tijela na pola, Copperfield je vježbao i interpretirao upravo na njoj. Svojevremeno se o njihovoj ljubavi počelo pisati tek kao o dobrom poslovnom dogovoru, a u javnost je dospio i ugovor koji su navodno potpisali. No kasnije je na sudu utvrđeno da je riječ o lažnim napisima i krivotvorenom ugovoru. Bez obzira na sve, ljubav se raspala 1999. Američki mađioničar kasnije se smirio uz francusku manekenku Chloe Gosselin, s kojom je i danas u sretnom braku.

Schiffer su kasnije povezivali s brojnim svjetskim glazbenicima, glumcima i sportašima. Pričalo se da je ljubovala s monegaškim princem Albertom, rokerom Bon Jovijem i kompozitorom Peterom Gabrielom.

Najveća, ali i njezina današnja ljubav na vrata je pokucala 2002. Udala se za britanskog producenta Matthewa Vaughna, kojem je rodila troje djece. Par ima 17-godišnjeg sina Caspara, 15-godišnju kćer Clementine Poppy De Vere Drummond i 10-godišnju kćer Cosimu Violet.

Rijetke su prilike u kojima svoju obitelj i privatni život predstavlja u medijima, ali o majčinstvu uvijek govori s mnogo osjećaja.

‘Majčinstvo je ono u čemu sam potpuna. To je ono čemu sam uvijek težila. Dolazim iz velike obitelji i uvijek sam sanjala da ću i sama imati takvu. Prije nego sam upoznala Matthewa bila sam koncentrirana samo na posao, ali onda mi se otvorio cijeli novi svijet. Kada sam dobila prvo dijete, potpuno su mi se promijenili prioriteti.’

O svom suprugu, s kojim je u skladnom braku već dugih 18 godina, uvijek govori s velikim osmijehom na licu. Tvrdi da je pronašla svoju srodnu dušu, da su savršen tim te da sve kućanske i obiteljske obveze uvijek dijele na pola.

‘Nikada nisam mislila da postoji savršen muškarac sve dok nisam upoznala njega. Matthew me potpuno oborio s nogu. Ima sve što jedan muškarac treba imati.'