preminula u rujnu 2022.

Objavljeni podaci: Evo koliko je koštao pogreb kraljice Elizabete II.

18.05.2023 u 18:26

Bionic
Reading

Britansko ministarstvo financija obznanilo je kako je pogreb kraljice Elizabete II. koštai 161,7 milijuna funti, od čega je najviše potrošeno na sigurnost

Britanska vlada je potrošila 161,7 milijuna funti (204 milijuna američkih dolara) na državni pogreb kraljice Elizabete, objavilo je u četvrtak ministarstvo financija.

Nakon što je kraljica Elizabeta umrla 8. rujna u 96. godini, u zemlji je proglašeno 10-dnevno žalovanje koje je završilo pogrebom 19. rujna.

Lijes koji je bio izložen u Westminster Hallu obišlo je oko 250.000 ljudi kako bi odali počast najdugovječnijoj kraljici.

'Prioritet vlade je bio da događaji vezani uz pogreb prođu glatko i nesmetano i s primjerenom dozom dostojanstva te da istovremeno sigurnost građana bude zajamčena u svakom trenutku', napisao je u pismu parlamentu ministar financija John Glen.

MISA ZA OMILJENU BAKU

Ujedinjeni u tuzi: Djeca i unuci kraljice Elizabete okupili se u Balmoralu, nisu skrivali suze dok su pozdravljali okupljene

Pogledaj galeriju

Na ministarstvo unutarnjih poslova, zaduženo za održavanje reda i nacionalnu sigurnost, otišao je najveći dio novca, 73,7 milijuna funti.

Gradska policija Londona je na ulicama rasporedila najveći broj policajaca ikada, ističući da je to bila njihova najveća sigurnosna operacija u povijesti.

Na pogrebu su se okupili mnogobrojni svjetski čelnici i monarsi. Policijsko osiguranje je bilo veće nego na Olimpijskim igrama 2012. i na proslavi kraljičina platinastog jubileja.