posljednji pozdrav

Obitelj, prijatelji i kolege oprostili su se od Akija: Među okupljenim mnoštvom rijetko tko je mogao zadržati suze

27.01.2022 u 17:13

Bionic
Reading

Posljednji ispraćaj Akija Rahimovskog održan je danas na zagrebačkom Mirogoju, u Aleji velikana. Na vječni počinak ispratili su ga obitelj, članovi benda, kolege glazbenici, a među okupljenim mnoštvom rijetko tko je mogao zadržati suze

Aki Rahimovski je iznenada preminuo prošle subote u Novom Mestu u Sloveniji, gdje je posljednjih godina živio. Na posljednjem ispraćaju uz sliku na njegovu odru pisalo je: 'Tužna je naša ulica otkad nisi tu... jer tužnu pjesmu pjevaju oni što ostaju', stihovi iz popularne pjesme Parnog Valjka 'Moja je pjesma lagana'.

Sprovod Akija Rahimovskog Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Uz obitelj, sadašnje i nekadašnje članove benda Parni valjak i njihovog menadžera posljednje zbogom voljenom Akiju Rahimovskom došla su mu reći brojna poznata lica iz svih područja društvenog života. Bili su ondje Zlatan Stipišić Gibonni, Nikša Bratoš, Dubravko Šimenc, Dino Jelusić, Goran Penava Pišta, Elizabeta Gojan, Lea Dekleva s nekadašnjim menadžerom benda Nenadom Drobnjakom, Nina Badrić, članovi benda Psihomodo Pop, Aerodrom, Zdravko Šljivac, Neno Belan i brojni drugi.

Sprovod Akija Rahimovskog Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Iako su preporuke bile da se zbog pandemijskih mjera ne okuplja veliki broj građana, ispred mrtvačnice je bilo okupljeno više stotina onih koji su poželjeli odati počast glazbenoj legendi. Akijev lijes postavljen je na odar pokriven nacionalnom zastavom Sjeverne Makedonije. Aki je ispraćen uz svoje dvije omiljene makedonske pjesme. Prva je bila 'Zašto si me majko rodila'. Zatim je povorka ispraćena sa stihovima pjesme 'My way' Franka Sinatre, te 'I'm sailing' Roda Stewarta.

Vidno shrvani Hus uputio oprostio se od Akija Rahimovskog Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban/Pixsell

Dirljivim riječima od Akija se oprostio njegov najbliži suradnik i prijatelj iz Parnog valjka, Husein Hasanfendić Hus. 'Aki je bio sve što je trebalo, davao je sebe nesebično. Kad je pjevao s tugom, dvorane su tugovale, kad je pjevao sa srećom, svi smo bili sretni. On je bio naša lokomotiva i sad mi je duša pusta kao stanica jer nema putnika. Putovali smo brzo, prijatelju, i bez stajanja, kad dođe vrijeme nema kajanja. Nadam se da je spokojan i da je našao mir', rekao je Hus koji nije mogao suzdržati suze, kao niti okupljeni mnoštvo, pogotovo kada je na razglasu izvedena Akijeva pjesma 'Za malo nježnosti.'

  • +89
Sprovod Akija Rahimovskog Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Najemotivniji trenutak, u kojem su rijetki uspjeli suzdržati suze, bio je onaj kada je govor držala Akijeva kćerka Dina Rahimovski.

'Tata, tako nam je malo trebalo. Jedan zagrljaj, tvoj pogled. Ostaje mi utjeha što si mi rekao to jutro prije nego što si zauvijek zaspao - jednom prilikom si rekao da je lako biti visok, ali da je teško biti veliki čovjek. Tvoje srce se razboljelo, ali je do zadnjeg treba kucalo i bilo veliko za sve ljude dobre volje. Hvala ti tata što si me naučio da je čovjek malen pod zvijezdama. Ajde begaj, tako si mi govorio. Begaj tata jer im je dosadno gore bez tebe. Samo da znaš, samo ti tata, i nitko kao ti. Volim te tata,' rekla je Akija kćer koja nije mogla sakriti tugu zbog rastanka. Na posljednjem ispraćaju bio je i Akijev sin, Kiki Rahimovsk,i koji nije skidao tamne sunčane naočale kojima je skrivao tugu, bol i suze.

Emotivni govor Akijeve kćeri Dine Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban/Pixsell

Ispraćaju Akija Rahimovskog pridružilo se danas 150 radijskih postaja iz Hrvatske i regije, koje su njemu u čast točno u 15 sati, za vrijeme njegovog ispraćaja na Mirogoju, emitirale pjesmu 'Ponovo', posljednju koju je Aki otpjevao.

Akiju u čast, danas točno u 15:00 sati, za vrijeme njegovog ispraćaja na Mirogoju, više od 150 radijskih stanica diljem...

Objavljuje Parni ValjakČetvrtak, 27. siječnja 2022.

Bend je prije dva dana na svom službenom Youtube profilu podijelio video koji prikazuje veliki broj fotografija Akija Rahimovskog s koncerata nastalih tijekom dugih zajedničkih godina provedenih na sceni. Autor fotografija je Saša Huzjak, a galeriju prati pjesma 'Jesen u meni'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nakon vijesti o smrti popularnog pjevača, čiji su glas i pjesme koje je izvodio obilježili živote i godine odrastanja mnogih, građani su se od utorka opraštali od njega uz Zdenac života kod zagrebačkog HNK-a, gdje su palili svijeće, ostavljali cvijeće ili posvete omiljenom pjevaču.

Parni Valjak - Ponovo Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Aki Rahimovski rođen je 1955. u Nišu, ali se ubrzo s obitelji preselio u Skoplje, gdje je završio glazbenu školu, a već je kao tinejdžer bio je član nekoliko glazbenih sastava.

  • +9
Aki Rahimovski Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Godine 1975. upoznaje gitarista i skladatelja Huseina Hasanefendića Husa i osnivaju grupu Parni valjak, koja s vremenom postaje jedna od najpopularnijih rock grupa u Hrvatskoj i regiji, čiji albumi doživljavaju zlatne i platinaste tiraže.

Komemoracija za Rahimovskog održat će se u petak, 28. siječnja, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog za najuži krug kolega i prijatelja.

POSLJEDNJE ZBOGOM

[FOTO] More emocija, tihi jecaji i suze: Obitelj, članovi benda i prijatelji se oprostili od Akija Rahimovskog

Pogledaj galeriju