STVARNI SUPERJUNAK

Novi 'Top Gun' će zacementirati status Toma Cruisea kao 'posljednje holivudske zvijezde svoje vrste, veće od života'

18.05.2022 u 11:05

Bionic
Reading

Tom Cruise u srijedu stiže u Cannes nakon 30 godina izbivanja kako bi promovirao nastavak 'Top Guna', filmskog hita iz 80-ih godina koji mu je definirao karijeru. Mnogo se toga od tada promijenilo u filmskoj industriji, osim njegova zvjezdana statusa

Takva vrsta dugovječnosti rijetka je u Hollywoodu gdje su filmski serijali o superjunacima studijima postali financijski mnogo važniji od glumica i glumaca.

Kad je Tom Cruise posljednji put bio u Cannesu, na premijeri neuspješnog filma 'Daleki horizonti' s tadašnjom suprugom Nicole Kidman, bio je samo jedna od holivudskih superzvijezda.

Tada su velikim ekranom vladali i Kevin Costner, Mel Gibson i Bruce Willis i svi od tada izblijedjeli.

'Cruise je uspio zadržati svoju komercijalnu vrijednost iako filmskim studijima dominiraju franšize o superjunacima', kaže Paul McDonald, profesor medijskih industrija na Kraljevskom koledžu u Londonu.

'To posebno dobiva na težini s obzirom da će mu ove godine biti šezdeset'.

  • +7
Tom Cruise premijera 'Top Gun: Maverick' Izvor: Profimedia / Autor: Image Press Agency/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Filmovi u kojima je Cruise bio glavni glumac zaradili su diljem svijeta osam milijardi eura. 

'Top Gun: Maverick' sigurno će dodatno obogatiti taj konto. A pošto su i kritike na novi Top Gun odlične, film će zacementirati Cruiseov status 'posljednje holivudske zvijezde svoje vrste, veće od života, i to u doba kad su slavni glumci veliki onoliko koliko su im velike akcijske figurice', napisao je IndieWire

Karijera posvećena kinu 

Nastavak Cruiseova uspjeha izgledao je daleko od sigurnog početkom stoljeća kad su na vrhuncu bile kontroverze oko njegove povezanosti s Scijentološkom crkvom i razlaza s kolegicom Katie Holmes. 

Holivudski stroj također se mijenjao i zvijezde poput njega postale su manje važne od brendova sa superherojima. 

ODLUČIO JE NE OSTARJETI

Zauvijek mlad: Tom Cruise vrijedno promovira novi 'Top Gun', no pažnju najviše plijeni njegov izgled

Pogledaj galeriju

'Batman je najbolji primjer toga. Više od pola filma junak je pokriven maskom i ljude uglavnom nije briga je li iza nje Robert Pattinson, Ben Affleck ili netko treći', objašnjava McDonald.

Cruise se, međutim, uspijeva predstaviti poput svojevrsnog stvarnog superjunaka.

  • +7
Top Gun: Maverick Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

'Dio njegove mistike je u tome što sam izvodi svoje vratolomije, pilotira avionima, skače sa zgrada. Teško je gledati film i ne pomisliti, što sve taj tip može?', rekao je filmski analitičar Paul Dergarabedian.

Pošto uskoro slijede dva nastavka 'Nemoguće misije', koje će u kina 2023. i 2024., malo je vjerojatno da će Cruiseova zvijezda uskoro zgasnuti.

Izvor: Društvene mreže

'Vlasnici kinematografa ga jako vole jer je cijelu karijeru posvetio kinu. Njegovi filmovi zamišljeni su i snimani tako da je užitak gledanja najbolji na velikom ekranu', dodaje Dergarabedian.

'Producirao sam četrdesetak filmova', rekao je Cruise nedavno časopisu Empire. 'Odgovoran sam za tisuće, ako ne i desetke tisuća radnih mjesta'.

Ta ga je posvećenost kinu dovela u sukob s vlastitim studijem. Navodno je tužio Paramount jer je za iduću 'Nemoguću misiju' predvidio samo 45 dana prikazivanja u kinima. Spor još nije riješen, objavio je The Hollywood Reporter.

Lady Gaga - Hold My Hand (From “Top Gun: Maverick”) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

A to dobro prolazi u Cannesu, na festivalu koji djelomično vode kinooperateri i ne dopušta 'streaming' platformama da se približe natjecateljskom programu.

'On je netko koga se ne viđa po platformama i reklamama', rekao je direktor festivala Thierry Fremaux.

'Ako želite vidjeti Toma Cruisea, morate u kino'.